Praktiskie antimikrobiālās efektivitātes pētījumi projektā „Sūkalu pārstrāde pievienotās vērtības produktos pārtikas rūpniecībai un lauksaimniecībai” (PD5)
Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) turpinās pēcdoktorantūras pētniecības projekta „Sūkalu pārstrāde pievienotās vērtības produktos pārtikas rūpniecībai un lauksaimniecībai” īstenošana. Pētījumi tiek veikti pēcdoktorantūras pētniecības atbalsta programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa “Palielināt Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti un spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā” 1.1.1.2. pasākuma “Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts” ietvaros.
Laika periodā no 2021. gada decembra līdz 2022. gada februārim turpinājās projekta 3. darba posma praktiskie antimikrobiālās efektivitātes pētījumi, lai aktualizētu propionskābes baktēriju izmantošanu sūkalu pārstrādē. Tika atkārtoti arī fermentācijas eksperimenti, lai iegūtu svaigus paraugus nepieciešamajiem 3. posma pētījumiem. Pētījumi notiek sadarbībā ar Latvijas Universitātes Mikrobioloģijas un Biotehnoloģijas institūta pētniekiem.
2021. gada decembra un 2022. gada janvāra mēnešos pēcdoktorante Unigunde Antone piedalījās starptautiskās attālinātās izglītības platformas „Coursera Inc.” kursos “Build Your Proffessional ePortfolio in English” un „Write professional Emails in English” (Improve your English Communication Skills Specialization). Paralēli praktiskajiem darbiem laboratorijā notiek iegūto datu analīze un publikāciju sagatavošana par projektā iepriekš iegūtajiem pētījumu rezultātiem.
Projekta zinātniskā vadītāja, pēcdoktorante, pētniece Unigunde Antone.
Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “Sūkalu pārstrāde pievienotās vērtības produktos pārtikas rūpniecībai un lauksaimniecībai” (Nr.1.1.1.2/VIAA/2/18/307) ietvaros. Projektu līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds.
Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2019/sukalu-parstrade-pievienotas-vertibas-produktos-partikas