Pārlekt uz galveno saturu

LBTU pirmo reizi iekļūst QS pasaules universitāšu tematiskajā reitingā

Attēla autors: No LLU arhīva

Publicēti jaunākie QS pasaules universitāšu tematiskā reitinga rezultāti un tajā pirmo reizi iekļuvusi Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU), kas starptautiskā vidē zināma kā Latvia University of Life Sciences and Technologies (LBTU). Prestižajā reitingā LBTU ieguvusi vietu grupā "351 – 400" tematiskās nozares "Dzīvības zinātnes un medicīna" apakšnozarē "Lauksaimniecība un mežzinātne".

2024. gada izdevumā QS pasaules universitāšu tematiskajā reitingā ir iekļauti 55 atsevišķi priekšmeti piecās plašās priekšmetu jomās. Šogad šajos priekšmetos ir sarindotas 1559 izglītības iestādes, turklāt debitēja 64 universitātes (nebija iekļautas 2023. gada izdevumā), tostarp LBTU. Reitings sniedz detalizētu universitāšu novērtējumu, pamatojoties uz to sniegumu vairāk nekā 50 specifiskās akadēmiskajās disciplīnās, kā arī to sniegums piecās plašās fakultāšu jomās - mākslas un humanitārās zinātnes, inženierzinātnes un tehnoloģijas, dzīvības zinātnes un medicīna, dabaszinātnes, kā arī sociālās zinātnes un vadība.

Šajā reitingā tiek vērtēti vairāki kritēriji – akadēmiskā reputācija, darba devēja reputācija, citējamība, Hirša indekss un starptautiskais pētniecības tīkls.

Apkopojot rezultātus visās darbības jomās, LBTU kopumā ierindojusies grupā "351 – 400". Augstākos rādītājus LBTU ieguvusi kritērijā citējamība – 60,9 reitinga punkti un Hirša indekss – 51,6 reitinga punkti, bet pēc tam sekoja starptautiskais pētniecības tīkls – 47,6 reitinga punkti, akadēmiskā reputācija – 47,3 reitinga punkti un darba devēja reputācija – 34,8 reitinga punkti. Kopumā šajā apakšnozarē "Lauksaimniecība un mežzinātne" LBTU saņēmusi – 48,8 punktus.

Vadošās vietas QS pasaules universitāšu tematiskajā reitingā "Dzīvības zinātnes un medicīna" ieņem Hārvarda Universitāte, Oksfordas Universitāte un Džona Hopkinsa universitāte, savukārt apakšnozares reitingā "Lauksaimniecība un mežzinātne" pirmajās trīs vietā ierindojas Vāgeningenas Universitāte un pētniecība, Kalifornijas universitāte Deivisā un Zviedrijas Lauksaimniecības zinātņu universitāte.

LBTU ir viena no vadošajām Latvijas daudznozaru zinātnes universitātēm ar specializāciju dabas resursu ilgtspējīgā izmantošanā. Pētījumi universitātē un ar to saistītajos zinātniskajos institūtos tiek īstenoti trīs virzienos – biozinātnēs, inženierzinātnēs un sociālajās zinātnēs. Ar pētniecību cieši saistītas universitātē piedāvātās augstākās izglītības studiju programmas, kas ir pēctecīgas no bakalaura un maģistra līmeņiem līdz doktorantūrai.

Foto

 

Pievienots 14/10/2024