Pārlekt uz galveno saturu

Azemitologa svētkos uzvaras laurus plūc Inženierzinātņu un informācijas tehnoloģiju fakultātes pirmā kursa studējošie

Attēla autors: No LLU arhīva

Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē (LBTU) jau 57. reizi norisinājās tradicionālie un senākie universitātes svētki - Azemitologs. Jelgavas pils pagalmā pulcējās visu piecu fakultāšu pirmkursnieki, lai atrādītu sagatavotos mājas darbus un studentiskā garā apliecinātu savu piederību LBTU lielajai saimei.

Kā jau katru gadu, arī šogad - oktobra sākumā, visu piecu fakultāšu pirmā kursa studenti pulcējas Jelgavas pils pagalmā, lai stiprinātu piederību universitātei un izceltu katras fakultātes nozīmi. Azemitologa svētku priekšnesumos atklājās studentu radošums dažādos teatrālos pārsteigumos, taču nemainīga vērtība ir svētku norises protokols, kas sākas ar visu fakultāšu pirmkursnieku ienākšanu Jelgavas pils pagalmā, turklāt - jo skaļāk un iespaidīgāk, jo lielākas iespējas atstāt labāku iespaidu skatītāju un svētku žūrijas redzējumā.

Pēc studentu svinīgās ienākšanas sekoja sasveicināšanās ar universitātes rektori un visu fakultāšu dekāniem, kā arī Azemitologa ierašanās. Kā ik gadu, tad arī šogad pasākumā piedalījās Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes Zirgkopības un mācību centra "Mušķi" zirgi - Laso, Abula un Koltons, kā arī jātnieces - Letīcija Politere no Meža un vides zinātņu fakultātes (MVZF), Viktorija Cudzanovska no Inženierzinātņu un informācijas tehnoloģiju fakultātes (IITF) un Madara Pūcīte no Veterinārmedicīnas fakultātes (VMF). Zirgus un jātniekus pasākumam sagatavoja trenere Kristiāna Andersone. 

Ceļamaizi jaunajiem studentiem viņu atbildīgajā studiju un arī Azemitologa svētku startā deva LBTU rektore Irina Arhipova: "Pirmkursnieki, jūs esat aizvadījuši savu pirmo mēnesi Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātē un Jelgavā! Azemitologs, kurš jau vairākus gadu desmitus simbolizē mūsu universitātē pārstāvētās studiju nozares, ir katra jaunā studenta iesvētīšanas svētki un pilntiesīgs apliecinājums studenta statusam. Šī gada svētku moto ir "Panākumu atslēga ir darīt parastas lietas neparasti labi". Arī zinātnieki, kuri atklāj jaunas inovācijas, ne vienmēr sāk ar revolūciju. Viņi sāk ar maziem eksperimentiem, ar pacietīgu darbu un ar nepārtrauktu centību uzlabot savus rezultātus. Līdzīgi arī jūs, katrā savā izvēlētajā jomā, spēsiet radīt ievērojamus sasniegumus, ja katru darbu darīsiet ar atbildības un pārliecības sajūtu. Atcerieties, ka lielas izmaiņas sākas ar maziem soļiem, turklāt jūsu panākumi ir atkarīgi no jūsu attieksmes un ieguldītā darba. Šodien jūs spersiet vienu šādu mazo soli un atraktīvā veidā demonstrēsiet savas idejas, radošumu un spēju sastrādāties komandā, kas vēlāk palīdzēs arī studiju laikā. Lai izdodas viss iecerētais, un baudiet šos skaistos svētkus!"

Šogad jaunie studenti bija sagatavojuši priekšnesumus ar moto "Panākumu atslēga ir darīt parastas lietas neparasti labi" (Džons Rokfellers). Tajos īpaša uzmanība tika pievērsta higiēnai un tās precizitāti, studentu dzīvei, strādāšanai komandā, atbalsta sniegšanai, mīlestībai, pārstāvētajām fakultāšu jomām, mērķu sasniegšanai, spilgtākajiem Latvijas, pasaules un LBTU notikumiem, kā arī citām studentu aktualitātēm. 

Kopīgā cīņā par Azemitologa Lielās balvas ieguvējiem kļuva Inženierzinātņu un informācijas tehnoloģiju fakultātes (IITF) pirmkursnieki, kuri savā priekšnesumā atspoguļoja studiju procesu. Viņi atklāja olimpiskās spēles, kas simbolizē četrus studiju gadus studentu dzīvē. Pirmajā gadā visi cenšas būt labākie un paspēt izdarīt laicīgi, otrajā studiju gadā visi jau ir pieraduši pie studiju procesa un citreiz jau mēdz arī aizgulēties, savukārt trešajā studiju gadā studenti sastopas ar grūtībām, bet kopīgiem spēkiem tās tiek pārvarētas. Taču ceturtajā studiju gadā visi raksta bakalauru darbu un saņem augstākās izglītības diplomus. Studenti ir pārliecināti, ka studiju laiks viņiem māca spēju sadarboties un atbalstīt vienam otru, kā arī atrast labāko veidu, lai veiksmīgi apgūt studiju vielu -  kāds lasa lekcijās pierakstīto, kāds skatās lekciju video materiālus, bet kāds cits māca saviem kursa biedriem. Šie gadi, kas aizlido vēja spārniem, iemāca pārvarēt dažādas grūtības, palīdzēt, motivēt, strādāt komandā, augt kā personībām un iegūtās zināšanas pielieto ne tikai ikdienā, bet arī profesionālajā karjerā. 

Azemitologa Mazā balva aizceļoja pie Meža un vides zinātņu fakultātes (MVZF) censoņiem, kuri parādīja cilvēka izaugsmi un pilnveidošanos, gūstot zināšanas, mācot citus un priecājoties kopā. Izaug koki un starp tiem parādās pirmatnējie cilvēki, pēc tam ierados goda sardzes pavadījumā speciālisti, kuri apmāca viņus. Kopīgiem spēkiem tiek uzcelta māja, cilvēks tiek apbalvots par sasniegumiem un kopā priecājas par paveikto. 

Šogad Meža un vides zinātņu fakultāte (MVZ) saņēma arī Jelgavas valstspilsētas ceļojošo balvu – stikla dizaina skulptūra, kas simboliski iemūžina Jelgavas un universitātes kopīgo ceļu augšup pa kāpnēm pretim izaugsmei, LBTU Studējošo pašpārvaldes un Jauno zemnieku kluba simpātiju balvas, savukārt studentu korporācijas "Ventonia", "Fraternitas Imantica" un "Varavīksne" pārstāvji izcēla Inženierzinātņu un informācijas tehnoloģiju fakultātes (IITF) uzvedumu, bet studentu biedrības "Šalkone" savu balvu pasniedza Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātei (ESAF). 

Noslēgumā visu fakultāšu studenti vienojās kopīgā dejā un zvērēja Azemitologam būt uzticīgiem draudzības un universitātes vērtībām, kā arī cienīt LBTU. Turklāt visi fakultāšu dekāni un LBTU Mācību un pētījumu saimniecība "Vecauce" studentiem bija sarūpējuši arī cienastus.

Pasākuma izskaņā pievienojās arī motociklistu kluba "Zemgaļu leģions" pārstāvji, kuri pavadīja Azemitologu un fakultātes dekānus no Jelgavas pils pagalma.

Azemitologa svētki kopš 1968. gada rudens apliecina piederību, mīlestību un uzticību vietai, cilvēkiem un tradīcijām – kopā radītām, veidotām un koptām. Ik gadu LBTU visu specialitāšu simbols – zinību vīrs Azemitologs - sveic universitātes 1. kursa studentus, ieskaitot tos lielajā studentu saimē. Azemitologa svētki ir mūsu Alma Mater piederības, patriotisma, draudzības, lepnuma un prieka svētki.

Visas pasākuma bildes apskatīt un lejupielādēt var, izmantojot šo saiti.

Pievienots 01/10/2024