Pārlekt uz galveno saturu

Atklās LBTU Zivju apstrādes biotehnoloģiju studiju un pētniecības centru

Attēla autors: No LLU arhīva

Piektdien, 24. maijā, plkst. 10.00 atklās Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes (LBTU LPTF) Zivju apstrādes biotehnoloģiju studiju un pētniecības centru (Paula Lejiņa iela 2, Jelgava), kas ir vienīgā šāda veida institūcija Baltijā.

Svinīgajā atklāšanā piedalīsies pārstāvji no Zemkopības ministrijas, LBTU vadības un fakultātēm, Jelgavas valstspilsētas domes, Pārtikas un veterinārā dienesta, institūta "Bior", Lauku atbalsta dienesta, Latvijas Lauku konsultācijas centra, zivju pārstrādes uzņēmumiem, zivju audzētavām un asociācijām, kā arī citi nozares uzņēmēji un sadarbības partneri.

"Zivju apstrādes studiju un pētniecības centrā iespējams veikt gan pētījumus, gan izmēģinājumus saistībā ar zivju apstrādi, pārstrādi un uzglabāšanu, izmantojot dažāda veida pilotiekārtas, tai skaitā veikt jaunu produktu izveidi, esošo tehnoloģisko procesu pilnveidi, izstrādāt uzglabāšanas laika pagarināšanas veidu un izpētīt gatavo produktu izmaksu samazināšanas iespējas. Tāpat centrā tiks veikta izejvielu un gatavo produktu kvalitātes kontrole, kā arī zilo biotehnoloģiju izpēte un attīstības," stāsta Zivju apstrādes biotehnoloģiju studiju un pētniecības centra vadītāja Sanita Sazonova.

Viņa skaidro, ka Zivju apstrādes biotehnoloģiju studiju un pētniecības centrs kalpos kā zināšanu pārneses vieta starp zinātni, izglītību un industriju, turklāt tai līdzīgas Baltijā nav atrodamas. Centrs būs ne vien vieta, kur veikt zinātniskos un praktiskos pētījumus, bet arī izglītojoša vieta sabiedrībai - vieta, kur zivju un saistīto nozaru pārstāvji varēs sekmēt dialoga veidošanu ar sabiedrību. Šī sadarbība veicinās inovāciju ieviešanu un konkurētspējas paaugstināšanu zivju apstrādes nozarē, kā arī palīdzēs stiprināt sabiedrības izpratni par nozares nozīmīgumu un ilgtspējīgas attīstības principiem.

Centrs ir izveidots analogi ražošanas uzņēmumam. Tajā atrodas laboratorija ar 60 eksperimentālām zivju apstrādes un pārstrādes iekārtām, ar kurām var veikt visu tehnoloģiskos procesus, ap 35 laboratorijas iekārtām un aprīkojumiem mikrobioloģijas un fizikālķīmiskās laboratorijas izejvielu un produktu kvalitātes izvērtēšanai, kā arī telpa gatavo produktu degustācijai.

Universitātes studentiem tā būs iespēja studiju procesā izmantot mūsdienīgās tehnoloģijas un inovācijas, bet mācībspēkiem strādāt vidē, kas rosinās jaunu ideju veidošanos un pilnveidos kompetences. Centrā pieejamās iekārtas būs pieejams studentiem gan mācību procesa ietvaros, gan izstrādājot kursa un noslēguma darbus. Tāpat plānots, ka studenti un mācībspēki tiks iesaistīti dažādos projektos gan vietējā, gan starptautiskā mērogā, lai virzītu ilgtspējīgu zilo ekonomiku, ietverot ne tikai zivis, bet arī citus akvakultūras produktus (aļģes, mīdijas utt.).

Savukārt, piesaistot vietējos un ārvalstu nozares speciālistus, tiks organizētas meistarklases, konferences, zinātnes popularizēšanas un citi izglītojoši pasākumi. Šādi pasākumi sekmēs aktīvu zināšanu apmaiņu un jaunu kontaktu dibināšanu, kas ir būtiski akadēmiskajai un profesionālajai izaugsmei. Turklāt sadarbībā ar citām LBTU struktūrvienībām tiks nodrošināta akadēmiskā un / vai profesionālā izglītība.

Zivju apstrādes biotehnoloģiju studiju un pētniecības centra būvniecība notika no 2021. gada 1. aprīļa līdz 2023. gada 31. decembrim, izmantojot Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda finansējumu 2 876 315,46 EUR apmērā.

 

Pievienots 16/05/2024