LLU trīs fakultāšu absolvente Inga Pudenko: "Ja esi piepulcējies LLU studentu pulkam, tad tas ir neatgriezeniski"
Rundāles pils direktores vietniece administratīvajā darbā, trīs LLU fakultāšu - Pārtikas tehnoloģijas fakultātes, Tehniskās fakultātes un Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes - absolvente Inga Pudenko ir piemērs tam, kā dažādas dzīves nejaušības aizved līdz īstajai vietai.
Jau 8. klasē Inga zināja, ka studēs Pārtikas tehnoloģijas fakultātē. Tā nu viņa iestājās LLU un uzsāka studijas otrā līmeņa profesionālajā studiju programmā "Pārtikas produktu tehnoloģija". Un, lai gan vidusskolas laikā Ingai ķīmija nebūt nebija mīļākais priekšmets, viņa sevi mierināja ar domu, ka tāpat jau to nevajadzēs. Liels bija pārsteigums, kad, uzsākot studijas, Ingai nācās sastapties ar dažāda veida ķīmijām, bet ar tām toreizējā studente veiksmīgi tika galā. Studijas Pārtikas tehnoloģijas fakultātē Ingai likās interesantas un arī praktiski noderīgas, viņa gan uzsver: "Gandrīz katram otrajam satiktajam, kurš uzzinājis, ka studēju pārtikas produktu tehnoloģiju, nācās skaidrot, ka studijām ar tradicionālu ēdienu gatavošanu nav īsti nekādas saistības." Tāpat absolvente piebilst, ka studiju laiks fakultātē bija pārmaiņu pilns. Viņas kurss bija pirmais, kad sākās dalījums akadēmiskajā un profesionālajā izglītībā, atsakoties no profilēšanas pa nozarēm.
Pamatstudiju noslēgumā absolvente nolēma mesties piedzīvojumā un uzsāka darbu par profesionālo priekšmetu skolotāju Saulaines profesionālajā vidusskolā. Par šo laiku viņa atceras: "Darbā ļoti noderēja profesionālās zināšanas, ko deva LLU. Paralēli pedagoga darbam strādāju arī par izglītības metodiķi, vadīju projektus un biju kursa audzinātāja, līdz brīdim, kad pēc četru gadu darba sapratu, ka tas īsti nav mans lauciņš, tādēļ uzsāku darba meklējumus citur." Absolvente gan uzsver, ka šis posms bijis ļoti vērtīgs, jo, strādājot skolā, Inga papildināja zināšanas Tehniskajā fakultātē, absolvējot pirmā līmeņa profesionālo studiju programmu "Profesionālās izglītības skolotājs".
Ingas azarts, organizatoriskās un plānošanas spēja mudināja viņu pieteikties amatam Rundāles pils muzejā. Savu CV gan viņa iesūtījusi ar domu "kāpēc ne?" un uz darba pārrunām gājusi ar vienaldzību – kā būs, tā būs. Par tikšanos jau bija paspējusi aizmirst, kad zvanīja no Rundāles pils un apstiprināja viņas kandidatūru darbam ar apmeklētājiem. Tā nu jau 16 gadus Inga par savu darbavietu sauc Rundāles pili.
Absolvente stāsta: "Laikam ejot un profesionāli augot, sākās pārdomas – kā tas ir – pārtikas tehnologs ar profesionālās izglītības skolotāja kvalifikāciju Rundāles pilī atbild par muzeja darbu? Bija skaidrs, ka vajadzētu iegūt izglītību, kas būtu atbilstošāka. Izpētot dažādu augstskolu piedāvājumus, izvēlējos studijas Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē profesionālā maģistra studiju programmā "Uzņēmējdarbības vadība". Par studijām maģistrantūrā absolvente pārliecinoši apgalvo, ka tā bijusi pavisam citāda pieeja - attiecības ar kursabiedriem, komunikācija un pašas ieguldītais darbs, kā arī iegūtās zināšanas ļāva paņemt visu, ko studijas sniedz.
Mūsu universitātes absolvente ir pārliecināta, ka katram studiju laikam ir savs šarms – ja pamatstudijās svarīgi bija izbaudīt īsto studentu dzīvi, tad tālākajās studijās bija citas prioritātes, cits domāšanas veids un racionalitāte. Inga uz studiju laiku atskatās nostalģiski un saka: "Ja esi piepulcējies LLU studentu pulkam, tad tas ir neatgriezeniski!"