Pārlekt uz galveno saturu

LBTU absolventiem vieni no augstākajiem nodarbinātības rādītājiem valstī

Jelgavā augstāko izglītību ieguvušie uzrāda vienu no augstākajiem nodarbinātības līmeņiem starp universitātēm Latvijā un spēj sev nodrošināt labi atalgotas darba vietas jau gada laikā pēc universitātes absolvēšanas. To apliecina 2021. gada Latvijas augstskolu un koledžu absolventu dati par darba gaitām, kādi tie identificēti 2022. gadā un ko 2024. gada jūlijā publiskojusi Izglītības un zinātnes ministrija (IZM). Turklāt absolventu nodarbinātības radītāji ar katru gadu uzlabojas, kad pagājis ilgāks laiks pēc absolvēšanas.

LBTU ik gadu absolvē ap 700 jauno absolventu, kas veido 6% no visiem augstākās izglītības iestāžu absolventiem Latvijā. Viņi paši atzīst, ka iegūtā izglītība un studiju laika pieredze ir vieni no galvenajiem iemesliem veiksmīgai profesionālajai karjerai. Turklāt absolventu viedokļiem ir objektīvs pamatojums un to apliecina Latvijas augstskolu un koledžu absolventu monitoringa dati, kuros pieejama informācija par piecu gadu absolventu darba gaitām. 

IZM informē, ka kopumā nodarbinātības un ienākumu tendenču dinamika uzrāda konsekventu augstākās izglītības vērtības pieaugumu gan tautsaimniecības līmenī, proti, ir augsta un pieaugoša nodarbinātība, t. sk. augstākās kvalifikācijas profesijās, gan indivīda līmenī - ienākumi no otrā līdz piektajam gadam pēc absolvēšanas pieaug. Vērtējot absolventu ienākumu pamattendences piecu gadu dinamikā, var novērot, ka jau pirmajā gadā pēc absolvēšanas augstākās izglītības absolventu vidējie aritmētiskie ienākumi ir par aptuveni 26% augstāki nekā vidējā alga valstī, bet attiecīgi otrajā gadā par aptuveni 33%, trešajā gadā par 41% augstāki, ceturtajā gadā par 54% un piektajā gadā par aptuveni 60% augstāki.

LBTU 2021. gada absolventi gadu pēc universitātes absolvēšanas ir nodarbināti 85,63% gadījumu, kas ir par 4,28% augstāks rādītājs, nekā vidējais rādītājs Latvijas augstskolās kopumā. Šis ir otrais augstākais nodarbinātības rādītājs universitāšu konkurencē un atspoguļo vienu no augstākajiem nodarbinātības līmeņiem starp zinātnes universitātēm. Tikai 3,98% absolventu gadu pēc studijām nav oficiālā nodarbinātības statusā. Taču kopumā, analizējot absolventu nodarbinātības rādītājus piecu gadu periodā vairākus gadus pēc studijām, tie ir augstāki, nekā gadu pēc absolvēšanas.

Kā liecina IZM apkopotie dati, vislabāk darba tirgū klājas LBTU īstenoto izglītības virziena programmu absolventiem, kuri nodarbināti 100% gadījumu, un pakalpojumu virziena programmu absolventiem, kuri nodarbināti 90% gadījumu. Ļoti augsti nodarbinātības rādītāji ir lauksaimniecības virziena absolventiem (lauksaimniecība, mežsaimniecība un veterinārmedicīna), kuri ir nodarbināti 88,8%  gadījumu. Savukārt inženierzinātņu, ražošanas un būvniecības virziena absolventi nodarbināti 84,7% gadījumu un sociālo zinātņu, komerczinību un tiesību virziena absolventi nodarbināti 80,8% gadījumu.

Augstāko ienākumu līmeni 2022. gadā LBTU absolventu vidū varēja novērot komerczinību un administrēšanas, arhitektūras un būvniecības, sociālo un cilvēkrīcības, kā arī lauksaimniecības un mežsaimniecības studiju virziena absolventiem. Visos gadījumos šo absolventu vidējais ienākums ir bijis virs 19 000 EUR. Būtiska nozīme ir absolventu studiju līmenim, jo maģistra studiju absolventiem ienākumi gadā ir vidēji par EUR 5000 augstāki, nekā bakalaura studiju absolventiem.

Savukārt 10,81% minētā gada absolventu ir dibinājuši savus uzņēmumus, kas ir augstāks rādītājs, nekā vidēji valstī starp visām augstskolām. Lielākoties tie pārstāv lauksaimniecības un pakalpojumu sektoru. Taču 16,22% absolventu ir gan nodarbināti, gan turpina studijas augstākos studiju līmeņos.

LBTU ir vienīgā zinātnes universitāte Latvijā, kas atrodas ārpus galvaspilsētas Rīgas. Studētgribētājiem Jelgavā ir iespēja iegūt augstāko izglītību 24 pamatstudiju, 16 maģistra un 11 doktora studiju programmās. Tradicionāli jau vairākus gadus lielākais LBTU absolventu skaits ir inženierzinātņu, ražošanas un būvniecības tematiskajā grupā, kam seko sociālo zinātņu, komerczinību un tiesību tematiskā grupa un lauksaimniecības tematiskā grupa.

Absolventu dati tiek apkopoti Valsts izglītības informācijas sistēmas (VIIS) absolventu monitoringa rīkā. Šis ir viens no augstākās izglītības kvalitātes monitoringa sistēmas rīkiem, lai sniegtu atbalstu topošajiem studentiem karjeras izvēlē un tas ir pieejams ikvienam interesentam.

Pievienots 24/07/2024