Pārlekt uz galveno saturu

Aizstāv promocijas darbu par ilgtspējīgu attīstību un digitalizāciju pašvaldībās

Attēla autors: No LLU arhīva

25. oktobrī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē (LBTU ESAF) promocijas darbu "Ilgtspējīga attīstība un digitalizācija: savstarpējā sinhronizācija pašvaldībās / Sustainable development and digitalization mutual synchronization in municipalities" aizstāvēja Lilita Ābele, iegūstot zinātnes doktora grādu zinātnes doktore (Ph.D.) sociālajās zinātnēs.

Promocijas darba mērķis - novērtējot Latvijas pašvaldību gatavību pārejai uz bezpapīra iekšējās pārvaldības procesiem un izmantojot "dvīņu pārejas" pieeju, izstrādāt attīstības scenārijus un rekomendācijas to realizācijai.

Par pētījuma aktualitāti stāsta jaunā zinātniece: "Mūsdienu pasauli raksturo paātrinātā attīstība, un īpaši izceļas tēma par digitalizāciju. Gadiem ilgi cilvēku darbība ir pārsniegusi vides, sociālās un ekonomikas sistēmas ilgtspējas robežas, un globālās problēmas, un, lai arī tās ir savstarpēji saistītas, tomēr tiek risinātas atsevišķi, un dažkārt vienas problēmas risināšana var negatīvi ietekmēt citas. Valstis pasaulē, tostarp Eiropas Savienībā, izvirza jaunas iniciatīvas, lai regulētu digitālās tehnoloģijas, taču šie politikas pasākumi lielākoties neņem vērā digitizācijas plašo ietekmi uz ilgtspēju. Viena no digitizācijas priekšrocībām ir tās spēja nodrošināt ērtības un efektivitāti iestādēm, uzņēmumiem un indivīdiem. Digitālās tehnoloģijas un risinājumi var samazināt vides kaitējumu un veicināt ilgtspējību, piedāvājot jaunas saziņas un pārvaldības iespējas. Tomēr digitalizācija var arī palielināt elektroenerģijas un resursu patēriņu, it īpaši datu centros un telekomunikāciju tīklos, kuri prasa intensīvu enerģijas lietošanu. Turklāt digitālās drošības riski, piemēram, datu noplūdes un privātuma problēmas, rada vēl vienu dimensiju digitizācijas ietekmē uz ilgtspēju. Digitizācijai ir potenciāls mainīt ilgtspēju, bet tai nepieciešama rūpīga pārvaldība, risku un ieguvumu izvērtēšana."

Tāpat L. Ābele papildina: "Kopš 2022. gada februāra Eiropas Savienībā divi aspekti ir uzmanības centrā: ilgtspēja un digitalizācija, ko apliecina Zaļais kurss un Digitālajam laikmetam gatava Eiropa (tiesību aktu paketes. Lai gan šie divi naratīvi ilgus gadus bija apspriesti tikai ierobežotās diskusijās, tagad notiek izšķirošas pārmaiņas, un debates iegūst jaunus virzienus. Digitālās tehnoloģijas un ilgtspējas saikne ir kļuvusi par aktuālu tēmu ne tikai sabiedriskajā diskursā, bet arī zinātniskajos pētījumos. Kritiski tiek apspriests tiešais digitalizācijas radītais kaitējums videi."

Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, promocijas darbā tika veikti vairāki zinātniskie uzdevumi: apkopotas teorētiskās nostādnes par sistēmu teoriju, ilgtspējīgu attīstību, digitalizāciju, aprites ekonomiku un citiem promocijas darbā izmantotiem konceptiem, veikta normatīvo aktu, kas regulē ilgtspējīgu attīstību un digitalizāciju analīze, lai identificētu šķēršļus pašvaldību pārejai uz bezpapīra iekšējās pārvaldības procesiem, novērtēta Latvijas pašvaldību administrāciju gatavība pārejai uz bezpapīra iekšējās pārvaldības procesiem, sinhronizējot ilgtspējīgas attīstības un digitalizācijas mērķus un salīdzināti iegūtie rezultātus ar Lietuvas, Portugāles, Polijas pašvaldībām, identificēti būtiskākie ārējās un iekšējās vides kritēriji, kas ietekmē attīstības scenāriju pārejai uz bezpapīra iekšējās pārvaldes procesiem izstrādi, pamatojoties uz identificētajiem kritērijiem izstrādāti četrus iespējamos attīstības scenāriji ilgtspējīgas attīstības un digitalizācijas mērķu sinhronizēšanai, veikts padziļināts pētījums Liepājas pašvaldības administrācijā par finansiālajiem ieguvumiem pārejot uz bezpapīra iekšējās pārvaldības procesiem, kā arī izstrādātas rekomendācijas Latvijas pašvaldību pārejai uz bezpapīra iekšējās pārvaldības procesiem, nodrošinot ilgtspējas un digitalizācijas procesu sinhronizāciju.

Promocijas darba zinātniskā vadītāja: Dr.habil.oec., akadēmiķe, profesore Baiba Rivža (ORCID: https://orcid.org/0000-0002-8719-3102).

Promocijas darbs un promocijas darba kopsavilkums zinātnes doktora grāda zinātnes doktore (Ph.D.) sociālās zinātnēs iegūšanai. 

Saskaņā ar vienošanos ar autoru pēc aizstāvēšanas promocijas darba pilnais teksts būs pieejams bibliotēkas repozitorijā ārpus universitātes tīkla. Darbam ir piešķirts DOI (Digital object identifier) - 10.22616/lbtuthesis/2024.011

Pievienots 28/10/2024