Pārlekt uz galveno saturu

Jovita Pilecka – Uļčugačeva veic pilsētas gaisa piesārņojuma ar smagajiem metāliem telpiskās izplatības riska novērtējumu

Attēla autors: No LLU arhīva

16. oktobrī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Meža un vides zinātņu fakultātē (LBTU MVZF) promocijas darbu - tematiski vienotu zinātnisko publikāciju apkopojumu "Pilsētas gaisa piesārņojuma ar smagajiem metāliem telpiskās izplatības riska novērtējums / The risk assessment of spatial spread of urban air pollution by heavy metals " aizstāvēja Jovita Pilecka – Uļčugačeva (ORCID: https://orcid.org/0000-0001-5556-0345) un ieguva zinātnes doktora grādu zinātnes doktore inženierzinātnēs un tehnoloģijās.

Promocijas darbs mērķis ir izstrādāt metodiku gaisa piesārņojuma telpiskās izplatības riska novērtēšanai, balstoties uz bioindikācijas metodēm un smago metālu koncentrācijām sniegā.

Kā stāsta jaunā zinātniece: "Vairāk nekā puse jeb 56% pasaules iedzīvotāju dzīvo pilsētās. Tiek prognozēts, ka iedzīvotāju skaita īpatsvars pilsētās tikai pieaugs. Latvijas pilsētās dzīvojošo iedzīvotāju skaita īpatsvars tuvojas 70%. Palielinoties iedzīvotāju skaitam pilsētās, aizvien aktuālās paliek jautājums par gaisa kvalitāti pilsētvidē, kas ikdienā ietekmē ikvienu. Jau tagad, liela daļa pasaules iedzīvotāju dzīvo vietās, kur gaisa kvalitāte neatbilst pieļaujamām normām. Gaisa piesārņojums dzīves kvalitāti ietekmē ikvienam pilsētas iedzīvotājam, jo tas skar gandrīz visas cilvēku grupas un ir īpaši bīstams cilvēkiem ar hroniskām saslimšanām. Pēdējos gados arvien vairāk tiek veikti pētījumi par sniega piesārņojuma slodžu izpēti mērenajā klimata joslā. Pilsētvidē tiek pētīti dažādi bioindikatori, kas sniedz precīzus rezultātus par gaisa kvalitāti pilsētā."

Lai sasniegu izvirzīto mērķi tika veikti vairāki pētnieciskie uzdevumi: smago metālu un gaisā suspendēto cieto daļiņu (PM) gaisa piesārņojuma pētījumu pieredzies apkopošana, ilglaicīgā un īslaicīgā gaisa piesārņojuma noteikšanas metožu aprobācija Jelgavas pilsētā, gaisa piesārņojuma ar ķīmiskajiem elementiem koncentrāciju noteikšana Jelgavas pilsētā, gaisa piesārņojuma ar ķīmiskajiem elementiem izplatības telpiskās analīzes veikšana un gaisa piesārņojuma avotu identifikācija, izmantojot daudzveidīgas statistikas metodes.

Promocijas darbs -  tematiski vienotu zinātnisko publikāciju apkopojums un promocijas darba kopsavilkums.

Promocijas darba zinātniskie vadītāji: Ph.D. Inga Grīnfelde (ORCID: https://orcid.org/0000-0002-3220-1777), Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte asociētā profesore un Ph.D. Linda Grinberga (ORCID: https://orcid.org/0000-0003-3291-3755), Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte asociētā profesore.

Saskaņā ar vienošanos ar autoru pēc aizstāvēšanas promocijas darba pilnais teksts būs pieejams bibliotēkas repozitorijā ārpus universitātes tīkla. Darbam ir piešķirts DOI (Digital object identifier) - 10.22616/lbtuthesis/2024.010.

Raksta fotogrāfija no Jovitas Pileckas – Uļčugačevas privātā arhīva. 

Pievienots 17/10/2024