Pārlekt uz galveno saturu

Ilgtspējīgi risinājumi cūku ēdināšanā: insektu un slieku izcelsmes proteīns

Attēla autors: No LLU arhīva

Cūku ēdināšanā tiek meklēti arvien jauni risinājumi, vēršot uzmanību alternatīviem olbaltumvielu avotiem, piemēram, insektu un slieku proteīniem, kas varētu kļūt par ilgtspējīgu un efektīvu risinājumu. Tādējādi Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) zinātnieki sadarbībā ar cūku audzētājiem, cūkkopības nozares speciālistiem un lopbarības ražotājiem 2024. gada oktobrī uzsāka projekta "Insektu un slieku izcelsmes proteīns kā alternatīva tradicionālajiem olbaltumvielu avotiem cūku barībā klimatneitralitātes mērķu sasniegšanai" īstenošanu.

Lai gan Latvijā vēl nav veikti pētījumi par insektu un slieku ietekmi uz cūku attīstību un cūkgaļas kvalitāti, jau 2022. gadā EuroTier izstādē Hannoverē (Vācija) aktīvi tika popularizēta insektu audzēšana kā alternatīva tradicionālajai proteīna barībai. Insekti un sliekas tiek uzskatīti par daudzsološiem olbaltumvielu avotiem dzīvnieku barošanā, jo to ražošanai nepieciešams ierobežots ūdens un zemes daudzums, un tie var pievienot vērtību mazāk vērtīgiem lauksaimniecības blakusproduktiem. Šie jaunie barības avoti varētu aizstāt pašreiz izmantotos olbaltumvielu avotus, kas tiek importēti no Eiropas valstīm vai ASV. Lielākā daļa šīs barības tiek ražota no sojas, kuras audzēšana ir viens no galvenajiem mežu izciršanas iemesliem, īpaši Brazīlijā un Amazones lietus mežos, kuri tiek dēvēti par planētas "plaušām".

Zināms, ka cūkas ir visēdāji dzīvnieki ar gremošanas traktu, kas pielāgots dažādu barības veidu izmantošanai. Ierastās augu valsts olbaltumvielas cūku uzturā nākotnē varētu tikt aizstātas ar alternatīviem avotiem, piemēram, kukaiņiem un sliekām. Pastāv iespēja, ka tradicionālie olbaltumvielu avoti vairs nebūs pieejami tādos apjomos kā līdz šim. Zinātnieki lēš, ka nākamo 20–30 gadu laikā situācija varētu būtiski mainīties, radot globālu olbaltumvielu deficītu.

Uzsāktā projekta mērķis ir izpētīt jaunu, bioloģiski pilnvērtīgu piedevu insektu un slieku izcelsmes proteīnu barību pielietošanas iespējas cūku ēdināšanā, kas varētu būt alternatīvas tradicionālajiem olbaltumvielu avotiem barībā un veicinātu klimatneitralitātes mērķu sasniegšanu.

Lai sasniegtu izvirzīto mērķi, kopā ar Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes Dzīvnieku zinātņu institūta un Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes Ekonomikas un finanšu institūta pētniekiem iesaistīti partneri no uzņēmumiem SIA "Nutricon" un SIA "Zarumi EK", kuri piegādās cūku audzēšanas jaunos barības līdzekļus Z/S "Stepnieki II". Savukārt barības sagatavošanā un barības ķīmiskā sastāva izvērtēšanā piedalīsies Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) konsultants, bet Latvijas Cūku audzētāju asociācija (LCAA) popularizēs pētījumā iegūtos rezultātus. Kopumā pētījums plānots trīs gadus.

Projekta vadītāja Dzīvnieku zinātņu institūta vadošā pētniece, Dr. agr. Lilija Degola stāsta: "Dažādi insekti, sliekas un kukaiņi ir savvaļas cūku dabiskā barības sastāvdaļa. Tie veido līdz pat desmit procentiem no cūku dabiskās barības. Insektu, slieku un kukaiņu spēcīgais uzturvielu profils uzlabo cūku veselību. Tie satur visas aminoskābes, kas nepieciešamas cūku optimālai attīstībai, kā tajos olbaltumvielu saturs ir augsts. Pastāv hipotēze, ka cūku dzīvmasas pieaugums varētu palielināties, apmēram par diviem procentiem, kas būtu balstīts uz muskuļaudu veidošanos cūku ķermenī. Insektu iekļaušana cūku barībā tādējādi palielinās ne tikai dzīvnieku labklājību un nozares efektivitāti, bet arī mūsu patērēto cūkgaļas produktu uzturvērtību, pateicoties dzīvnieku uzlabotajai diētai un vispārējai veselībai."

Īstenotā projekta galvenie potenciālie labuma ieguvēji būs cūkgaļas ražotāji un cūkgaļas patērētāji. Būs iespējams samazināt importēto sojas spraukumu daudzumu cūku barībā. Insekti, sliekas un kukaiņi var nodrošināt bioloģiski pilnvērtīgu proteīna apgādi cūkām. Kukaiņus var audzēt Latvijā bioloģiskos atkritumu substrātos. Tādā veidā tie var efektīvi pārvērst zemas kvalitātes atkritumus augstas kvalitātes proteīnos, kas savukārt veicinās klimatneitralitātes mērķu sasniegšanu. 

Projekts Nr.24-00-C0LA1601-000007 "Insektu un slieku izcelsmes proteīns kā alternatīva tradicionālajiem olbaltumvielu avotiem cūku barībā klimatneitralitrātes mērķu sasniegšanai". Projekta finansējums: 297 649,00 eiro. Projekta īstenošanas laiks: 2-24. gada 1. oktobra līdz 2027. gada 30. septembrim.

Pievienots 24/10/2024