Pārlekt uz galveno saturu

Uzņemšanas pirmajā dienā studētgribētāju intereses pārsteigumus nesagādā

16. jūlijā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU) sāka jauno bakalaura un maģistra studentu pieteikumu pieņemšanu uzņemšanas konkursam klātienē Jelgavas pilī un elektroniskā formātā. Biežākās studiju izvēles pirmajā uzņemšanas dienā nav pārsteidzošas un ir tipiskas jau vismaz desmitgadi. Visvairāk pieteikumu pamatstudijās pēc pirmās dienas saņemts programmā "Veterinārmedicīna", kas tāda ir vienīgā Latvijā, bet savukārt augstākā līmeņa studijās lielākais pieteikumu skaits vērojams programmās "Projektu vadība" un “Ekonomika”.

LBTU ir viena no četrām zinātnes universitātēm Latvijā un īsteno studijas biozinātnēs, inženierzinātnēs un sociālajās zinātnēs. Studētgribētājiem pieejamas 24 pamatstudiju jeb bakalaura programmas un 15 augstākā līmeņa jeb maģistra programmas, kurās studētgribētāju pieteikumu pieņemšana turpināsies līdz 22. jūlijam.

“Jau vairākus gadus pamatstudiju pieteikumu pieņemšana tiek organizēta vienotajā augstskolu sistēmā, izmantojot e-pakalpojumu www.latvija.lv/studijas gan klātienē, gan elektroniski. Šogad pirmo reizi elektroniskās pieteikšanās periods sākts vienlaicīgi ar augstskolu klātienes kontaktpunktu darbību, līdz ar to pieteikumu statistika iepriekšējās dienās nav uzkrājusies un varam dienas noslēgumā objektīvi vērtēt pirmās dienas interesentu skaitu. Pie mums, LBTU kontaktpunktā Jelgavas pilī, studētgribētāju interese ir bijusi lielāka nekā pērn un esam apstrādājuši 150 pamatstudiju reflektantu pieteikumus un 15 topošo maģistrantu studentu pieteikumus. Svarīgi atzīmēt, ka pamatstudiju reflektanti savu prioritāro programmu sarakstos izvēlējās ne tikai mūsu augstskolas programmas, līdz ar to ne visi no viņiem pretendē uz vietu kādā no LBTU studiju programmām,” stāsta Studiju centra vadītāja Sandra Sproģe.

Noslēdzoties pirmajai klātienes pieteikumu pieņemšanas dienai vienotajā sistēmā kopumā Latvijā reģistrēti 3255 studētgribētāju pieteikumi, no kuriem šobrīd tikai 988 ir apstiprināti. LBTU studiju programmas apstiprinātajos pieteikumos minētas 362 reizes dažādās prioritātēs, starp kurām 138 bija pirmās prioritātes pieteikumi. Studiju programma "Veterinārmedicīna" pieteikumos minēta 23 reizes un tajā saņemti 17 pirmās prioritātes pieteikumi. Kā otra populārākā pamatstudiju programma ir "Mežzinātne", kas pieteikumos minēta 23 reizes un saņēmusi 11 pirmās prioritātes pieteikumu. Savukārt par trešo populārāko pamatstudiju programmu pilna laika studijās pēc pirmās dienas kļuvusi "Mežinženieris". Šī programma apstiprinātajos pieteikumos minēta 19 reizes un saņēmusi 15 pirmās prioritātes pieteikumus.

Pieteikumu pieņemšana LBTU augstākā līmeņa studijās arī sākās 16. jūlijā, un dienas laikā saņemti 98 pieteikumi. Jau vairākus gadus topošo maģistrantu intereses ir stabilas un lielāks pieteikumu skaits ir programmās, kas tiek īstenotas Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē. Studiju programmās "Projektu vadība" un “Ekonomika” katrā saņemti 15 pieteikumi, kam seko “Uzņēmējdarbības vadība” ar 14 pieteikumiem. Populārāko studiju izvēļu vidū šogad arī programma "Pārtikas zinātne", kur pirmajā dienā saņemti 11 pieteikumi, savukārt “Mežzinātne” un “Cilvēkresursu vadība” katra saņēmusi pa 10 pieteikumiem. Elektroniskā reģistrēšanās pieejama LBTU absolventiem, kuriem ir pieejas dati LAIS, bet citu augstskolu absolventiem pieteikums jāiesniedz klātienē Jelgavas pilī līdz 22. jūlijam.

Kopumā studētgribētājiem LBTU uzņemšanas konkursā pieejamas 768 valsts finansētas pamatstudiju vietas un 303 valsts finansētas augstākā līmeņa studiju vietas.

Detalizēta informācija par uzņemšanu LBTU pieejama, izmantojot šo saiti.

Pievienots 16/07/2024