Pārlekt uz galveno saturu

Pētījumā izstrādās zinātniski pamatotus risinājumus ilgtspējīgai pārtikas sistēmai

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte sadarbībā ar APP (Atvasināta publiska persona) Dārzkopības institūtu, APP Agroresursu un ekonomikas institūtu, kā arī Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātnisko institūtu "BIOR" 2024. gada oktobrī uzsāk Valsts pētījumu programmas "Vietējo resursu izpēte un ilgtspējīga izmantošana Latvijas attīstībai" 2023.-2025. gadam projektu Nr. VPP-ZM-VRIIILA-2024/1-0002 "Zinātniski pamatoti risinājumi ilgtspējīgai pārtikas sistēmai Eiropas zaļā kursa mērķu sasniegšanai" (GreenAgroRes).

Projekta GreenAgroRes mērķis ir attīstīt jaunas zināšanas un piedāvāt zinātniski pamatotus risinājumus, lai nodrošinātu Latvijas dabas resursu ilgtspējīgu un racionālu izmantošanu, palielinot to pievienoto vērtību mainīgajos sociālekonomiskajos, vides un klimata apstākļos. Projektā ir izvirzīti vairāki uzdevumi:

1. Analizēt samazinātas sintētisko augu aizsardzības līdzekļu slodzes ietekmi uz plašāk audzēto laukaugu - ziemas kviešu produktivitāti un ražas kvalitāti, veicot testus dažādos Latvijas reģionos.

2. Izpētīt tehnoloģiskos elementus saimnieciski nozīmīgāko augļkoku, krūmogulāju un dārzeņu audzēšanā, izmantojot viedos risinājumus, lai mazinātu sintētisko augu aizsardzības līdzekļu lietošanu.

3. Izpētīt maz pētītus pākšaugu un dārzaugu patogēnus saistībā ar klimata un audzēšanas tehnoloģiju izmaiņām.

4. Sagatavot priekšlikumus ilgtspējīgai lauksaimniecībai un tās attīstībai dažādos Zaļā kursa scenārijos.  

5. Analizēt antibiotiku lietošanas saistību ar antimikrobiālo rezistenci liellopu un cūku novietnēs un izpētīt nozīmīgāko infekciju izplatību.

6. Veikt pārtikas patēriņa datu analīzi, īpašu uzmanību pievēršot dzērieniem ar pievienotiem augiem, uztura bagātinātājiem un Latvijai raksturīgiem produktiem - tējām, zivju un gaļas kūpinājumiem u.c.

7. Radīt jaunas zināšanas ilgtspējīgai pārtikas ražošanai un videi draudzīgu iepakojuma materiālu izmantošanai.

8. Izstrādāt metodes saimnieciski vērtīgo ezeru zivju krājumu novērtējumam, izmantojot zvejas datus.

9. Analizēt saimnieciski vērtīgo zivju kā pārtikas produkta piesārņojuma un uzturvērtības riska-ieguvuma attiecības.

Projekta zinātniskā vadītāja, APP Dārzkopības institūta vadošā pētniece Dalija Segliņa uzsver: "Projekta mērķis ir izstrādāt risinājumus, kas balstīti uz Eiropas zaļā kursa mērķiem, lai veicinātu Latvijas dabas resursu ilgtspējīgu izmantošanu un pievienotās vērtības palielināšanu.”

Projekta aktivitātes ir sadalītas trīs darbu paketēs: WP1 - risinājumi ilgtspējīgai, kvalitatīvai un konkurētspējīgai pārtikas ražošanai videi draudzīgā lauksaimniecībā, WP2 - jaunas zināšanas un risinājumi pārtikai un veselībai un WP3 - Eiropas zaļā kursa risinājumi un sociālekonomiskās sekas.

Kopumā projektā piedalās 90 zinātnieki no dažādām jomām, tai skaitā 19 galvenie izpildītāji un 9 studējošie. Projektu atbalsta 12 lauksaimniecības, zivsaimniecības un vides NVO, kas uzskata, ka projekta rezultāti veicinās ilgtspējīgu attīstību.

Projekta laikā paredzēts sasniegt šādus rezultātus: 17 zinātniskas publikācijas WoS / Scopus, 12 konferenču tēzes, divi jauni produkti un tehnoloģijas, deviņi politikas ieteikumi, trīs starptautiski zinātnisku projektu pieteikumi, kā arī aizstāvēti viens bakalaura un trīs maģistra darbi. Projekta kopējais budžets ir 2 040 000 eiro, un tā darbības laiks ir līdz 2025. gada 31. decembrim.

Uzziniet vairāk vietnē www.lbtu.lv vai sekojiet sociālajos tīklos: platformā "X", Facebook, un Instagram.

Valsts pētījumu programmas "Vietējo resursu izpēte un ilgtspējīga izmantošana Latvijas attīstībai" 2023.-2025. gadam projekts Nr. VPP-ZM-VRIIILA-2024/1-0002 "Zinātniski pamatoti risinājumi ilgtspējīgai pārtikas sistēmai Eiropas zaļā kursa mērķu sasniegšanai (GreenAgroRes)". 

logo

Raksta fotogrāfijai ir ilustratīva nozīme (www.pexeld.com). 

Pievienots 11/10/2024