LBTU strādā pie inovatīva risinājuma – siera ēdamā apvalka un biodegradējamā iepakojuma izstrādnes
Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte - LBTU (iepriekš - LLU) sadarbībā ar trīs starptautiskajiem partneriem strādā pie inovatīva un dabai draudzīga risinājuma – siera ēdamā apvalka izstrādnes un kombinēšanas ar biodegradējamo iepakojumu. Šis ir viens no plašā LBTU projektu klāsta pārtikas tehnoloģiju jomā.
Projekta vadītāja un LBTU vadošā pētniece Sandra Muižniece-Brasava uzsver: "Šis biotehnoloģiju projekts ir starpdisciplinārs, kas meklē veidu, kā taupīt resursus, samazināt vides piesārņojumu, aizstājot ražošanas (siera nogatavināšanas) procesā izmantoto nepārstrādājamo daudzslāņu iepakojumu ar biodegradējamu iepakojumu. Vienlaikus projekta komanda meklē veidu, kā panākt drošu un ilgtspējīgu risinājumu siera kvalitātes saglabāšanai arī pēc nogatavināšanas, to izplatot tirdzniecības vietās, lai piedāvātu cilvēkiem veselīgu un dabai draudzīgi iepakotu pārtiku."
LBTU, Norvēģijas pārtikas pētniecības institūta (Nofima), Igaunijas Biokompetences centra (BioCC) un Lietuvas Veselības zinātņu universitātes (Lithuanian University of Health Sciences), kas ir projekta iesniedzēja, īstenotā projekta "Ēdamais apvalks no (skābo) sūkalu proteīna un bioloģiski aktīviem savienojumiem, un dabai draudzīgs vai biodegradējams iepakojums probiotiskā siera uzglabāšanai" (LT08-2-LMT-K-01-046)(EEZ7) mērķis ir izstrādāt ēdamu pārklājumu sieram no šķidro (skābo) sūkalu olbaltumvielu koncentrāta un bioloģiski aktīviem savienojumiem, kas tiek iepakots bioloģiski noārdāmā iepakojumā, lai pagarinātu glabāšanas laiku un uzlabotu probiotiskā siera funkcionalitāti (Biocoat).
Projektā sākotnēji analizēti dažādi iepakojuma materiāli, tad eksperimentāli atlasīti un testēti seši piemērotākie biodegradējamie Gouda tipa siera iepakojuma materiāli ar dažādu biezumu, mitruma un gāzu barjerīpašībām. Paralēli tika strādāts arī pie dažādām ēdamo apvalku receptūrām. Siera nogatavināšanas laikā pēc 15, 30 un 45 dienām veikta siera sensorā vērtēšana un testēta siera kvalitāte, tostarp siera krāsa, struktūra, ūdens aktivitāte, pH, aromāta izmaiņas un mikrobioloģiskie parametri. Projekta ietvaros analizēta gan ēdamā pārklājuma, gan bioloģiski noārdāmā iepakojuma kombinēšanas ietekme uz tradicionālā un probiotiskā siera drošību un kvalitāti uzglabāšanas laikā, jo kā zināms, biodegradējamie iepakojumi bez kombinācijas ar ēdamo apvalku nespēj nodrošināt siera kvalitātes saglabāšanu nogatavināšanas un uzglabāšanas laikā.
Projekta ietvaros arī pētīta pārklājuma un siera saskares virsmas mijiedarbība starp pienskābes baktērijām pārklājumā un probiotiskajām baktērijām sierā, kā arī veikta mikroskopēšana. Vēl cits pētījumu aspekts ir izstrādāto risinājumu rezultātā iegūtā siera funkcionalitāte un sagremojamība.
Projekts uzsākts 2021. gada sākumā un to plānots pabeigt līdz šī gada beigām. Šobrīd tehnoloģija jau tiek aprobēta un pieslīpēta ražošanas apstākļiem Igaunijas piena pārstrādes uzņēmumā. Publicētas vairākas Q1 līmeņa zinātniskās publikācijas un sniegtas rezultātu prezentācijas. Plānots, ka līdz šī gada beigām projekta īstenošanas noslēgumā Lietuvā tiks reģistrēts patents ēdamam siera pārklājumam, kas izveidots no skābajām sūkalām un bioaktīviem komponentiem. Šādi, uz zināšanām un praktisku izpēti balstīti, risinājumi ir gan ieguldījums aprites ekonomikā, gan, izmantojot skābās sūkalas kā resursu, ieguldījums rūpniecisko atkritumu mazināšanā. Vienlaikus tie ir arī centieni uzlabot sabiedrības veselības stāvokli, radot iespējas izmantot drošu, kvalitatīvu un funkcionālu pārtiku.
Raksta fotogrāfijai ir ilustratīva nozīme (www.pexels.com)