Pārlekt uz galveno saturu

Pasniegtas LBTU Attīstības fonda stipendiju apliecības 16 izciliem studentiem

Attēla autors: No LLU arhīva

Arī šajā rudens semestrī svinīgā ceremonijā tika godināti Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Attīstības fonda stipendiāti, kuri studiju laikā sevi ir pierādījuši kā mērķtiecīgus un sociāli aktīvus studentus. Viņi ne tikai iedvesmo, bet arī kalpo kā piemērs citiem studējošajiem.

Atklājot pasākumu, mecenātus, stipendiju laureātus un klātesošos uzrunāja LBTU Attīstības fonda valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Šabovics: "Šis gads mums ir īpašs, jo 16. oktobrī LBTU Attīstības fonds svin 16. jubilejas gadu, suminot 16 stipendiju ieguvējus. Šogad stipendiju apliecības pasākumā saņem visu fakultāšu studenti - pieci studenti ir no Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes (LPTF), četri no Veterinārmedicīnas fakultātes (VMF), trīs no Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes (ESAF) un divi no Meža un vides zinātņu fakultātes (MVZF) un  Inženierzinātņu un informācijas tehnoloģiju fakultātes (ITTF)."

Tāpat iedvesmojošus vārdus sacīja LBTU studiju prorektore Ilze Beitāne: "Cienījamie studenti, mecenāti un klātesošie, man ir patiess prieks būt šajos svētkos kopā ar jums! Paldies mecenātiem par atbalstu un ieguldījumu mūsu universitātes studentos! Šis ir liels gods arī universitātei, jo tas parāda, ka mēs darām pareizi un jūs novērtējat mūsu sniegumu. Paldies studentiem, kuri aktīvi iesaistās studiju procesā, pierādot to ar augstajiem vērtējumiem un zināšanām, kā arī ārpusstudiju aktivitātēs. Stipendijas saņem labākie un jūs tādi esat! Universitātes vadība vienmēr lepojas ar stipendiātu sasniegumiem, jo jūs esat spilgts piemērs arī citiem."

Stipendiāti, pateicoties ieguldītajam darbam un sasniegumiem, turpmākajā pusgadā vai gadā ik mēnesi saņems kādu no stipendijām. To izmaksas mērķis un apjoms ir atšķirīgs, taču visu mecenātu mērķis ir atbalstīt izcilus studentus un viņu centienus iegūt augstāko izglītību. 2024./2025. gada rudens semestrī stipendiju apliecības tika pasniegtas 16 studējošajiem 12 LBTU Attīstības fonda stipendiju programmās: Ērikas un Artūra Gerhardu, LBTU Studējošo pašpārvaldes, Latvi Dan Agro, Latvijas Agronomu biedrības, Jāņa Rūvalda, SIA "Meža birža", Vagneru ģimenes, studentu korporācijas "Ventonia", Mirdzas Oškalnes profesores Baibas Rivžas,  Senāta un SIA "Scandagra Latvia" stipendijas.

Ērikas un Artūra Gerhardu stipendija dibināta, lai atbalstītu studentus, kuri vēlas sasniegt mērķus un palīdzēt attīstīties Latvijas laukiem. Stipendiju šoruden saņem Veterinārmedicīnas fakultātes (VMF) otrā cikla (2. līmeņa) profesionālā studiju programmas "Veterinārmedicīna" 1. kursa studente Zanda Zaķe.

Zanda Zaķe ir no Vecumniekiem un vidusskolu absolvēja ar teicamām sekmē. Ar sevi viņa iepazīstina: ar sevi stāsta: "Brīvajā laikā palīdzu ģimenes saimniecībā, kurā ir ap 80 piena govīm un septiņas vistas. Par govīm interesējos no bērnības un esmu arī pieņēmusi dzemdības. Jau skolas laikā es biju pārliecināta, ka būšu veterinārārste. Lauku novados ir maz labu speciālistu veterinārmedicīnā, tādēļ vēlos palīdzēt situāciju uzlabot. Mani personīgi saista lauksaimniecības dzīvnieki, tādēļ plānoju palikt savā ģimenes saimniecībā un strādāt tuvākajā apkaimē. Sākumā vēlos paplašināt ģimenes saimniecību līdz apmēram 150 dzīvniekiem, sakārtot barošanas jautājumus un uzlabot infrastruktūru. Šobrīd govis bieži slimo nepareizas barošanas dēļ, taču to nav iespējams mainīt, jo trūkst pietiekamu zināšanu. Ceru, ka ar laiku izdosies uzlabot saimniekošanu saimniecībā. Studiju laikā vēlos apceļot dažādas valstis prakses ietvaros, lai papildinātu zināšanas no ārvalstu speciālistiem un iegūto pieredzi pielietot. Studiju periodā vēlos turpināt iesākto pētījumu "Cietstāves perioda izvērtējums piena lopkopībā Vecumnieku pagasta zemnieku saimniecībā "Egles"". Veidojot šo darbu vidusskolā, mani ļoti aizrāva pētīšanas un datu reģistrēšanas process, kā arī vēlāk saskatīt sakarības. Es arī labprāt sadarbotos ar citu lauksaimniecības nozaru pārstāvjiem, lai kopīgi risinātu kādu problēmu un to pierādītu ar kopīgiem pētījumiem."

LBTU Studējošo pašpārvaldes stipendija dibināta, lai sniegtu finansiālu atbalstu LBTU sabiedriski aktīvajiem un centīgiem studentiem, ar mērķi segt studentu viesnīcas izmaksas. Šogad šī stipendija nonāca pie Veterinārmedicīnas fakultātes (VMF) otrā cikla (2. līmeņa) profesionālā studiju programmas "Veterinārmedicīna" 3. kursa studentes Alises Ekstas un Inženierzinātņu un informācijas tehnoloģiju fakultātes (IITF) profesionālā bakalaura studiju programmas "Dizains un amatniecība" 3. kursa studentes Evelīnas Freimanes.

Alise Eksta ir savas fakultātes studējošo pašpārvaldes sporta virziena vadītāja, kura savu darbību zinātnes un medicīnas jomā uzsāka 12. klases noslēgumā, aizstāvot zinātniski pētniecisko darbu un iegūstot 3. vietu. "Universitātē aktīvi piedalos visos sporta un kultūras pasākumos un semināros – "LBTU&Chill" un "Izrāviens". 2022. gadā LBTU Gada balvā tiku nominēta nominācija "Gada pirmkursnieks". Ar interesi piedalos fakultātes pašpārvaldē, rīkoju sporta pasākumus - sporta spēles un lāzertaga turnīrus, kas ieguvuši manāmu popularitāti, apvienojot gan universitāti, gan mūsu fakultāti, gan ārvalstu un latviešu studentus. Tāpat esmu izveidojusi treniņus basketbolā universitātes studentēm, spēlēju LBTU volejbola izlasē un dejoju universitātes TDA "Kalve". Ārpus studiju procesa startēju Latvijas pludmales volejbola čempionātā un esmu izspēļu administratore Latvijas Volejbola federācijas rīkotajos čempionāta posmos jauniešiem. Šogad turpināšu iesaistīties fakultātes domes sēdēs, aktīvi studēt, rīkot sporta un citus pasākumus, kā arī piedalīties citu fakultāšu rīkotajos."

Arī Evelīna Freimane aktīvi iesaistās savas fakultātes studējošo pašpārvaldes darbā no pirmā kursa. Līdz šim viņa bija aktīvs biedrs, bet šobrīd jau ir fakultātes pašpārvaldes vadītāja. Ir arī Mehu dienu organizatore, biedrs Erasmus studentu tīkla (ESN - Erasmus Student Vetwork) Jelgavā sastāvā, kā arī jau otro termiņu strādās par komunikāciju menedžeri. Evelīna uzrāda arī augstus sasniegumus studijās un viņas vidējā svērtā atzīme nav bijusi zemāka par 8 ballēm.

Latvi Dan Agro stipendija dibināta, lai finansiāli atbalstītu LBTU studējošos, kuri ir aktīvi studijās, pētniecībā un sabiedriskajās aktivitātēs. Šogad šo stipendiju saņem viena studente - Veterinārmedicīnas fakultātes (VMF) otrā cikla (2. līmeņa) profesionālā studiju programmas "Veterinārmedicīna" 3. kursa studente Amanda Mosa.

Amanda Mosa šobrīd savas zināšanas un praktiskās zināšanas papildina Latvi Dan Agro fermā, strādājot ar sivēnmātēm. Viņa arī veic pētījumu par tematiku "Imunoglobulīna daudzums sivēnmāšu jaunpienā atkarībā no pupa novietojuma".

Latvijas Agronomu biedrības stipendijai var pieteikties pamatstudijās studējošie, kuri ir uzrakstījuši pētniecisko darbu par vienu no biedrības izsludinātajām tēmām. Šo stipendiju iegūst Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes (LPTF) profesionālā bakalaura studiju programmas "Lauksaimniecība" 4. kursa students Andris Gargurnis.

Par savu motivāciju pieteikties stipendijai Andris Gargurnis stāsta: "Izvēlētajā studiju programmā specializējos virzienā "Laukkopība". Es veicu arī studiju darbu, kur salīdzināju lauka pupu audzēšanu 15 cm un 30 cm rindstarpās, ar izsējas normām 40 un 50 dīgtspējīgām sēklām uz 1 m2. Esmu piedalījies jauniešu fokusgrupā par lauku jauniešu iesaisti vietējo kopienu attīstībā (AREI un biedrība "Sateka"). Stipendija man palīdzēs iegūt papildu kvalifikāciju, kas nepieciešam tālākai darbībai lauksaimniecības nozarē, piemēram, CE (kravas autovadītāja) apliecības iegūšanai, kā arī dažādu semināru, apmācību apmeklēšanai un dalībai pieredzes apmaiņas pasākumos. Nākotnē vēlos attīstīt vecāku saimniecību un izmantot pieejamos resursus."

Jāņa Rūvalda stipendijas mērķis ir atbalstīt studējošos, kuriem ir izcilas sekmes fizikā, matemātikā un / vai ķīmijā. Šajā studiju gadā stipendiju ieguva 3. kursa studente Daniela Linkeviča no Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes (LPTF) Akadēmiskā bakalaura studiju programma "Pārtikas kvalitāte un inovācijas".

Daniela Linkeviča studiju laikā izstrādāja vairākus zinātniskos un pētniecības darbus par tematiem "Pektīna ieguve no ābolu izspiedām", "Diastāzes aktivitāte medū", "Kalcinētā biezpiena deserta krēms ar ogu garšu" un "ReadySpice garšviela ar sublimētu lasi un dārzeņiem". Bet šobrīd top nākamais darbs par saldētām bezglutēna jaukto dārzeņu pankūkām (inovatīvu produktu izstrāde). "Pēdējā gada laikā aktīvi darbojos kā Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes Studējošo pašpārvaldes (LPTF SP) kultūras virziena vadītāja, rīkojot fakultātes pasākumus, kā arī šogad fotoorientēšanos un iesvētības "Cepiens 2024"," tā D. Linkeviča.

SIA "Meža birža" stipendija dibināta ar mērķi finansiāli atbalstīt LBTU pilna laika studējošo, lai veicinātu meža nozares prestižu un studentu interesi par mežsaimniecības nozares izaicinājumiem, kā arī aktuālajām norisēm. Par šīs stipendijas laureātu kļuva Meža un vides zinātņu fakultātes (MVZF) akadēmiskā maģistra studiju programmas "Mežzinātne" 1. kursa students Aldis Sproģis.

Par sevi Aldis Sproģis stāsta: "Studiju procesa laikā esmu guvis augstus sasniegumus vairākos studiju kursos, kā arī esmu izstrādājis bakalaura darbu, kas ir novērtēts ar teicamu atzīmi – 9. Studiju laikā divas reizes piedalījos zinātniskajā konferencē "Students on Their Way to Science", prezentējot noslēguma darbu.  Studiju dzīvi esmu bagātinājis arī ar ārpusstudiju aktivitātēm, pārstāvot savu fakultāti LBTU rīkotajos sporta turnīros. Teicami izstrādātais bakalaura darbs deva iespēju uzsākt darba gaitas LVMI "Silava" Meža atjaunošanas un ieaudzēšanas nodaļā. Es saredzu savas karjeras attīstības iespējas tuvākajā nākotnē. Līdz šim, strādājot "Silavā", manos darba pienākumos ir mežaudzēs ievākt pētījumiem nepieciešamos datus, apstrādāt tos un veikt literatūras apskatu par pētījumos apskatītajiem aspektiem."

Vagneru ģimenes stipendija paredzēta studentiem ar labām sekmēm un aktīvu iesaisti sociālajā darbā. Stipendija nonāca pie 3. kursa studentes Natālijas Rumbas no Veterinārmedicīnas fakultātes (VMF) otrā cikla (2. līmeņa) profesionālā studiju programmas "Veterinārmedicīna".

Natālija Rumba uzrāda labu sniegumu studiju procesā un ir Veterinārmedicīnas fakultātes Studējošo pašpārvaldes vadītājas amatā. "Jau no pirmā kursa esmu iesaistījusies fakultātes darbībā. Es pārstāvu studentu intereses fakultātes domē, LBTU Studējošo pašpārvaldes domē un Konventā. Esmu piedalījusies dažādu pasākumu organizēšanā un vadīšanā, tai skaitā izglītojošos, sporta un kultūras pasākumos. Šī pieredze man ir ļāvusi attīstīt organizatoriskās prasmes, iemācīties laika plānošanu, sadarboties ar dažādām organizācijām un cilvēkiem. Tāpat piedalos LBTU Studējošo pašpārvaldes darbībā, palīdzot organizēt izglītojošus un sporta pasākumus, kā arī esmu piedalījusies izstādē "Skola 2024". Savukārt studiju procesā esmu rakstījusi vairākus studiju darbus par dzīvnieku labturību, piemēram, "Endogēnā oksitocīna ietekme uz Holšteinas šķirnas govs elpošanas frekvemci" un "Pieauguša mājas kaķa diennakts ritma maiņa pielāgojoties jaunajai dzīvesvietai un apstākļiem". Šī tēma man ir nozīmīga, jo uzskatu, ka dzīvnieku labturība ir atslēga uz dzīvnieka pilnvērtīgu, ilgstošu un labāku dzīvi."

Studentu korporācijas "Ventonia" stipendijas mērķis ir finansiāli atbalstīt LBTU pilna laika studējošos, izvērtējot pretendenta sabiedrisko darbību ārpus studijām un / vai dalību valsts aizsardzības struktūrvienībās. Par šīs stipendijas ieguvēju kļuva Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes akadēmiskā bakalaura studiju programmas "Ekonomika" 2. kursa studente Ance Grauda.

Par sevi Ance Grauda skaidro: "Esmu izvēlējusies šo studiju virzienu, jo vēlējos paplašināt zināšanas ekonomikā un grāmatvedībā, kas manu interesei piesaistīja jau pamatskolas laikā, bet tālāk nostiprinājās, apgūstot grāmatvedības pamatus profesionālās vidējās izglītības iestādē. Mans akadēmiskais sniegums vienmēr ir bijis augstā līmenī, ko apliecina arī mans vidējais vērtējums gan pirmajā, gan otrajā semestrī universitātē. Profesionālās vidējās izglītības iestādē tiku apbalvota kā simtgades izcilniece un manas zināšanas profesijā bija novērtētas ar 10 ballēm. Paralēli studijām dziedu LBTU sieviešu korī "Liepa", ar kuru aktīvi koncertējam gan Jelgavā, gan citviet. Savas iegūtās zināšanas flautas spēlē izmantoju arī universitātē, spēlējot kopā ar kori. Jāatzīmē, ka arī mans tētis bija korporācijas dalībnieks, tāpēc iespēja saņemt atbalstu tieši no korporācijas man būtu īpašs pagodinājums. Mans ilgtermiņa mērķis ir pēc bakalaura grāda iegūšanas turpināt studijas maģistra studijās, turklāt ceru kļūt par labu jomas profesionāli."

Mirdzas Oškalnes stipendija dibināta, lai finansiāli atbalstītu LBTU studējošos, kuri ir aktīvi studijās, pētniecībā un sabiedriskajās aktivitātēs. Šo stipendiju ieguva Inženierzinātņu un informācijas tehnoloģiju fakultātes (IITF) akadēmiskā bakalaura studiju programmas "Datorvadība un datorzinātne" 4. kursa studente Evija Mārtiņa.

"Jau trīs gadus aktīvi iesaistos savas fakultātes studējošo pašpārvaldē, kur esmu bijusi vadītāja vietniece, vadītāja un ārējā tēla vadītāja. Šajos amatos esmu ieguvusi plašu pieredzi līderībā, komandas vadībā un sabiedrisko attiecību jomā, organizējot un vadot dažādus pasākumus. Esmu koordinējusi ārējā tēla komandu pasākumā "Mehu dienas 27", kas bija jauns izaicinājums, jo pasākums prasīja intensīvu plānošanu un organizēšanu. Esmu bijusi arī kā viens no organizatoriem LBTU Studējošo pašpārvaldes vairākos pasākumos un par šo aktīvo darbību tiku apbalvota kā "Gada pirmkursnieks", bet otrajā kursā nominēta nominācijā "Gada aktīvists". Šobrīd arī iesaistos Latvijas Studējošo pašpārvalžu semināra "Kubs 18" izveidē kā ārējā tēla vadītāja. Ārpus studijām un universitātes aktivitātēm, es aktīvi iesaistos sabiedriskajā darbā, palīdzot Handbola skolā, veidojot vizuālos materiālus un palīdzot nometņu vadīšanā. Kādu laiku arī palīdzēju vecāka gadagājuma cilvēkiem apgūt IT prasmes. Šī pieredze man ir devusi iespēju attīstīt savas komunikācijas, vadības un tehnoloģiju prasmes, kā arī padziļinājusi manu izpratni par sabiedrības dažādām vajadzībām," tā Evija Mārtiņa

Tāpat E. Mārtiņa papildina, ka 3. kursā piedalījās Erasmus+ apmaiņas programmā, studējot VŠB Tehniskajā universitātē Čehijā. Šī pieredze viņai deva unikālu iespēju iepazīt citas valsts akadēmisko vidi un studiju kultūru. Pēdējo pusgadu laureāta ir kā asistente - stažiere LBTU, kur plāno turpināt savu darbību, lai attīstītu pedagoģiskās iemaņas. Laureātes nākotnes vēlme ir strādāt ar studentiem, jauniešiem un cilvēkiem, lai dalītos ar savām IT zināšanām, palīdzot viņiem apgūt nepieciešamās prasmes.

Profesores Baibas Rivžas jubilejas stipendijas mērķis ir finansiāli atbalstīt Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes (ESAF) maģistra un doktora darbu autorus. Šo stipendiju šoruden ieguva divas absolventes – Evita Pīlēģe no  profesionālā maģistra studiju programmas "Cilvēkresursu vadība" un Ksenija Furmanova no akadēmiskā maģistra studiju programmas "Ekonomika".

Par savu motivāciju pieteikties stipendijai Evita Pīlēģe skaidro: "Mans galvenais mērķis ir turpināt maģistra studijās iesākto pētniecisko darbu un sagatavot jaunas publikācijas teorētisko atziņu un empīrisko datu prezentēšanai starptautiski citējamos izdevumos. Tāpat vēlos turpināt veikt brīvprātīgo darbu, izglītības pasākumos sniedzot konsultācijas dažādām sabiedrības grupām, kurām tas ir nepieciešams. No 2017. gada regulāri piedalos zinātniskajās konferencēs Latvijā un ārvalstīs, prezentējot rezultātus pētījumiem par digitālās transformācijas ietekmi uz kultūras un radošajām nozarēm, izglītību un karjeras atbalstu. Sešas manas publikācijas ir iekļautas SCOPUS datu bāzēs, apliecinot jau paveiktā darba kvalitāti. Studiju laikā esmu uzrādījusi augstus studiju rezultātus, to apliecina manis izvirzīšana izcilības diploma saņemšanai. Esmu uzstājusies trīs starptautiskajās zinātniski pētnieciskajās konferencēs Latvijā un ārvalstīs, kā arī sagatavojusi trīs publikācijas, no kurām viena ir iekļauta SCOPUS datubāzē. Pētījuma rezultāti ir izplatīti arī ārpus zinātniskās kopienas, uzstājoties izglītības forumos, izstādēs un dažādās mācību programmās. Mana pētnieciskā darba praktisko devumu apliecina tas, ka maģistra darba ietvaros izveidotā karjeras atbalsta programma neformālās izglītības programmai "Iepazīsti tehnoloģijas" ir izvirzīta Karjeras atbalsta balvai 2024 un ir transformējusies jaunā, plašākai sabiedrībai pieejamā produktā tiešsaistes mācību platformā "Karjeras vadība", sniedzot iespēju ikvienam patstāvīgi pilnveidot savas karjeras vadības prasmes, kā arī saņemt karjeras atbalstu. Esmu "Karjeras vadības" programmas satura autore." Evita  2023. gadā aktīvi sāka iesaistīties Latvijas centrālās karjeras atbalsta organizācijas – Latvijas Karjeras attīstības atbalsta asociācijas – darbībā, sniedzot bezmaksas konsultācijas jauniešiem un ģimenēm izglītības pasākumu ietvaros, uzstājoties pasākumos un veicot izglītojošo darbu karjeras atbalstā.

Savukārt Ksenija Furmanova par sevi stāsta: "Mana līdzšinējā darbība universitātē ir saistīta ar aktīvu dalību fakultātes studējošo pašpārvaldē kā biroja administratore, pasākumu, labdarību un citu sabiedrisku pasākumu rīkotāju grupas dalībniece. Esmu ieguvusi atzinību fakultātes studējošo pašpārvaldes Gada balvā nominācijās "Gada aktīvists" un "Gada students". Savu komunikāciju ar zinātniekiem un pētniekiem esmu attīstījusi, strādājot par koordinatori konferencei "Ekonomikas zinātne lauku attīstībai". Kā studente piedalījos ar zinātniskajiem rakstiem "Theories of agglomeration effect" un "The evolution of marketing concepts in response to consumers’ sustainability committments” zinātniskajā konferencē "Students on Their Way to Science". Maijā aizstāvēju maģistra darbu "Zaļmaldināšana mārketinga komunikācijā: problēmas un risinājumi Latvijā", iegūstot novērtējumu 10 balles, kā arī saņēmu diplomu ar izcilību."

LBTU Senāta stipendija, kas tiek pasniegta izciliem studentiem studijās, pētnieciskajā darbā un ārpusstudiju aktivitātēs, 2024./2025. studiju gadā ieguva Evelīna Laine Antāne no Meža un vides zinātņu fakultātes akadēmiskā bakalaura studiju programmas "Mežzinātne" 2. kursa.

"Sākot studēt LBTU, zināju, ka negribu tikai mācīties, bet arī iepazīt studijas no cita skatupunkta. Gadu sāku aktīvi, piedaloties stafetē "Pa Jelgavu kāds students klīst" un biju viena no scenārija veidotājām ikgadējā tradīcijā "Azemitologs 2023", skrēju stafetē "Lāpa" un apmeklēju vairākus seminārus saistībā ar meža nozares aktualitātēm. Aktīvi darbojos studentu biedrībā "Šalkone" un biju viena no vadītājām ballē "Meža vakars 2023". Ziemā piedalījos "Egles lielas, egles mazas" un rudens semestra sēdē kļuvu par "Šalkone" biedru kandidāti. Piedalījos Green Tech Hakatonā IV un "EnerForest", kas ir 48 stundu gari ideju maratoni. "EnerForest" mana komanda ieguva arī naudas balvu par izcilo ideju. Esmu apmeklējusi vairākus organizētos pasākumos, kas ļāva izkāpt no savas komforta zonas, tāpat esmu iesaistījusies pasākumos, ko rīkojušas citas fakultātes. No 2024. gada janvāra esmu fakultātes studējošo pašpārvaldes sabiedrisko attiecību amatā un LBTU Studējošo pašārvaldes domes locekle. Uzvarēju "MVZF faktors", piedalījos arī zinātniskajā konferencē "Students on Their Way to Science", kur dalījos ar pētījumu par Āfrikas cūku mēri Latvijā. Esmu pārstāvējusi Latviju starptautiskajā Ziemeļeiropas mežu studentu sanāksmē un pārstāvēšu LBTU Latvijas 34. Universiādes sacensībās maijā. Šī gada laikā esmu pārliecinājos, ka ar prieku piedalos dažādos pasākumos un izmantoju visas iespējas, ko sniedz universitāte. Piedaloties pasākumos, esmu ieguvusi daudz jautru atmiņu, daudz kontaktus un jaunas zināšanas. Senāta stipendija man dotu iespēju vēl vairāk paplašināt savu redzes loku, organizēt nākamo gadu pasākumus un tiekties uz fakultātes studējošo pašpārvaldes vadītājas amatu," tā Evelīna Laine Antāne. 

Tāpat SIA "Scandagra Latvia" stipendijas apliecības saņēma trīs jaunieši no Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes (LPTF) profesionālā bakalaura studiju programmas "Lauksaimniecība" 3. kursa - Amanda Akmentiņa, Artis Millers un Gustavs Jagučanskis. Šīs stipendijas mērķis ir finansiāli atbalstīt šīs fakultātes studentus, lai veicinātu un atbalstītu aktuālo pētniecības tēmu izvēli un realizēšanu bakalaura darbu ietvarā.

Amanda Akmentiņa par savu specializāciju ir izvēlējusies "Laukkopību" un vasarā uzsāka studiju noslēguma darba izstrādi par tēmu "Sējas termiņa ietekme uz ziemas rapša ražu." Par pētījumu viņa skaidro: "Ir ierīkots izmēģinājums ar pieciem dažādiem sējas laikiem (31. jūlijs līdz 5. septembris) divām šķirnēm - ‘SY Aliboom’ un ‘DK Excited’. Izmēģinājums iekārtots zemnieku saimniecībā "Irbītes" ražojošos laukos, izmantojot saimniecības tehniku (sēja veikta artā tīrumā, izmantojot sējmašīnu Vaderstad Spirit). Pēc sējas veikti fenoloģiskie novērojumi (sadīgšanas laiks, augu attīstības etapi) un ievākti meteoroloģiskie dati. Rudens periodā izmēģinājumā plānots turpināt atzīmēt attīstības etapu iesākšanos dažādos variantos, noteikt sadīgušo augu skaitu un laukdīdzību, kā arī vērtēt augu attīstību pirms ziemošanas (uz 1. novembri), nosakot lapu skaitu (gab.), saknes kakla diametru (mm), augšanas punkta augstumu (mm) un galvenās saknes garumu (cm)."

Artis Millers savu noslēguma darbu par dažādu slāpekļu mēslojumu veidu ietekmi uz ziemas kviešu ražas rādītājiem īsteno no pavasara. "Pavasarī tika ierīkots izmēģinājums Remetes pagasta zemnieku saimniecībā "Krāces". Izmēģinājumā salīdzināti trīs slāpekļa mēslojuma veidi – amonija nitrāts, kaļķa amonija nitrāts un karbamīds – ziemas kviešu papildmēslojumā un četri atkārtojumos, izveidojot 16 izmēģinājuma lauciņus. Ziemas kviešu veģetācijas periodā divas reizes ir veikta ziemas kviešu papildmēslošana. Raza novākta, ievācot paraugkūlus no katra izmēģinājuma lauciņa. Pēc kūlīšu izžāvēšanas un graudu izkulšanas tika veiktas graudu analīzes. Pavasarī, pirms veģetācijas sākuma, ir noņemti augsnes paraugi un noteikti augsnes agroķīmiskie rādītāji," par pētījumu papildina A. Millers.

Savukārt Gustavs Jagučanskis pavasarī sāka realizēt pētījumu par sēra mēslojuma ietekmi uz ziemas rapša ražu. "Pavasarī tika ierīkots izmēģinājums zemnieku saimniecībā "Vectērguļi", kas atrodas Tērvetes pagastā. Izmēģinājumā salīdzināti dažādi sēra un slāpekļa mēslojuma veidi uz ziemas rapša ražu un tās kvalitāti. Izmēģinājumā izmantoti sekojoši mēslošanas līdzekļi - Axan (27% N, 4% S), Polar (33,5% N), amonija sulfāts (21% N, 24% S) un Dynamon (27% N, 4% S). Izmēģinājums iekārtots ar pieciem variantiem -  četri mēslojuma veidi un kontroles variants (nav lietots papildmēslojums) un četri atkārtojumus, izveidojot 20 izmēģinājuma lauciņus. Ziemas rapša veģetācijas periodā divas reizes lietots papildmēslojums. Raža ievākta, novācot paraugkūlus no katra izmēģinājuma lauciņa. Pēc kūlīšu izžāvēšanas un sēklu izkulšanas tiks noteikta raža un veiktas sēklu analīzes. Pavasarī, pirms veģetācijas sākuma, ir noņemti augsnes paraugi un noteikti augsnes agroķīmiskie rādītāji."

LBTU Attīstības fonds ir nodibinājums, kas īsteno stipendiju programmas studējošajiem, mācībspēkiem un izciliem zinātniekiem par saziedotajiem līdzekļiem un to dibinājis LBTU Senāts.  Līdzekļus stipendiju programmām fonds iegūst no fizisku personu, uzņēmumu ziedojumiem vai universitātei novēlētiem mantojumu fondiem. Par iespējām kļūt par fonda mecenātu lūgums sazināties ar Attīstības fonda vadību. Vairāk informācijas: https://www.lbtu.lv/lv/attistibas-fonds.

Pievienots 17/10/2024