Promocijas darbā izvērtēti gaļas šķirņu liellopu nobarošanas rezultāti, liemeņu kvalitāte un gaļas sastāvs
Gada noslēgumā Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātē (LBTU LPTF) promocijas darbu "Gaļas šķirņu liellopu nobarošanas rezultātu, liemeņu kvalitātes un gaļas sastāva izvērtējums / Assessment of fattening results, carcass quality and meat composition of beef breed cattle" aizstāvēja Inga Muižniece (ORCID: https://orcid.org/0000-0001-5067-815X) un ieguva zinātnes doktora grādu (Ph.D.) lauksaimniecības, meža un veterinārajās zinātnēs.
Promocijas darba mērķis ir veikt gaļas liellopu nozares situācijas analīzi Latvijā, skaidrot liellopu šķirnes un dzimuma ietekmi uz nobarošanas rezultātiem un liemeņu kvalitāti, kā arī noteikt liellopu gaļas ķīmisko sastāvu.
"Gaļas liellopu nozares attīstība Latvijā ir vērtējama kā pozitīva. To ietekmē ne tikai agroklimatiskie un ekoloģiskie apstākļi, valsts un Eiropas Savienības politiskie lēmumi, bet arī uzņēmēju aktīvā darbība eksporta attīstīšanā un uzticamības radīšanā liellopu audzētājos. Gaļas šķirņu zīdītājgovju skaits Latvijā pēdējā desmitgadē ir strauji palielinājies, pateicoties saglabātai valsts atbalsta politikai un Liellopu izsoļu nama veiksmīgai attīstībai, kas nodrošina ārvalstu pircēju interesi par Latvijā dzimušo zīdītājgovju teļiem un ir kļuvis par drošu un stabilu partneri liellopu audzētājiem," stāsta jaunā zinātniece I. Muižniece:
Tāpat viņa papildina: "Korekcijas nozares attīstības tendencēs ieviesa Covid-19 pandēmija, kā rezultātā 2020. gada otrajā pusē bija vērojams liellopu liemeņu eksporta samazinājums uz ES un trešajām valstīm1 , kā arī nobarošanai paredzēto teļu eksports kļuva mazāk aktīvs. Covid-19 laikā samazinājās pieprasījums pēc gaļas HoReCa (viesnīcu, restorānu un sabiedriskās ēdināšanas nozare) sektorā, bet palielinājās tiešās gaļas piegādes mājsaimniecībām, veicinot stratēģijas "No lauka līdz galdam" īstenošanu. Šis periods tika aktīvi izmantots no to liellopu gaļas ražotāju puses, kuri nodarbojās ar savas produkcijas pārdošanu tiešajā tirdzniecībā, palielinot Latvijas iedzīvotāju interesi par vietēji ražotu liellopu gaļu un attīstot liellopu gaļas ēšanas kultūru. Liellopu izsoļu nams, izmantojot interneta sniegtās priekšrocības, darbību pārorientēja uz attālinātu izsoļu veikšanu. Izsoles attālinātā veidā izrādījās veiksmīgs formāts, kas tiek izmantots vēl joprojām."
Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, promocijas darbā tika veikti vairāki uzdevumi: analizētas gaļas šķirņu un to krustojumu liellopu skaita izmaiņas Latvijas ganāmpulkos, noteikts kautuvēs Latvijā nokauto un no valsts eksportēto dzīvo liellopu skaits, izvērtēta Latvijas kautuvēs nokauto liellopu liemeņu kvalitāte, analizēta un skaidrota šķirnes un dzimuma ietekme uz liellopu nobarošanas rezultātiem un liemeņu kvalitāti, aprēķināti ieņēmumi par liellopu liemeņu realizāciju atkarībā no šķirnes un dzimuma, novērtēta liellopu dzimuma un šķirnes ietekme uz gaļas pH, kā arī analizēts buļļu gaļas ķīmisko sastāvs, galveno uzmanību veltot nepiesātinātajām omega 6 un omega 3 taukskābēm.
Promocijas darba zinātniskā vadītāja: profesore (Emeritus), Dr. agr. Daina Kairiša (ORCID: https://orcid.org/0000-0002-6923-2091).