Pārlekt uz galveno saturu

VBF studentes gūst pieredzi Zviedrijā

No 6. līdz 13. aprīlim LLU Vides un ūdenssaimniecības katedras viesdocente Inga Grīnfelde un maģistra studiju programmas "Vide, ūdens un zemes inženierzinātnes” studentes Olga Frolova un Jovita Pilecka piedalījās kursos, kuri notika Zviedrijas pilsētā Orrefors. I.Grīnfelde kursos piedalījās kā mācībspēks, bet abas studentes kā kursu dalībnieces.

Kursus vadīja 14 mācībspēki no Zviedrijas, Latvijas un Igaunijas. Šie kursi ir turpinājums sadarbībai kas izveidojās 2016. gada aprīļa beigās BOVA kursu “No atkritumiem uz resursiem Baltijas reģionā 2020” laikā.

„Kursa ietvaros tika apskatītas vairākas stikla izgāztuves, kas atrodas Orrefors tuvumā, tika meklēti risinājumi, kā mazināt piesārņojumu no šīm izgāztuvēm, kā tās izstrādāt un iekļaut ainavā. Izgāztuves tika uzmērītas un pēc uzmērīšanas tika sagatavotas kartes ar izgāztuves formu un sastāvu, kas tajā atrodas. Kad kartes bija sagatavotas, tika veikti rakšanas darbi, kur bija jāpēta atkritumu sastāvs. Izgāztuvē lielākoties bija stiklu, būvmateriālu un metālu atliekas,” stāsta maģistrante Jovita Pilecka.

Otrs lielais uzdevums kursos paralēli dalībai lekcijās bija izveidot fitoremediācijas parku sen pamestā izgāztuves teritorijā, tika apskatīta teritorija un izpētīti esošie plāni un ģeoloģija. Pēcāk grupās tika zīmēts un veidots fitoremediācijas parks, kas studentēm bija ļoti interesanta un noderīga pieredze.

Interesanti, ka fitoremediācijas parka izveide ir reāls projekts, kurā tiks izmantota informācija par augiem no LLU Meža un ūdens resursu zinātniskajā laboratorijā izstrādātās monogrāfijas “Fitoremediācija: izmantošanas iespējas Latvijā”, kuras autores ir Kristīne Valujeva, Inga Grīnfelde un Inga Straupe. Parka izstrādē sadarbojas Zviedru institūts, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Igaunijas dzīvības zinātņu universitāte, uzņēmums PhytoEnvitech, pašvaldība un privātie investori.

LLU ir dalībniece vairākos universitāšu sadarbības tīklos, no kuriem galvenie ieguvēji ir arī studējošie. Visbiežāk viņiem ir iespējams apmeklēt BOVA un NOVA tīklu apmācību kursus Baltijas vai Ziemeļvalstīs un paaugstināt profesionālās zināšanas un kompetences. Par aktuālo apmācību kursu piedāvājumu lūgums interesēties Starptautiskās sadarbības centrā (Jelgavas pils, 195. telpa, foreign@llu.lv).

Pievienots 18/04/2017