Pārlekt uz galveno saturu

Sveikts Jāņa Čakstes stipendijas ieguvējs Jānis Platacis

Attēla autors: No LLU arhīva

Katru gadu 14. septembrī tiek atzīmēta Latvijas Republikas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes dzimšanas diena. Suminot prezidentu, tiek nolikti ziedi pie viņa pieminekļa Jelgavā un pasniegta J. Čakstes vārdā nosauktās stipendijas apliecība vienam Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) studentam viņa dzimtajās mājās "Auči". Šogad J. Čakstem aprit 165. gadskārta un tajā par viņa vārdā nosauktās stipendijas ieguvēju kļuva Jānis Platacis, kurš savu dzimšanas dienu arī atzīmē 14. septembrī.

Universitātē J. Čakstes vārdā nosauktā stipendija piešķirta jau 18. reizi un šogad tā nonāca pie LBTU Meža un vides zinātņu fakultātes (MVZF) profesionālā bakalaura studiju programmas "Mežinženieris" studenta Jāņa Platača. Lai iegūtu stipendiju, J. Platacis rakstīja zinātniski pētniecisko darbu, atspoguļojot prezidenta uzrunu jauniešiem, lai aicinātu viņus piedalīties aizvadītajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Savā darbā viņš raksta: "Viedokļa izteikšana vēlēšanās ir minimums, ko mēs varam veikt sabiedrības veidošanās labā, veltot tam vien dažas minūtes. Nelaidīsim šo iespēju garām, nebaidīsimies iestāties par saviem ideāliem! Vēlēšanas ir ļoti atbildīgs process. Katra balss, kas iekrīt vēlēšanu urnā, veido mūsu nākotni. Vēlēšanu biļeteniem ir liela vara, tādēļ mēs nevaram aprobežoties ar to, ka, aizejot uz vēlēšanām, veicam neapdomīgu izvēli – mēs nevaram paļauties lētticīgiem māņiem vai balsot par viduvējībām. Mums vajag nelokāmus un neuzpērkamus darītājus, lai par viņu veikumu nebūtu kauns. Mums ir jāizskauž negodprātība politiķu vidū un iecietība pret to. Tas nedz vairo uzticību demokrātijai, nedz veicina mūsu zemes attīstību."

"Mēs kā nācija esam piedzīvojuši dažādus laikus, kas mūs ir norūdījuši un padarījuši par tiem, kādi mēs esam tagad. Jau 20 gadus saistām sevi ar to pasauli, kurai esam jutuši savu piederību vienmēr, bet ko ir lieguši mūsu naidnieki. Jau 20 gadus esam daļa no rietumu pasaules, esot Eiropas Savienības un NATO dalībvalsts. Šajā laikā esam mainījušies un ir mainījusies arī vide ap mums. Sākot ar ekonomisko atbalstu un aizsardzības garantijām, turpinot ar ikdienišķām ērtībām - ceļošana un brīva preču aprite. Varam droši apgalvot, ka tik attīstīti, aizsargāti un ar tik augstu dzīves līmeni neesam bijuši vēl nekad. Šobrīd tas mums šķiet pašsaprotams, bet to var viegli zaudēt, tādēļ neļausim nelabvēļiem šajos gados sasniegto sagraut, sējot kūtruma sēklu mūsu prātos! Nevēlēšanās piedalīties savas sabiedrības veidošanā ir tas, ko mūsos vēlas iedēstīt naidīgas varas. Varam redzēt, ka ar šo vienaldzības sērgu viņi ir saindējuši daudzus savējos, jo ar vienaldzīgu tautu var viegli manipulēt – tā pakļaujas it visam un ir kā ūdenszāles upes ūdeņos, kas lokās līdzi ikkatrai ūdens straumei," papildina J. Platacis.

Jānis Platacis no studiju uzsākšanas aktīvi iesaistījies gan universitātes, gan fakultātes īstenotajās aktivitātēs un aktīvi darbojas studentu biedrībā "Šalkone". Viņš savā pieteikumā raksta, ka ideāli – demokrātija, vienotība un valstiskums – ir arī viņa dzīves pamatvērtības. 

Savukārt LBTU asociētā profesore, Ph.D. Baiba Jansone stipendijas ieguvēju raksturo: "Šo studiju gadu laikā Jānis ir parādījis un apliecinājis sevi kā mērķtiecīgu, apzinīgu, uzņēmīgu un disciplinētu jaunieti. Jānis ir students, kurš vēlas un spēj realizēt sevi gan studiju procesā, gan ārpus studiju aktivitātēs. Vērtējumi meža nozares studiju kursos ir ļoti labi un teicami, kas liecina par veiksmīgu mežsaimniecības tēmu apguvi un jaunieša vēlmi izzināt. Jānis ir pilnveidojis savas zināšanas arī ar starptautisku pieredzi. Pārstāvot studentu biedrību "Šalkone" un fakultāti, students ir iepazinies ar mežsaimniecības pieeju Polijā, pavadot "Erasmus+" apmaiņas programmā Brno Mendeļa universitātē, kā arī ar Čehijas pieredzi mežu apsaimniekošanā. Spēja sabalansēt nepieciešamo laiku gan studiju procesam, gan citu aktivitāšu veikšanai liecina par Jāņa augsto atbildības sajūtu un prioritāšu izvirzīšanas prasmēm. Jānis nav atteicis savu palīdzību gan fakultātei, piemēram, palīdzot organizēt aktivitātes pasākumiem: "Mežs ienāk Jelgavā", "Latvijas Meža dienas" Tērvetē un AS "Latvijas Finieris" pasākumiem skolu projekta "Zaļā klase" ietvaros, gan universitātei, darbojoties tās informācijas stendā izglītības izstādē "Skola 2024" Rīgā. Tāpat viņš pārstāv studentu viedokli fakultātes domē un LBTU Konventā."

Stipendijas apliecību Jānis Platacis saņēma J. Čakstes dzimtas mājās "Auči", Jelgavas novadā, klātesot J. Čakstes ģimenei, Meža un vides zinātņu fakultātes (MVZF) dekāna pienākumu izpildītājai Vivitai Puķītei, LBTU Attīstības fonda valdes priekšsēdētājam Mārtiņam Šabovicam un citiem viesiem. Svinīgais pasākums ir ikgadēja tradīcija, kas vienmēr notiek bijušā prezidenta dzimšanas dienā un kurā tiek sumināts gan viņa devums Latvijas valstij, gan jauno stipendiātu darbs vēsturisko notikumu atspoguļošanā un popularizēšanā.

J. Čakstes stipendija dibināta LBTU Attīstības fondā 2006. gadā, lai finansiāli atbalstītu studējošo pētniecisko un radošo darbību. Stipendiju 224 eiro apmērā 10 mēnešus saņem viens students, kuru par labāko atzīst universitātes izveidota komisija un Čakstes ģimenes pārstāvji.

Plašāka informācija par citām LBTU Attīstības fonda stipendijām atrodama universitātes mājaslapā.

Pievienots 16/09/2024