LBTU zinātnieki prezentē izstrādnes izstādē "Riga Food 2023"
No 7. līdz 9. septembrim Starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiek plašākā pārtikas izstāde Baltijas valstīs "Riga Food 2023", kas ik gadu iezīmē nozares attīstību kopumā, izceļ novitātes, sniedz iespēju iepazīties ar nopietniem un uzticamiem nozares uzņēmumiem un zinātniekiem, kuri attīsta inovācijas pārtikas nozarē. Izstādē ikviens gardēdis var smelties idejas savai ēdienkartei, nogaršot daudz ko jaunu un baudīt pavāru, konditoru un bārmeņu šovus, savukārt profesionāļi – gūt idejas, jaunas zināšanas un informāciju, kā arī veicināt sava biznesa attīstību.
Šogad izstādē piedalās 420 uzņēmumi no 32 valstīm, kā arī var aplūkot deviņu valstu nacionālos stendus. Pasākumu apmeklē gan gardēži, gan profesionāļi no visas pasaules.
Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultāte (bij. Lauksaimniecības fakultāte un Pārtikas tehnoloģijas fakultāte) ir vienīgā Latvijā, kur var iegūt augstāko izglītību pārtikas un lauksaimniecības nozarē un attīstīt zinātnisko pētniecību, līdz ar to LBTU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļa (TEPEK) sadarbībā ar fakultāti jau vairākus gadus izstādē organizē LBTU stendu Latvijas pārtikas zinātnes un inovācijas stenda "Inovācija pārtikai" ietvarā, kurā arī šogad prezentē jaunās pārtikas produktu izstrādnes.
LBTU stendā notiek produktu prezentācijas un degustācijas, tiek sniegta informācija par produktiem, kas tapuši LBTU zinātnieku un ražotāju sadarbības rezultātā, kā arī informē par piedāvātajām studiju iespējām. Savukārt 8. septembrī no plkst. 15.00 līdz plkst. 17.00 hallē nr. 2 norisinās seminārs "Pārtika un iepakojums - izaicinājumi pārtikas zudumu novēršanā un iepakojuma optimizēšanā". Semināra laikā ir paneļdiskusija par tēmu "Izaicinājumi atkritumu mazināšanā", ko LBTU organizē sadarbībā ar Latvijas Tehnoloģisko centru.
Tāpat šogad LBTU stendā izstādes apmeklētājiem tiek prezentēti dažādu pētījumu un izstrādņu rezultāti, kas tapuši uzņēmēju un LBTU zinātnieku sadarbības rezultātā:
- liofilizēto - ātri pagatavojamo gatavo (sabalansētus) ēdienu "Good Mood Meals" degustācija - Latvijā izveidota ražotne, kas pēc individuāla pasūtījuma ražo liofilizētās gatavās maltītes un sublimētus dažādu grupu produktus privātām preču zīmēm, valsts struktūrām un uzņēmumiem,
- apmeklētāju vērtējumam tiks piedāvāti "Pupuchi" ātrā maltīte ar grauzdētām lēcām bezgaļas boloņas mērcē un "Pupuchi" tomātu zupas mierinošais siltums, kas papildināta ar kraukšķīgām grauzdētām lēcām. Pilnvērtīga maltīte ir gatava dažu minūšu laikā, lieliski piemēroti rosīgām dienām,
- iespēja degustēt zīmola "LIO Superfood" liofilizētu bioloģisko dārzeņu, augļu un ogu pulverus (ingvera, ķiploka, sarkano biešu, spinātu, spinātu un upeņu, u.c.) bez pievienotām piedevām. Vienā karotē pulvera ir vesels dārzenis un liofilizētie produkti saglabā līdz pat 98% no svaiga produkta vitamīniem, minerālvielām, garšu, krāsu un aromātu. Stendā piedāvās veidot funkcionālus dzērienus. Produkti tapuši zinātnieku un uzņēmēja sadarbības rezultātā vaučerī: VP-V-2022/76 "Izveidot funkcionālas dzērienu piedevas kompresētā veidā, izmantojot bioloģiski audzētu augu valsts sastāvdaļas",
- analizējot nianses, iespēja degustēt specifisku kafiju un izteikt savu viedokli par kafijas īpašību uztveri, kā arī diskutēt ar Lauksaimniecības un pārtikas tehnoloģijas fakultātes (LPTF( zinātniekiem par to kas ir laba kafija,
- iespēja iegūt informāciju un piedalīties interaktīvā aktivitātē "Kas veido tomātu garšu", analizējot dažādas tomātu šķirnes,
- iespēja nobaudīt stipro alkoholisko dzērienu – topinambūru destilātu, kas tapis LBTU zinātnieku un SIA "NORD AST" sadarbības rezultātā,
- semināra laikā un stendā būs iespēja iepazīties ar stenda ziņojumiem, kuros būs izklāstīti pētījuma rezultāti un secinājumi saistībā ar sensorā mārketinga lomu ēdināšanas pakalpojuma sniegšanā, kā arī analizēta situācija ražošanas resursu pārvaldībā Rīgas pilsētas ēdināšanas uzņēmumos,
- tiks prezentēts pētījums par rozmarīna (Rosmarinus officinalis L.) fizikāli ķīmisko rādītāju novērtējumu biodegradējamā iepakojumā uzglabāšanas laikā. Svaigi griezta rozmarīna iepakojuma gadījumā, rezultāti apstiprina iespēju izmantot bioloģiski noārdāmo iepakojumu kā veiksmīgu alternatīvu konvencionālajiem polimēriem,
- tiks prezentēts pētījums "Biodegradējamais iepakojums siera nogatavināšanai" (BIOCOAT, Nr. LT08–2– LMT–K–01–046), kurā piedalās kolēģi no Lietuvas, Igaunijas un Norvēģijas. Tiks piedāvāta siera paraugu degustācija.
Detalizēta informācija pieejama "Riga Food" mājaslapā.
Laipni aicināti LBTU stendā, lai iegūtu zināšanas, degustētu zinātnieku un uzņēmēju jaunākos izstrādātos produktus, kā arī izbaudītu produktus, kuri attīstīti un pilnveidoti LBTU zinātnieku un uzņēmēju kopdarbības rezultātā!
Raksta fotogrāfija no "Riga Food" Facebook.