Pārlekt uz galveno saturu

LBTU rektore Irina Arhipova kopā ar Valsts prezidentu un ekonomikas ministru Berlīnē stiprina Latvijas - Vācijas ekonomiskās attiecības

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) rektore Irina Arhipova šonedēļ piedalās Latvijas Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča darba vizītē Berlīnē, kas notiek ar ekonomikas ministra Viktora Valaiņa un plašas uzņēmēju delegācijas līdzdalību. Šī vizīte ir būtisks solis Latvijas un Vācijas ekonomisko attiecību stiprināšanā, un tajā piedalās vairāk nekā 125 uzņēmēju un pašvaldību pārstāvji. Galvenais vizītes mērķis ir veicināt Latvijas uzņēmumu piekļuvi Vācijas tirgum un attīstīt jaunas sadarbības iespējas ar Vācijas partneriem. 

Vizīte sākas 14. oktobrī ar dalību Latvijas - Vācijas pašvaldību forumā, ko organizē Latvijas vēstniecība Vācijā sadarbībā ar Brēmenes pilsētas pārstāvniecību Berlīnē. Forumā tiek uzsvērta sadarbība starp Latvijgundars as un Vācijas pašvaldībām, koncentrējoties uz vietējo pašvaldību digitalizāciju un infrastruktūras attīstību. Šis pasākums sniedz iespēju dalīties pieredzē un veidot ilgtermiņa partnerattiecības starp abu valstu pašvaldībām.

Savukārt no 15. līdz 17. oktobrim Berlīnē norisinās "Smart Country Convention 2024" – viena no nozīmīgākajām izstādēm Eiropā, kas veltīta publiskās pārvaldes digitalizācijai. Latvija šajā izstādē piedalās kā oficiālā partnervalsts, kas ir ievērojams sasniegums un iespēja parādīt Latvijas kompetenci digitālo risinājumu jomā. Tāpat Latvija ir pazīstama kā viena no līderēm digitālo pakalpojumu ieviešanā valsts pārvaldē un pašvaldībās, un izstādē tiks prezentēti sasniegumi, kas saistīti ar valsts e-pakalpojumiem, digitālo identifikāciju un pilnībā digitalizēto būvniecības procesu. I. Arhipova un citi Latvijas pārstāvji demonstrē zinātnes un izglītības ietekmi uz digitālajām inovācijām, kā arī veicina sadarbību starp uzņēmumiem un valsts iestādēm, īpaši digitālo tehnoloģiju jomā.

LBTU rektore izstādē uzstāsies ar prezentāciju sadaļā "Study and Research in Latvia" (@LatviaDigitalLounge) par tēmu "Fueling Latvia's Largest Exports through Science and Innovation", uzsverot, kā zinātniskie pētījumi un inovācijas veicina Latvijas eksporta izaugsmi un konkurētspēju globālajos tirgos. I. Arhipova atzīst: "Prezentācija piesaistīs starptautisku uzmanību un radīs jaunas sadarbības iespējas ar ārvalstu partneriem, īpaši Vācijas izglītības un inovāciju sektorā. Šis ir nozīmīgs solis Latvijas izglītības sistēmas starptautiskajā izaugsmes virzienā, veicinot Latvijas augstskolu un zinātnisko institūciju atpazīstamību pasaulē."

Tāpat LBTU rektore piedalīsies diskusijā "Networking Event: Latvian and Brandenburg Companies & Universities in Dialogue on Artificial Intelligence". 

Vizītes laikā tiks meklēti jauni sadarbības virzieni starp Latvijas un Vācijas uzņēmumiem, kā arī īpaša uzmanība tiks pievērsta digitalizācijas, kiberdrošības, digitālās infrastruktūras un datu aizsardzības jautājumiem.

* Raksta fotogrāfijā: LU rektors Gundars Bērziņš, LBTU rektore Irina Arhipova, Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs un LU attīstības prorektors Enno Ence.

Pievienots 14/10/2024