LLU absolvente Danija Lazdiņa: "Darbu izdaru tā, lai pašai nav kauns"
Danija Lazdiņa šogad vasaras izlaidumā absolvēja LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) otrā līmeņa profesionālo studiju programmu “Pārtikas produktu tehnoloģija”, iegūstot inženiera kvalifikāciju pārtikas un dzērienu tehnoloģijā. Danija ir mērķtiecīga jaunā speciāliste, kura uzrādījusi vidējo svērto atzīmi 9 (teicami) balles. Katru semestri saņēmusi Valsts finansēto stipendiju, bet, absolvējot universitāti, ieguvusi "sarkano" jeb izcilības diplomu par teicamiem un izciliem sasniegumiem studiju procesā.
Absolvente ir no Ikšķiles un savas mācību gaitas uzsākusi Tīnūžu pamatskolā, bet paralēli savas zināšanas papildināja arī Ogres Mūzikas skolā. Turklāt pēc pamatskolas absolvēšanas, nokārtojot iestājpārbaudījumu, iestājusies Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā, kur ieguva vidējo izglītību. Skolas laikā Danijai visvairāk padevušās matemātikas - ģeometrija, algebra, matemātiskā analīze, kā arī ķīmija, kas lieliski noderēja studējot Pārtikas tehnoloģijas fakultātē.
Atceroties skolas laikus, Danija atzīst: "Es nekad neesmu bijusi stereotipiski labs skolēns, tādus grūti mudināt uz kaut ko vairāk." Sākumskolā lielu atbalstu izcilniecei sniegusi klases audzinātāja Iveta Zariņa, bet piedalīties olimpiādes rosināja matemātikas skolotāja Aija Bluķe, kā arī dabaszinību skolotāja Anita Migleniece. Turklāt, mācoties Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā, kur klases bija divas reizes lielākas, bija arī lielāka konkurence savā starpā. "Klases audzinātāja Pētera Brica izteicieni, kas, iespējams, bija joki, ka sekmīgs vērtējums ir virs 6 manu atmiņu nav pametuši, bet jāizsaka pateicība ikvienam skolotājam par pacietību," par skolas laikam stāsta Danija. Tāpat arī liela nozīme bija vecākiem, kuri katru rītu viņu veduši uz skolu vai vilciena staciju.
Par universitātes izvēli Danija atklāj, ka Pārtikas tehnoloģijas fakultāti izvēlējusies vienkārša iemesla dēļ: "Mani uzrunāja studiju programmas "Pārtikas produktu tehnoloģija" saturs un piedāvājums". Tāpat viņa piebilst, ka programmas saturs bija saistošs un, ja arī netiek strādāts nozarē, tad studiju laiks būtu interesants.
Savukārt studiju noslēgumā, Danija izstrādāja tofu ražotnes projektu. Lai arī noslēguma darbam sākotnēji bijis cits mērķis, absolvente savā darbā atklāja, ka pākšaugus ir ieteicams audzēt kā zaļmēslojumu un iekļaut uzturā, bet to pārstrāde pārtikas produktos notiek nelielos apjomos. "Gatavot šos produktus mājās, nozīmē gan plānošanu, gan laika ieguldījumu. Sojas produktu pārstrāde notiek Igaunijā un Lietuvā, bet Latvijā vēl nē," piebilst izcilniece.
Studiju laikā bija nepieciešamas ne tikai pārtikas ķīmijas zināšanas, bet arī nācās absolventei pilnveidot informācijas meklēšanas paņēmienus. "Pateicoties studiju laikā iegūtajām zināšanām, es daudz vairāk pievērš uzmanību pārtikas produktu sastāvdaļām, izvēloties preces ikdienas lietošanai," tā Danija.
Lai sasniegtu izvirzītos mērķus, Danija vienmēr darbu izdarījusi pēc vislabākās sirdsapziņas. "Visu studiju laiku mans mērķis bija daudz mācīties un uzdevumus pildīt tā, lai pašai nebūtu kauns," atklāj pārtikas un dzērienu produktu jaunā inženiere.
Pēc universitātes absolvēšanas Danija plāno zināšanu ieguvi nepārtraukt un turpināt studijas maģistrantūrā.