Pārlekt uz galveno saturu

LBTU pārtikas pētnieki gandarīti par izstrādāto veselīgo uzkodu sekmīgu tālāko produkta dzīves ciklu

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) pētnieki ir gandarīti par projekta “Ražošanas tehnoloģijas izstrāde mini galetēm un čipsiem” laikā izstrādāto produktu sekmīgu tālāko dzīves ciklu. SIA “Letari” turpina darbu pie produktu ar zīmola nosaukumu “O’BYTE FOOD” virzīšanas tirgū.

Projekta īstenošanas laikā no 2020. gada nogales līdz 2022. gada sākumam piecos projekta attīstības posmos pārtikas pētnieki Jelgavā izstrādāja receptūru mini galetēm no rīsiem ar dažādu veidu garšām un rīsu, lēcu un kartupeļu čipsiem ar dažādu veidu garšām. Tāpat pētnieki izstrādāja mini galešu un čipsu ražošanas tehnoloģiju un noteica derīgumu termiņu, kā arī nodrošināja mini galešu un čipsu prototipu izstrādi.

Mūsdienu ātrā dzīves ritma un patērētāju ēšanas paradumu maiņas rezultātā, pārtikas tirgū arvien vairāk parādās dažādi uzkodu veidi, kas papildina ikdienas ēdienkarti. Ņemot vērā tendenci, kas saistīta ar neveselīgu dzīvesveidu un ātrās pārtikas lielo patēriņu, pārtikas ražotāju izaicinājums ir radīt uzkodas, kas balstās uz veselīgu pārtiku gan izejvielu izvēlē, gan ražošanas procesā.

Projekta zinātniskā vadītāja – LBTU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes Uztura katedras docente, vadošā pētniece Dr.sc.ing. – Rita Riekstiņa-Dolģe uzsver, ka pētnieki, kuri strādāja pie šī projekta, ir patiesi gandarīti, ka savas zināšanas un iepriekšējās zinātniskā darba iestrādes var ieguldīt reālas biznesa idejas izstrādē un uzņēmējiem ir svarīgi produktu izstrādi un uzglabāšanas nosacījumus balstīt zinātniski pamatotā izpētē un informācijā. Tāpat uzteicami ir tas, ka par projekta tālākajiem rezultātiem uzņēmums rūpējas, produktus virzot tirgū, izmantojot papildu atbalsta mehānismu iespējas un attīstot mūsdienīgu zīmolu.

Šī projekta ietvaros tika pētīta uzpūšanas tehnoloģiju pielietošana. Tās pamatā ir izejvielas pārstrādāt, izmantojot augstu temperatūru īsā laika periodā. Tālāk produkti tiek sapresēti noteiktā formā, atkarībā no produkta veida – čipsi vai galetes. Šīs tehnoloģijas neparedz cepšanu eļļā, kas nozīmē to, ka tās satur mazāku tauku saturu, ir veselīgākas un papildu minētajam, tām ir īpaša garša un tekstūra, kas mūsdienās nav mazsvarīgi, jo pārtikas patērētāji meklē aizvien jaunas garšas, vienlaikus domājot par veselīgākiem ēšanas paradumiem.

Lai izvērtētu potenciālo produktu patikšanu un izvēli tirgū, tika veikta arī patērētāju viedokļu analīze Starptautiskajā Pārtikas izstādē Riga Food un organizēta čipsu degustācija LBTU Pārtikas tehnoloģijas fakultātē. Respondenti norādīja, ka lielākoties čipsus lieto 1-2 reizes mēnesī (50%) vai 1-2 reizes nedēļā (37%). Stāstot par produkta gatavošanas tehnoloģiju, respondenti atzinīgi novērtēja produktu gatavošanai neizmantot eļļu cepšanai un arī izejvielas kvalitāti – pākšaugus.

Jauno tehnoloģiju lietošana alternatīvu uzkodu veidu ražošanā ir viens no virzieniem, pie kura LBTU pārtikas tehnoloģijas pētnieki strādā regulāri, jo tā ir perspektīva pārtikas ražošanas niša, kurā jaunus produktus sagaida gan uzņēmēji, gan patērētāji.

Foto: SIA "Letari" mārketinga materiāli.

Pievienots 01/08/2023