Pārlekt uz galveno saturu

LBTU Zemkopības institūtā viesojas Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs

Attēla autors: No LLU arhīva

28. jūnijā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes (LBTU LPTF) Zemkopības institūtā darba vizītē bija ieradies Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Viņš tikās ar Latvijas Agronomu biedrības valdi un Zemkopības institūta pārstāvjiem, lai iepazītos ar institūta darbību un attīstības plāniem, pārrunātu aktualitātes zinātnē un apskatītu izmēģinājumu laukus.

Sarunās ar klātesošajiem tika diskutēts par Latvijas augkopības zinātnes un selekcijas perspektīvām, kā arī par zinātniski un praktiski pamatotu audzēšanas tehnoloģiju un jaunu uzņēmumu lomu ilgtspējīgā lauksaimniecībā. Tika apspriesti Latvijas lauksaimniecības izaicinājumi Eiropas Zaļā kursa kontekstā un Eiropas Savienības izstrādāto normatīvo aktu tiešā piemērošana Latvijai, kas rada būtiskas problēmas lauksaimniekiem. Kā galvenās problēmas tika minētas vairākas - atšķirīgie agroklimatiskie apstākļi, agronomiskā prakse, saimniecību lielums un citas nozīmīgas nianses salīdzinājumā ar citām valstīm.

Savukārt tikšanās noslēgumā tika akcentēts, ka svarīgu lomu ieņem arī sabiedrības izglītošana un turpmāka izpratnes veicināšana par augkopības un tautsaimniecības procesu nozīmīgumu. Sabiedrības izglītošana par ilgtspējīgas lauksaimniecības praksēm ir būtiska, lai nodrošinātu plašāku atbalstu zaļajām iniciatīvām un uzlabotu vispārējo izpratni par lauksaimniecības nozares nozīmi gan ekonomikā, gan vides aizsardzībā.

Zemkopības institūts ir tradīcijām bagāta lauksaimniecības zinātniskā iestāde, kas specializējas daudzgadīgo zālaugu selekcijā un izlases sēklu audzēšanā, veic agrotehniskos pētījumus laukkopības nozarē, kā arī pārbauda laukaugu šķirņu saimnieciskās īpašības konvenciālajā un bioloģiskajā lauksaimniecībā. Institūts piedalās jauno zinātnieku sagatavošanā saskaņā ar LBTU doktora studiju programmām, kā arī nodrošina zemnieku un citu lauksaimniecības speciālistu izglītošanu. Institūts ieņem nozīmīgu lomu Latvijas lauksaimniecības attīstībā, piedāvājot inovatīvus risinājumus un tehnoloģijas, kas veicina nozares ilgtspēju un konkurētspēju.

Fotogrāfiju autors: Valsts prezidenta kanceleja.

Pievienots 28/06/2024