Pārlekt uz galveno saturu

Aizstāv promocijas darbu par enzimātiskā auzu proteīna koncentrāta ieguvi

Attēla autors: No LLU arhīva

17. maijā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātē (LBTU LPTF) promocijas darbu "Enzimātiskā auzu proteīna koncentrāta ieguve un mitrā ekstrūzija / Enzyme-assisted oat protein concentrate development and wet extrusion" aizstāvēja Darius Sargautis un ieguva zinātnes doktora grādu inženierzinātnēs un tehnoloģijās.

Promocijas darba mērķis ir izstrādāt ar enzīmu palīdzību ūdens ekstrakcijas metodes auzu proteīna koncentrātu iegūšanai, novērtēt iegūto proteīna koncentrātu funkcionālās īpašības un noteikt to piemērotību tālākai apstrādei, neaprobežojoties tikai ar mitro ekstrūziju.

Kā stāsta promocijas darba autors D. Sargautis; "Auzas, kas atzītas par izcilo uzturvērtību un aminoskābju sastāvu, ir daudzsološas kā alternatīvs augu olbaltumvielu koncentrātu un izolātu avots. To putraimi satur augstāku proteīna līmeni, salīdzinot ar citiem graudaugiem, un tie ir labi piemēroti audzēšanai vietējā reģionā, kurā tika veikts šis pētījums. Neskatoties uz plašo auzu proteīna īpašību izpēti, pašreizējās auzu proteīna ekstrakcijas metodēs bieži tiek izmantota spēcīga sārma ekstrakcija, kam seko nokrišņi vai arī gaisa atdalīšana, kas ir raksturīga malšanas procesam. Vēl viens veids, kā koncentrēt auzu proteīnu, ir ekstrakcija ūdenī ar fermentu palīdzību. Ar šo metodi var iegūt daudzpusīgu proteīna koncentrātu, ko var izmantot dažādos lietojumos. Tas ļauj pielāgot olbaltumvielu koncentrācijas līmeņus un kontrolēt suspendētās cietās vielas. Turklāt iegūto auzu proteīna koncentrātu var izmantot kā vērtīgu izejvielu unikālu produktu, piemēram, auzu proteīna ekstrudētu izstrādei."

Lai sasniegtu promocijas darba mērķi, jaunais zinātnieks veica vairākus uzdevumus - identificēja metodes, kas piemērotas auzu proteīna enzīmu atbalstītai ūdens ekstrakcijai no komerciālām pilnvērtīgām auzu pārslām un smalkajiem auzu miltiem, noteica piemērotas attaukošanas metodes auzu proteīna koncentrātiem, kas iegūtas no komerciālām auzām un auzu miltiem, novērtēja aminoskābju pārdali iegūtajos auzu proteīna koncentrātos un blakusproduktos (īpaši šķiedrās), novērtēja iegūto proteīna koncentrātu īpašības un izpētīja iegūto auzu proteīna koncentrātu funkcionālās īpašības, kā arī noteica auzu proteīna koncentrāta ekstrūzijas parametrus un izpētīja iegūtā auzu proteīna ekstrudēta fizikālās īpašības, tai skaitā struktūru, tekstūru un krāsu.

Promocijas darba zinātniskā vadītāja: Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes profesore, Dr.sc.ing. Tatjana Ķince (ORCID: https://orcid.org/0000-0002-6760-1375).

Promocijas darba kopsavilkums pieejams LBTU Fundamentālās bibliotēkas elektroniskajā datubāzē. Saskaņā ar vienošanos ar autoru pēc aizstāvēšanas promocijas darba pilnais teksts un kopsavilkuma pilnais teksts būs pieejami bibliotēkas repozitorijā tikai bibliotēkas (LBTU) tīklā.

Pievienots 20/05/2024