Pārlekt uz galveno saturu

Notiks diskusija par ilgtspējīgiem iepakojuma risinājumiem un to popularizēšanu Latvijā

Attēla autors: No LLU arhīva

EIT Food pārstāvniecība Latvijā kopā ar Zemkopības ministriju (ZM) un Latvijas pārtikas uzņēmumu federāciju (LPUF) 26. jūnijā no plkst. 10.00 līdz plkst. 14.00 rīko apaļā galda diskusiju "Ekosistēmas sinerģijas uzlabošana ilgtspējīga iepakojuma kontekstā". Diskusijā piedalīsies ministrijas pārstāvji, nozares eksperti un pārtikas ķēdes dalībnieki, kuri runās par izaicinājumiem un iespējamiem risinājumiem ilgtspējīga iepakojuma izstrādē, kā arī popularizēšanā Latvijā. EIT Food pārstāvniecību Latvijā veido Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU) konsorcijā ar Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centru (LLKC) un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA). EIT Food atbalsta Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūts (EIT), kas ir neatkarīga ES struktūra. 

"Iepakojuma optimizācija ir komplekss risinājums, kas realizācijā jāiesaistās visdažādākajiem ekosistēmas dalībniekiem - sākot no iepakojuma ražotājiem, produktu ražotājiem / iepakotājiem, mazumtirgotājiem, atkritumu apsaimniekotājiem, patērētājiem un  likumdevējiem. Darbojoties kopējā ekosistēmā, var rast ilgtspējīgus risinājumus kopējai sistēmas cirkularitātei. Aptverot ne tikai iepakojuma  materiāla  nomaiņu, bet līdzi sekojošu iepakojuma tehnoloģiju optimizāciju un  funkcionalitātes nodrošināšanu, produktu derīguma termiņu saglabāšanu un konkurētspējas aspektus," uzsver Latvijas Iepakojuma asociācijas valdes priekšsēdētāja, LBTU Pārtikas institūta profesore Sandra Muižniece-Brasava.

Ik gadu Latvijā tiek patērēts liels daudzums produktu un proporcionāli pieaug iepakojuma apjoms, kas pēc tā izlietošanas nonāk atkritumos. LBTU pētījumu dati parāda, ka aptuveni 35% mazumtirdzniecības vietās pieejamo produktu ir iepakoti nepārstrādājamā vai grūti pārstrādājamā iepakojumā. Eiropas Savienībā aktīvi tiek diskutēts, kā samazināt izlietotā iepakojuma apjomu un vienlaicīgi veicināt ilgtspējīga iepakojuma risinājumu izvēli. Līdz ar to ir gaidāmas būtiskas pārmaiņas un jaunas likumdošanas iniciatīvas.

Diskusijas mērķis ir identificēt un izstrādāt konkrētus pasākumus, lai uzlabotu ekosistēmas sinerģiju un veicinātu ilgtspējīga iepakojuma attīstību Latvijā. Šis mērķis ietver izaicinājumu apzināšanu un risinājumu meklēšanu, dalībnieku izglītošanu un iesaistīšanu, kā arī sadarbības veicināšanu starp visiem ekosistēmas dalībniekiem. Diskusiju būs iespējams vērot tiešsaistē un klātienē (Republikas laukumā 2, Rīga).

Dalība pasākumā tikai reģistrētiem dalībniekiem. Interesenti aicināti reģistrēties līdz 25. jūnija plkst. 12.00, izmantojot šo saiti. Dati, kas norādīti reģistrācijas formā, tikai izmantoti tikai saziņai par pasākuma norisi.

Pasākuma programma pieejama, izmantojot šo saiti

Par EIT Food

Ar Eiropas Inovāciju un Tehnoloģiju institūta (EIT), Eiropas Savienības struktūras atbalstu, mēs ieguldām projektos, organizācijās un cilvēkos, kuri palīdz sasniegt mūsu mērķus veselīgas un ilgtspējīgas pārtikas sistēmas veidošanā. Mēs atklājam inovāciju potenciālu uzņēmumos un universitātēs, veidojam un paātrinām pārtikas un lauksaimniecības jaunuzņēmumu attīstību, lai tie nāktu klajā ar jaunām tehnoloģijām un produktiem. Mēs sniedzam uzņēmējiem un profesionāļiem prasmes, kas nepieciešamas pārtikas sistēmas pārveidošanai, iesaistot patērētājus mūsu darbību centrā, lai veidotu uzticību, savienojot tos ar viņu pārtikas izcelsmi.

Mēs esam viena no deviņām inovāciju kopienām, ko izveidojis Eiropas Inovāciju un Tehnoloģiju institūts (EIT) - neatkarīga ES struktūra, kas izveidota 2008. gadā, lai veicinātu inovāciju un uzņēmējdarbību visā Eiropā.

Uzziniet vairāk vietnē www.eitfood.eu vai sekojiet mums sociālajos tīklos: Twitter, Facebook, LinkedIn, YouTube un Instagram.

Papildu informācijai:
Ilze Laukalēja - Broka, PhD
EIT Food pārstāvniecības Latvijā vadītāja:
E-pasts: eitfood@lbtu.lv
Tālrunis: 25403999
Adrese: Rīgas iela 22B, Jelgava, LV-3004
https://www.lbtu.lv/lv/eit-food-parstavnieciba-latvija
https://www.eitfood.eu/in-your-area/latvia

Logo

 

Pievienots 10/06/2024