Pārlekt uz galveno saturu

Studijas LBTU rudenī sāks 5 atvaļinātie valsts aizsardzības dienesta karavīri

2024. gada rudenī studijas Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē (LBTU) Jelgavā sāks pieci atvaļinātie valsts aizsardzības dienesta karavīri (VAD), kuri dienestam pieteicās brīvprātīgi. Viņiem būs iespēja iegūt augstāko izglītību par valsts budžeta līdzekļiem, izpildot universitātes noteiktās uzņemšanas prasības.

Atvaļinātie karavīri uzrādījuši uzņemšanai studijās nepieciešamos izglītības dokumentus un jūlija beigās noslēguši studiju līgumus. Viņu intereses ir dažādas un liecina par atšķirīgām profesionālās karjeras izvēlēm. Pa vienam studējošajam būs programmās “Datorvadība un datorzinātne”, “Mašīnu projektēšana un ražošana”, “Mežzinātne”, “Mežinženieris” un “Dizains un amatniecība”.

Viņu izvēlētās studiju programmas īsteno Meža un vides zinātņu fakultāte un Inženierzinātņu un informācijas tehnoloģiju fakultāte.

LBTU līdzīgi kā citas valsts augstskolas VAD karavīriem, kuri pieteikušies dienestā brīvprātīgi, piedāvā divus gadus pēc dienesta beigām iestāties universitātē un iegūt valsts finansētu studiju vietu pilna laika studijas īsā cikla (1. līmeņa) profesionālās augstākās izglītības un pirmā cikla (bakalaura līmeņa) augstākās izglītības posmos.

Kā prognozē Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieks Jānis Paiders, valsts aizsardzības dienesta beidzēju skaits nākotnē pieaugs, tāpēc, iespējams, varētu tikt paplašināts to studiju programmu loks, kur varētu tikt piedāvātas valsts studiju vietas kādā no valsts augstskolām, saglabājot augstākās izglītības kvalitātes prasības.

Kopumā šajā gadā LBTU ir saņēmusi 3211 pieteikumus pamatstudijās, no kuriem 836 ir pirmās prioritātes pieteikumi. No 5. augusta izsludināta pieteikšanās brīvajās studiju vietās, uz kurām ir iespēja pieteikties ikvienam interesentam, kurš atbilst LBTU uzņemšanas noteikumu prasībām.

Pievienots 05/08/2024