Pārlekt uz galveno saturu

LBTU un sadarbības partneri meklē risinājumus ilgtspējīgas cūkkopības attīstībai

Attēla autors: No LLU arhīva

2024. gada septembrī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) pētnieki ar cūkkopības nozares pārstāvjiem uzsāka projekta "Šķirnes un krustojuma cūku ģenētiskā potenciāla izpēte SEG samazināšanai, izmantojot no Latvijas atjaunojamiem resursiem iegūtās barības piedevas" īstenošanu. Tā mērķis ir izstrādāt zinātniski pamatotas rekomendācijas par optimālu cūku šķirņu un to krustojumu izvēli, kā arī humīnvielu iekļaušanu barībā, sniedzot būtisku ieguldījumu ne tikai klimatneitrālas cūkkopības attīstībā, bet arī veicinot saimniecību konkurētspēju.

Projekta realizēšanā kopā ar LBTU Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes (LPTF) vadošo pētnieci, projekta vadītāju Ilzi Vircavu iesaistījušies arī pētnieku komanda no fakultātes un sadarbības partneri - Latvijas Cūku audzētāju asociācija, SIA "Cūku ciltsdarbu centrs", SIA "Korkalns", SIA "Kalniņkalni" un SIA "PF Vecauce".

Kā stāsta vadošā pētniece un projekta vadītāja Ilze Vircava: "Projekts vērsts uz cūku šķirņu un to krustojumu analīzi, lai uzlabotu barības sagremojamību un samazinātu siltumnīcefekta gāzu (SEG) emisijas. Ir pierādīts, ka barības konversija un slāpekļa izdalīšanās ir cieši saistītas ar dzīvnieku ģenētiskajām īpašībām. Tādēļ pētījumā tiks izvērtētas Landrases, Jorkšīras un to krustojumi, izveidojot kontroles un pētījuma grupas divās paralēlās saimniecībās, kas nodrošinās augstu rezultātu ticamību."

Tāpat nozīmīgs projekta inovāciju elements ir humīnvielu, kas ir kā barības piedevu izmantošana cūku barošanā. Citu zinātnieku pētījumos noskaidrots, ka tās uzlabo barības sagremojamību, veicina dzīvnieku veselību un samazina barības patēriņu, tādējādi tiks veicināts dzīvmasas pieaugums un samazinātas SEG emisijas. 

"Pētījumā iekļauto cūku ēdināšanā kā barības piedeva tiks izmantotas vietējās izcelsmes humīnvielas, kas uzlabo barības fermentāciju, veicina labvēlīgu mikroorganismu attīstību un samazina emisijas. Rezultātā tiks izstrādātas rekomendācijas par optimālajām cūku šķirnēm, krustojumiem un humīnvielu iekļaušanu ēdināšanā, lai uzlabotu ražotspēju un samazinātu SEG emisijas. Šie ieteikumi veicinās klimatneitrālu un ilgtspējīgu cūkkopības praksi, stiprinot lauksaimniecības nozares spēju sasniegt klimatneitralitātes mērķus un uzlabojot saimniecību ekonomiskos rādītājus, tai skaitā veicinot ilgtspējīgu lauksaimniecības attīstību Latvijā," skaidro projekta vadītāja Ilze Vircava.

Īstenotā projekta galvenie uzdevumi ir vērsti uz Latvijas lauksaimniecības nozares spēju pielāgoties klimata pārmaiņām, vienlaikus nodrošinot pozitīvu ekonomisko ietekmi, kas ir būtisks solis pretim videi draudzīgākai un ilgtspējīgākai nākotnei.

Kontaktinformācija par pētījumu: ilze.vircava@lbtu.lv un ilze.vike@lbtu.lv.

Plašāka informācija par ELFLA projektiem pieejama, izmantojot šo saiti.

Projekts Nr.24-00-COLA1601-000003  "Šķirnes un krustojuma cūku ģenētiskā potenciāla izpēte SEG samazināšanai, izmantojot no Latvijas atjaunojamiem resursiem iegūtās barības piedevas" aktivitātē LAD 16 – "Atbalsts Eiropas Inovāciju partnerības darba grupu projektu īstenošanai". Projekta realizēšana notiek no 2024. gada 2. septembra līdz 2029. gada 28. februārim. Kopējais visu partneru budžets: 299993,75 eiro. 

logo

 

Pievienots 09/10/2024