Pārlekt uz galveno saturu

Atklāts LBTU Zivju apstrādes biotehnoloģiju studiju un pētniecības centrs

Attēla autors: No LLU arhīva

24. maijā atklāja Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes (LBTU LPTF) Zivju apstrādes biotehnoloģiju studiju un pētniecības centru, kas atrodas Jelgavā, Paula Lejiņa ielā 2 un ir vienīgā šāda veida institūcija Baltijā. Centrs apvienos studentus, zinātniekus, uzņēmējus un nozares ekspertus, lai radītu inovatīvus, eksportspējīgus un nozarei būtiskus produktus.

Svinīgajā atklāšanā piedalījās Zemkopības ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs, LBTU vadība - rektore Irina Pilvere, zinātņu prorektore Irina Arhipova, studiju prorektore Ilze Beitāne un finanšu prorektors Ziedonis Helvigs, LBTU fakultāšu vadība, Jelgavas valstspilsētas domes pārstāvis Juris Strods, Pārtikas un veterinārais dienests, institūts "Bior", Lauku atbalsta dienests, Latvijas Lauku konsultācijas centrs, zivju pārstrādes uzņēmumi, zivju audzētavas un asociācijas, kā arī citi nozares uzņēmēji un sadarbības partneri.

Atklājot svinīgo pasākumu, LBTU rektore Irina Pilvere uzrunāja klātesošos: "Šī diena ir nozīmīga ikvienam no mums, jo mēs speram soli tālāk savā turpmākajā attīstībā. Esmu pārliecināta, ka šis ir starpdisciplinārs pētījumu centrs, jo zivju apstrāde nevar veiksmīgi darboties bez citām universitātes pārstāvētajām nozarēm. Lai veiksmīgi strādātu, nepieciešamas veterinārmedicīnas, inženieru, IT, ekonomistu un uzņēmēju, kā arī citu jomu speciālistu zināšanas. Ceru, ka šis centrs pavērs mūsu universitātei plašas iespējas tālākai attīstībai, kas saistītas ar zivsaimniecību un rūpniecību, bet ne tikai." Tāpat LBTU rektore izteica atzinības vārdus ikvienam, kurš bijis klātesošs, lai centrs varētu sākt savu darbu pilnībā aprīkotās telpās - Zemkopības ministrijai, Zivsaimniecības departamenta direktoram Normundam Riekstiņam un kolēģiem, Lauku atbalsta dienesta Zivsaimniecības un valsts atbalsta direktoram Rinaldam Vācerim, zivsaimniecības nozares pārstāvim Andrim Bitem un citiem. 

"Šodien Jelgavā mēs atzīmējam ne tikai pilsētas dzimšanas dienu, bet arī LBTU Zivju apstrādes biotehnoloģiju studiju un pētniecības centra atklāšanu. Projekts ir veiksmīgi īstenots, un izsaku pateicību LBTU vadībai par ieguldījumu zinātnē, inovācijās un universitātes attīstībā. Šī vieta būs īpaši nozīmīga mazajiem un vidējiem zivsaimniecības uzņēmumiem, kuriem centrā būs pieejama inovāciju izstrādei nepieciešamā infrastruktūra, turklāt kopā ar zinātnisko padomu. Novēlu universitātei vēl daudz šādu inovāciju centru," sacīja Zemkopības ministrijas valsts sekretārs Raivis Kronbergs.

LBTU Zivju apstrādes biotehnoloģiju studiju un pētniecības centra vadītāja Sanita Sazonova uzsvēra: "Zivju apstrādes studiju un pētniecības centrā iespējams veikt gan pētījumus, gan izmēģinājumus saistībā ar zivju apstrādi, pārstrādi un uzglabāšanu, izmantojot dažāda veida pilotiekārtas, tai skaitā veikt jaunu produktu izveidi, esošo tehnoloģisko procesu pilnveidi, izstrādāt uzglabāšanas laika pagarināšanas veidu un izpētīt gatavo produktu izmaksu samazināšanas iespējas. Tāpat centrā tiks veikta izejvielu un gatavo produktu kvalitātes kontrole, kā arī zilo biotehnoloģiju izpēte un attīstības."

Tāpat šis centrs kalpos kā zināšanu pārneses vieta starp zinātni, izglītību un industriju, turklāt tai līdzīgas Baltijā nav atrodamas. Centrs būs ne vien vieta, kur veikt zinātniskos un praktiskos pētījumus, bet arī izglītojoša vieta sabiedrībai - vieta, kur zivju un saistīto nozaru pārstāvji varēs sekmēt dialoga veidošanu ar sabiedrību. Šī sadarbība veicinās inovāciju ieviešanu un konkurētspējas paaugstināšanu zivju apstrādes nozarē, kā arī palīdzēs stiprināt sabiedrības izpratni par nozares nozīmīgumu un ilgtspējīgas attīstības principiem.

Centrs ir izveidots analogi ražošanas uzņēmumam. Tajā atrodas laboratorija ar 60 eksperimentālām zivju apstrādes un pārstrādes iekārtām, ar kurām var veikt visu tehnoloģiskos procesus, ap 35 laboratorijas iekārtām un aprīkojumiem mikrobioloģijas un fizikālķīmiskās laboratorijas izejvielu un produktu kvalitātes izvērtēšanai, kā arī telpa gatavo produktu degustācijai. Tā vajadzībām pārbūvētas, pielāgotas un aprīkotas telpas divu stāvu līmeņos 1810 kvadrātmetru platībā.

Universitātes studentiem tā būs iespēja studiju procesā izmantot mūsdienīgās tehnoloģijas un inovācijas, bet mācībspēkiem strādāt vidē, kas rosinās jaunu ideju veidošanos un pilnveidos kompetences. Centrā pieejamās iekārtas būs pieejams studentiem gan mācību procesa ietvaros, gan izstrādājot kursa un noslēguma darbus. Tāpat plānots, ka studenti un mācībspēki tiks iesaistīti dažādos projektos gan vietējā, gan starptautiskā mērogā, lai virzītu ilgtspējīgu zilo ekonomiku, ietverot ne tikai zivis, bet arī citus akvakultūras produktus (aļģes, mīdijas utt.).

Savukārt, piesaistot vietējos un ārvalstu nozares speciālistus, tiks organizētas meistarklases, konferences, zinātnes popularizēšanas un citi izglītojoši pasākumi. Šādi pasākumi sekmēs aktīvu zināšanu apmaiņu un jaunu kontaktu dibināšanu, kas ir būtiski akadēmiskajai un profesionālajai izaugsmei. Turklāt sadarbībā ar citām LBTU struktūrvienībām tiks nodrošināta akadēmiskā un / vai profesionālā izglītība.

Pasākuma izskaņā uzrunu teica arī projekta "Zivju apstrādes biotehnoloģiju studiju un pētniecības centra izveide" vadītājs, LBTU vadošais pētnieks Mārtiņš Šabovics: "Paldies kolēģiem, kuri bija iesaistījušies šī projekta realizēšanā. Lai gan ceļš nebija viegls un tas prasīja daudz laika, mums tas izdevās. Ideja par šāda centra būvniecību radās, kad apmeklēju vairākas Eiropas valstis, kur var veikt pētījumus un veicināt sadarbības iespējas. Veidojot pilotcentru, visgrūtākais bija atrast piemērotas pilotiekārtas, kas atbilst mūsu mērķiem un vajadzībām. Šis centrs ir paredzēts, lai universitātes pētnieki ar zinātnes palīdzību varētu risināt nozares problēmjautājumus. Mēs strādāsim kopā, lai paplašinātu šīs nozares iespējas un potenciālu!"

Zivju apstrādes biotehnoloģiju studiju un pētniecības centra būvniecība notika no 2021. gada 1. aprīļa līdz 2023. gada 31. decembrim, izmantojot Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda finansējumu 2 876 315,46 EUR apmērā.

Pievienots 24/05/2024