Pārlekt uz galveno saturu

Kārļa Ulmaņa stipendiju saņems četri LBTU studējošie

Attēla autors: No LLU arhīva

1. septembrī bijušā Latvijas valsts ministru prezidenta Kārļa Ulmaņa dzimtas mājās "Pikšas" tika atzīmēta viņa 147. jubileja un sveikti Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) stipendiāti, kuri 2024./2025. studiju gadā saņems K. Ulmaņa vārdā nosaukto stipendiju. Stipendijas apliecības studējošajiem pasniedza LBTU rektore Irina Arhipova.

2024./2025. studiju gadā stipendiju saņems Dārta Berķe no Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes (LPTF) profesionālā bakalaura studiju programmas "Lauksaimniecība", Atis Laksis un Kristiāna Šteimane no Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes (ESAF) akadēmiskā bakalaura studiju programmas "Organizāciju un sabiedrības pārvaldes socioloģija", kā arī Miks Blažuks no Meža un vides zinātņu fakultātes (MVZF) profesionālā bakalaura studiju programmas "Mežinženieris". Ierasti visi stipendiāti studiju gada sākumā tiekas Pikšās, lai saņemtu stipendijas apliecības, taču K. Šteimane un M. Blažuks to saņems citā laikā. 

Svinīgā pasākuma apmeklētājus un stipendijas ieguvējus sveica LBTU rektore Irina Arhipova: "Esiet sveicināti visi klātesošie! Jau 34 gadus mēs kā toreizējā Latvijas Lauksaimniecības akadēmija, bet šodien kā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte sveicam savus labākos studentus un piešķiram viņiem Kārļa Ulmaņa vārdā nosaukto stipendiju. Šīs stipendijas programmas pastāvēšanas laikā ir sveikti 120 studējošie un šodien stipendiātu pulkam pievienosies vēl četri stipendiāti. Tikšanās "Pikšās" – Kārļa Ulmaņa dzimtas mājās - izveidojusies par skaistu tradīciju vairāku desmitgažu garumā, un tas vienmēr ir bijis pagodinājums gan universitātei kopumā, gan katram studentam personīgi. Paldies muzeja vadībai un jums ikvienam klātesošajam par vienmēr silto uzņemšanu!"

Dārta Berķe ir no Jaunpiebalgas un vidējo izglītību ieguva Rīgas 1. Tālmācības vidusskolā. Ik nedēļu viņa mēro 250 kilometrus garo ceļu, lai studētu Jelgavā. Viņa izstrādāja zinātniski pētniecisko darbu par tēmu "Kārļa Ulmaņa ieguldījums lopkopības produkcijas ražošanā Latvijā no 1918. gada līdz 1940. gadam un mūsdienās". Dārtas vidējā svērtā atzīme studijās ir 7,1 balles.

"Jau no agras bērnības es darbojos zemnieku saimniecībā "Lejas Garņi", kur esmu apguvusi pamatprasmes piena lopkopībā. Studējot LBTU, esmu izvēlējusies kvalifikāciju "Ciltslietu zootehniķis". Es zinu lauksaimniecības vērtības un varu garantēt, ka pēc studijām es pilnveidošu zemnieku saimniecību, kurā esmu uzaugusi. Mans hobijs ir fotografēšana - fotografēju dzīvniekus, cilvēkus un pasākumus. Šis ir veids, kā es varu parādīt citiem cilvēkiem lauksaimniecības skaisto pusi un manu skatījumu uz to. Vēl viens mans hobijs – jāšanas sports. Uzaugu gan ganot govis, gan sēžot zirga mugurā. Ar jāšanas sportu nodarbojos konkūra disciplīnā. Esmu strādājusi arī zirgu stallī par zirgkopēju, kur arī trenēju jaunzirgus, palīdzēju staļļa galvenajiem jātniekiem sacensībās un mācīju jaunajiem jātniekiem jāšanas pamatus," par sevi un saviem hobijiem stāsta D. Berķe.

Savukārt zemnieku saimniecības "Lejas Garņi" īpašniece Māra Lāce stipendiāti raksturo: "Dārtai ir vairākas pozitīvas īpašības, ko vēlos izcelt. Viņai ir labas praktiskās iemaņas un teorētiskās zināšanas lopkopībā. Dārta prot ne tikai ēdināt un slaukt govis, bet arī zina, kā iegūt kvalitatīvu pienu atbilstoši prasībām. Viņa ir zinoša par ciltsdarbu, govju mākslīgo apsēklošanu un ir palīdzējusi govju atnešanās. Dārta ātri mācās, ir apķērīga un izdarīga. Viņa nebaidās no grūtībām un smaga darba, mīl dzīvniekus un atbildīgi attiecas pret uzticētajiem pienākumiem."

Atis Laksis ir no Jelgavas un vidējo izglītību ieguva Jelgavas Valsts ģimnāzijā. Pretendējot stipendijai, viņš izstrādāja zinātniski pētniecisko darbu par tematu "Noziedzība kā sociāla problēma Ulmaņlaikos un mūsdienās".

Savā pieteikumā viņš raksta: "Iepriekšējo semestri es beidzu ar vidējo svērto atzīmi studiju kursos 9,33 balles un izstrādāju darbu par vēlēšanu sistēmām, ko plānoju prezentēt LBTU zinātniskajā konferencē. Kā Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes Studējošo pašpārvaldes (ESAF SP) biedrs esmu pieteicies vadīt gan fakultātes gada balvas pasākumu, gan "Uzņēmēja DNS – ilgtspējīga nākotne sākas jau šodien". Stipendijas izsniegtos finansiālos līdzekļus izmantošu kā stabilu ienākumu avotu, lai nodrošinātu sevi 2. kursā, īpaši tad, kad būs jāraksta studiju projekts."

A. Laksis no 2021. gada strādā zemnieku saimniecībā "Lauri" un par viņu tās vadītājs Lauris Nebars atzīmē: "Atis izrāda augstu centības līmeni un interesi saimniecības darbībā. Viņš nebaidās no uzticētajiem darbiem, turklāt bieži mani pārsteidza ar savu ievērību un čaklumu. Manī nav šaubu, ka Atis nākotnē būs izcils sociologs." Savukārt fakultātes studējošo pašpārvaldes vadītāja Maija Runce rekomendācijas vēstulē par viņu papildina: "Atis vienmēr ir gatavs uzņemties atbildību un izkāpt no savas komforta zonas, kā arī ir pierādījis, ka ir neatlaidīgs, prot ātri adaptēties un apgūt jaunas prasmes." 

Kristiāna Šteimane ir no Cēsīm un vidējo izglītību ieguva Cēsu Valsts ģimnāzijā. Stipendijas konkursā izstrādāja zinātniski pētniecisko darbu "Sabiedrības un tai svarīgu vērtību raksturojums Kārļa Ulmaņa autoritārā režīma laikā".

"Esmu sabiedriski aktīva, studēju ar labām un teicamām sekmēm, kā arī tiecos sasniegt arvien jaunus mērķus. Studiju laikā esmu rakstījusi referātus, pētījusi lobismu un alkoholismu Latvijā, savukārt iepriekšējā semestrī veiksmīgi aizstāvēju kursa darbu par sarunbotu izmantošanu augstākajā izglītībā, ko plānoju turpināt pētīt arī turpmāk. Ikdienā es aktīvi esmu iesaistījusies arī Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes Studējošo pašpārvaldē (ESAF SP) kā ārējā tēla speciāliste, tāpat dejoju tautas deju ansamblī "Kalve" un dziedu universitātes sieviešu korī "Liepa". Esmu mērķtiecīga, aktīva un izmantoju katru izdevību, lai gūtu jaunu pieredzi. Pēc bakalaura darba izstrādes plānoju piedalīties arī kādā no zinātniskajām konferencēm, lai dalītos ar savu redzējumu un iegūtajiem rezultātiem, kā arī uzklausītu citu skatījumu par šiem jautājumiem," par sevi stāsta stipendiāte K. Šteimane.

Šoruden Kristiāna studijas turpinās 2. kursā un viņas vidējā svērtā atzīmē ir 8,8 balles, kas pierāda viņas augstās darba spējas un atbildību pret studiju procesu universitātē. Tā kā jauniete jau 1. kursā sāka aktīvu darbu fakultātes pašpārvaldē, tad par viņas personību papildina fakultātes studējošo pašpārvaldes vadītāja Maija Runce: "Kristiāna ir izpalīdzīga, optimistiska un radoša personība, kura ir aktīva ne tikai studentijā, bet arī ārpus tās. Studējošo pašpārvaldē Kristiāna ir ārējā tēla speciāliste, kura nodrošina un veido vizuālos materiālus, kā arī pārvalda sociālo tīklu kontus. Šogad viņa ir apņēmusies vadīt pasākumu "Uzņēmēja DNS – ilgtspējīga nākotne sākas jau šodien", kas pierāda viņas daudzpusīgumu un darba spējas."

Miks Blažuks ir no Auciema un vidējo izglītību ieguva Cēsu Valsts ģimnāzijā. Studiju procesā uzrāda labu sniegumu un viņa vidējā svērtā atzīme ir 7,8 balles. Miks zinātniski pētniecisko darbu veica par tēmu, kas cieši saistīta ar viņa izvēlēto studiju programmu - "Mežsaimniecības un mežizstrādes nozaru analīze Latvijas valsts pirmās brīvvalsts laikā salīdzinājumā ar mūsdienām".

"Es aktīvi darbojos Meža un vides zinātņu fakultātes Studējošo pašpārvaldē (MVZF SP), kā arī esmu biedra kandidāts studentu biedrībā "Šalkone", kā ietvaros esmu piedalījies pasākumu tapšanā - "Meža vakars" un citos. Minot nesenos notikumus, 2023. gada rudens semestrī esmu piedalījies aī vairākās LBTU aktivitātēs – stafetē "...pa Jelgavu kāds students klīst", 32. Universiādes 1. posmā "Desu stafete", stafetes skrējienā "Lāpa – 2023", kā arī esmu līdzdarbojies Latvijas Meža programmas seminārā "Pilsētas mežu pārvaldība. Meža sertifikācija"," savu darbību universitātē raksturo stipendijas ieguvējs.

Meža un vides zinātņu fakultātes Studējošo pašpārvaldes (MVZF SP) pārstāvis Lauris Ruško Miku raksturo šādi: "Viņš dalās labi argumentētos viedokļos, parādot savu redzējumu, kas papildina kolektīva ideju kopumu un uzdevumu izpildi. Šobrīd aktuāli ir fakultātes studējošo pašpārvaldes telpas tapšana, kurā Miks pieliek arī savu artavu. Mikam ir izceļamas īpašības - laba sadarbība kolektīvā, kas tieši korelē ar labām komunikācijas prasmēm, kā arī ir vērts piebilst viņa neatlaidību, kas nāk tikai par labu pašpārvaldes klimatam."

Kārļa Ulmaņa stipendija ir 20. gs. 90. gados LBTU izveidota stipendiju programma, lai atbalstītu izcilus studentus, kuriem ir labas sekmes studijās, aktīva sabiedriskā darbība un kuri pievērsušies zinātniski pētnieciskā darba izstrādei par K. Ulmaņa dzīves un darbības laiku. Tā ik gadu tiek pasniegta bijušā valstsvīra dzimtajās mājās "Pikšas" septembra sākumā, kad tiek atzīmēta viņa dzimšanas diena.

​​​​​​

 

 

Pievienots 01/09/2024