Pārlekt uz galveno saturu

Latvijas iedzīvotāju pārtikas patēriņa datu iegūšana riska izvērtējumu veikšanai un kopējās diētas (Total diet study) pētījumu pieejas izmēģinājumpētījums (pilotēšana)

ZM un LAD
Projekta numurs
24-00-S0INZ03-000041

Pētījuma mērķis ir veikt pārtikas patēriņa un pagatavošanas datu iegūšanu, atbilstoši Kopējās diētas pētījuma metodoloģijai. Pētījuma metodoloģija izstrādāta un adaptēta pētījuma pirmajā posmā un balstīta uz zinātniskajā literatūrā un citu valstu nacionālajos kopējās diētas pētījumos balstītiem secinājumiem. Otrā pētījuma posma rezultāti sniegs detalizētus datus par Latvijas iedzīvotāju patēriņa un ēdiena gatavošanas paradumiem, identificējot ar pārtikas gatavošanu, uzglabāšanu un iegūšanu saistītos riskus. Pētījuma otrā posma rezultāti tiks izmantoti testējamo paraugu sagatavošanā, kas turpināsies arī pētījuma trešajā posmā.

Kopējās diētas pētījumu pamatmērķis ir monitorēt piesārņotāju līmeni pārtikā, kas tiek patērēta kopējā populācijā, tādējādi tie var spēlēt būtisku lomu pārtikas nekaitīguma nodrošināšanā, sniedzot izpratni par piesārņotāju līmeni vidējā valsts iedzīvotāju uzturā, kā arī palīdzot likumu pieņēmējiem pieņemt uz pierādījumiem balstītus lēmumus. Jaunā pieeja dotu iespēju izvērtēt iespējas plašākām monitoringa.

Iestādes loma projektā
Projekta iesniedzējs
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta budžets

EUR 60 000

Projekta vadītājs
Inese Siksna
Projekta iestāde
BIOR
Pievienots 05/12/2024