Zinātnieki rada tehnoloģiju kāpostu pulvera ieguvei kā funkcionālai izejvielai
Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) kopā ar partneriem SIA ”Dimdiņi Agro”, SIA “Dimdiņi”, SIA “Margret”, SIA “Cosmetic Lab”, SIA “Kinetics Nail Systems”, SIA “Maiznīca Flora” turpina pētījumus projekta “Rūpnieciskais pētījums – bioloģisko un konvencionālo kāpostu ražošana un pārstrāde, izpētot un izstrādājot inovatīvas bezatlikuma tehnoloģijas skābētu kāpostu sulas pulvera (dehidrāta) iegūšanai un pielietošanai jaunu produktu radīšanā ar augstu pievienoto vērtību pārtikas, kosmētikas un farmācijas (uztura bagātinātāji) jomās” ietvaros.
Projekta mērķis ir izstrādāt inovatīvas bezatlikuma tehnoloģijas skābētu kāpostu sulas pulvera (dehidrāta) iegūšanai un pielietošanai jaunu produktu radīšanā ar augstu pievienoto vērtību pārtikas, kosmētikas un citās jomās.
Pētījumā ir analizētas dažādas kāpostu šķirnes, izvērtēts to ķīmiskais sastāvs. Lai varētu izvērtēt sastāva atšķirības pa dažādiem gadiem, pētījumi šoruden tiek turpināti. Pirmajā pētījuma realizācijas gadā ir veikti pētījumi par kāpostu sulas pulvera ieguves tehnoloģijas optimizāciju.
Kā stāsta pētnieki, sāls un cukuru satura dēļ tehnoloģiju nepieciešamas optimizēt, jo nav iespējams izkaltēt pēc klasiskām metodēm, tāpēc tiek meklētas dažādas nesējvielas kvalitātes uzlabošanai. Projekta ietvaros tiek pētītas šo nesējvielu īpašības dažādos apstākļos.
“Strādājot pie tehnoloģiju attīstības tika veikti eksperimenti par kāpostu sulas koncentrēšanu, kas paredzēts kā starpprodukts kāpostu pulvera ieguvei. Mūsu pētījumi parāda, ka šis starpprodukts arī var būt perspektīva izejviela, jo tas satur dažādus vērtīgus savienojumus, un arī tam piemīt interesantas sensorās īpašības. Arī sadarbības partneri ir novērtējuši šīs izejvielas potenciālu jaunu produktu attīstībai. Kāpostu sulas koncentrāts var būt piemērots maizes un gaļas produktu gatavošanai,” stāsta LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes pētniece Zanda Krūma.
Lai informētu patērētājus un nozares profesionāļus par projektā veiktiem pētījumiem un to rezultātiem rudenī īstenoti plaši publicitātes pasākumi. Ar produktiem iepazīstināts Jelgavā notikušajā tehnikas un inovāciju festivālā “Mehatrons”. Nozīmīga bija dalība izstādē Rīga Food 2020, kur stendā tika prezentēti pulveri un koncentrāti, kā arī veikta prezentācija seminārā “Inovācijas funkcionālu pārtikas produktu izstrādē un to atbalsta instrumenti” par tēmu “Inovatīvi kāpostu pārstrādes produkti”. Septembrī projektā izstrādātie produkti tika prezentēti arī Rīgā, Hanzas peronā “Novada garša” konferencē “Vietējie produkti nākotnes tirgū”, kam paralēli dažādās garšas pieturās apmeklētāji varēja satikt nozares profesionāļus, degustēt, kā arī apmeklēt dažādas meistarklases un seminārus.
Pētījums tiks turpināts, uzlabojot pulvera ieguves tehnoloģiju, kā arī lielāku uzmanību pievēršot produktu ar kāpostu sulas koncentrātu un kāpostu pulveri kvalitātei un uzglabāšanai.
Projektu “Rūpnieciskais pētījums – bioloģisko un konvencionālo kāpostu ražošana un pārstrāde, izpētot un izstrādājot inovatīvas bezatlikuma tehnoloģijas skābētu kāpostu sulas pulvera (dehidrāta) iegūšanai un pielietošanai jaunu produktu radīšanā ar augstu pievienoto vērtību pārtikas, kosmētikas un farmācijas (uztura bagātinātāji) jomās” īsteno Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020. gadam pasākuma “Sadarbība” 16.1. apakšpasākuma „Atbalsts Eiropas Inovācija partnerības lauksaimniecības ražīgumam un ilgtspējai lauksaimniecības ražīguma un ilgtspējas darba grupu projektu īstenošanai” ietvaros.
Foto: pexels.com.