Pārlekt uz galveno saturu

Jauno piensaimnieku skolā Latviju pārstāvēja LBTU studenti

Attēla autors: No LLU arhīva

Beļģijā, Valonijas reģiona pilsētā Batisā, vasaras izskaņā norisinājās Jauno piensaimnieku skola, ko organizēja Valonijas Dzīvnieku audzētāju asociācija. Pasākumā jau septīto reizi ar savu komandu, ko pārstāvēja arī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) studējošie, piedalījās biedrība "Latvijas Holšteinas šķirnes lopu audzētāju asociācija". Pateicoties dalībai pasākumā, tas palīdzēja uzplaukt arī jauno piensaimnieku kustībai Latvijā. Kopumā komandas pārstāvēja dalībnieki ne tikai no Eiropas valstīm, bet arī no Kanādas, Austrālijas un ASV.

Šogad Latvijas komandu veidoja Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes (ESAF) 4. kursa studente Paula Strode, kuras ģimenei Varakļānu novadā ir sava zemnieku saimniecība "Laduži", Veterinārmedicīnas fakultātes (VMF) 2. kursa students Eidans Zalmanis, kurš ar savu ģimeni saimnieko Siguldas novada zemnieku saimniecībā "Saknītes", kā arī jaunieši - Elīna Siktāre, Lāsma Bezdelīga, Beāte Barkāne un Miķelis Riba, informē LHA biroja vadītāja Paula Kalniņa.

Tradicionāli pasākuma sākumā dalībniekus uzrunāja pārstāvji un tika iedalītas darbavietas, ko iekārtot un strādāt visa pasākuma garumā. Katram jaunietim piešķirta arī sava telīte, lai rūpētos un izstādītu. Lai apgūtu jaunas zināšanas, divas dienas norisinājās teorētiskās un praktiskās apmācības par guļvietu sagatavošanu, telīšu mazgāšanu, barošanu, cirpšanu un izstādīšanu ringā, arī mārketingu un govju eksterjera vērtēšanu, kā arī tiesāšanu ringā. Šogad pirmo reizi noritēja arī apmācības nagu kopšanā. Nodarbību pārtraukumos apgūtās zināšanas tika pielietotas praktiski, noformējot un sagatavojot komandas stendu, kā arī darbojoties katram ar savu dzīvnieku.

Jauno piensaimnieku skolā darbs bija intensīvs un dalībnieki tiek arī vērtēti – cik pareizi ir sagatavota guļvieta, vai dzīvnieki ir labi pabaroti un nomazgāti, vai komandas stends ir reprezentatīvs, tāpat nepieciešams izpildīti dažādus teorētiskos testus un pārbaudīt spējas, sarindojot dzīvniekus pēc to eksterjera pazīmju funkcionalitātes un pamatojot savu viedokli. Visa pasākuma garumā vērtēja arī dalībnieku darba sparu, sadarbību ar komandas biedriem un attieksmi.

Turpinājumā Jauno piensaimnieku skolā dalībniekiem bija jāiedalās izstādē, prezentējot savu teli. Žūrija vērtēja viņus pēc vairākiem kritērijiem - cik atbilstoši katrs savu telīti nocirpis, kā jaunie piensaimnieki savus dzīvniekus pirmo reizi izved ringā un dzīvnieku eksterjeru.

Latvijas komandas jaunieši ar lepnumu izstādīja sev uzticētos dzīvniekus un uzrādīja labu sniegumu:

  • 1B klasē: 2868 (Leeder-Dragonheart) - 14. vieta, izstādīja Beāte un EHB Verrine Chief (Chief-Hanley) - 15. vieta, izstādīja Paula,
  • 1D klasē: Tik Tok Des Grands Sart (Chief - Haniko) - 3. vieta, izstādīja Elīna,
  • 1F klasē: Bretonne De Maffe Ryder Red – Unix) - 10. vieta, izstādīja Lāsma,
  • 1G klasē: Duckette (Dynasty) - 16. vieta, izstādīja Eidans,
  • 1J klasē: ZESTE De La Hezee (Adorable-Doberman) - 5. vieta, izstādīja Miķelis.

Pēc telīšu eksterjera konkursa sekoja "gastronomiskā tūre", kad katra komanda klāj galdu ar savai valstij vai reģionam raksturīgo ēdienu. Tā ir iespēja vienā vakarā pabūt ne tikai Beļģijā, bet arī Somijā, Spānijā un pat Austrālijā, kā arī iespēja socializēties neformālā gaisotnē.

Pasākuma noslēdzošā daļā notiek izstādītāju konkurss, kur Latvijas pārstāvētās komandas dalībnieki uzrādīja augstus rezultātus savās klasēs. Jāatzīmē, ka visi Latvijas dalībnieki iekļuva pirmajā desmitniekā:

  • Paulai Strodei 3. vieta,
  • Elīnai Siktārei 4. vieta,
  • Lāsmai Bezdelīgai 7. vieta savā klasē,
  • Miķelim Ribam 8. vieta,
  • Beātei Barkānei 9. vieta,
  • Eidanam Zalmanim 10. vieta.

Pasākuma izskaņā notika apbalvošanas ceremonija. Labākie rezultāti, ņemot vērā izstāžu popularitāti valstī un dalībnieku pieredzi, tradicionāli ir Kanādas komandai. Latvijas komandas lielākais sasniegums 4. vieta komandu darba kopvērtējumā. Te Latvijas rezultāts pa gadiem tikai uzlabojas (pagājušā gada 6. vieta). Vislabākais individuālais rezultāts šogad Paulai Strodei, kura ierindojās kopvērtējuma 23. vietā, īpaši atzīstamu rezultātu – maksimālo punktu skaitu - ieguva mārketinga teorijas pārbaudījumā.

Kopumā pasākums aizvadīts patiesi veiksmīgi, jaunieši apgūtās zināšanas un prasmes atveduši uz Latviju, kur varēs dalīties pieredzē ar tiem, kuri šogad nepiedalījās. Lai jauno piensaimnieku kustība iet plašumā!

Foto: Guillaume Moy.

Pievienots 16/09/2024