Pārlekt uz galveno saturu

Apsveicam! Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģiju fakultātes docentei un Dārzkopības institūta pētniecei Ilzei Grāvītei pasniedz Ābolu ordeni

Attēla autors: No LLU arhīva

5. oktobrī jau 13. reizi norisinājās Ābolu svētki Dārzkopības institūtā Dobelē un tajos tika pasniegts augstākais augļkopības nozares apbalvojums - "Ābolu ordenis", ko piešķir par augstu profesionālo meistarību, kas ir sekmējusi nozares atpazīstamību un attīstību. Ābolu ordeņa kavaliere šogad ir Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes (LBTU LPTF) docente, Dārzkopības institūta pētniece, Dr. agr. Ilze Grāvīte.

Ilze Grāvīte Dārzkopības institūtā strādā no 2007. gada. Darbu institūtā uzsākusi bez iepriekšējas pieredzes zinātnē, bet īsā laikā (8 gados) pabeigusi studijas maģistratūrā un doktorantūrā, 2014. gada jūnijā ieguva doktora grādu lauksamniecībā un no 2011. gada strādā par pētnieci. Viņas zinātniskais darbs saistīts ar pētījumiem plūmju selekcijā, šķirņu izvērtēšanā un agrotehnisko pētījumu jomā, informē Dārzkopības institūta pārstāvji.

Jau no pirmajiem darba gadiem I. Grāvīte parādījusi sevi kā erudītu, zinātkāru, pamatīgi un nopietni analizēt spējīgu zinātnisku darbinieci. Ilzi raksturo nopietna attieksme pret pētījumiem, tieksme meklēt jaunus, neordinārus risinājumus, izzināt problēmas dziļi un analītiski. Viņas vadībā pabeigta plūmju šķirņu izvērtēšana un izdalīšana no Zviedrijas - Latvijas selekcijas programmas materiāla, kā rezultātā iesniegtas reģistrācijai 5 šķirnes.

Ilze regulāri lasa lekcijas un vada kursus augļkopjiem, turklāt ir ļoti pozitīvi novērtēta lektore. Viņas pārziņā ir tādi studiju kursi kā "Ģenētika un dārzaugu selekcija", "Bioloģiskā augkopība un dārzkopība", "Augļkopība", "Dārzkopības produkcijas ražošana" un "Precīzā lauksaimniecība augkopībā".

Tāpat laureāte lieliski sadarbojas ar savas jomas uzņēmējiem, kopīgi meklējot jaunus, neordinārus risinājumus arī sarežģītās situācijās. Pētniece ir publicējusi populārzinātniskus rakstus dažādos ar nozari saistītos žurnālos, jau 8 gadus ir Elektroniskā žurnāla "Profesionālā Dārzkopība" redaktore, piedalījusies Dārzkopības institūta izdoto grāmatu un praktisku ieteikumu sagatavošanā.

Dārzkopības institūta un Dobeles novada pašvaldības augļkopības nozares apbalvojuma - Ābolu ordeņa - pasniegšana ir viena no nozīmīgākajām Ābolu svētku tradīcijām, taču bez tradicionālās ordeņa pasniegšanas arī šogad Ābolu svētkos iecerētas daudzveidīgas un aizraujošas aktivitātes.

LBTU saime sveic Dr. agr. Ilzi Grāvīti ar augsto nozares apbalvojumu! 

Raksta fotogrāfija no Dārzkopības institūta. 

Pievienots 07/10/2024