Līga Baumane - vadītāja ar inženiera diplomu un plānu "B" katram darbiniekam
Kad vidusskolā viņa, skolotājas iedrošināta, īstenoja savu pirmo pētījumu, diez vai savos pārdrošākajos sapņos varēja nojaust, cik tālu viņu aizvedīs pētījumā analizētie sniegbaltie kviešu milti. Šodien viņa ir SIA "Fazer Latvija" konditorejas ražotnes vadītāja, kuras pakļautībā strādā 27 konditori. No maza pētījuma par miltiem līdz lielas konditorejas ražotnes vadīšanai soļi ir daudz un tos viņa – Līga Baumane – ir spērusi drosmīgi un paļaudamās uz dzīves radītajām iespējām.
"Vidējo izglītību ieguvu Druvas vidusskolā, kur, pateicoties ķīmijas skolotājai, manai klases audzinātājai Inesei Zīrupai, bija iespēja rakstīt zinātniski pētniecisko darbu par kviešu miltu īpašību ietekmi uz maizes kvalitāti. Pētījuma ietvaros sadarbojāmies ar LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultāti. Līdz ar to pēc vidusskolas absolvēšanas bija iespēja bez pūlēm un ilgas apdomāšanās izvēlēties īsto virzienu studijām," par izvēli iegūt izglītību pārtikas zinātnē saka Līga.
Nebūt ne vieglās studijas Līga pēc četriem studiju gadiem absolvēja ar izcilības jeb "sarkano" diplomu un ieguva inženierzinātņu bakalaura grādu pārtikas zinībās. Pēc tam sekoja arī maģistra studijas pārtikas zinātnē.
Papildus akadēmiskajiem sasniegumiem viņa studiju laikā aktīvi darbojās universitātes un fakultātes Studējošo pašpārvaldēs, piedalījās studentu semināra "Izrāviens" organizēšanā, iesaistījās Latvijas Studentu apvienībā kā licencēšanas un akreditācijas procesu pārstāve, kā arī aktīvi pārstāvēja fakultāti dažādos sporta pasākumos. Turklāt Līga arī izmantoja iespēju doties Erasmus + praksē, divus mēnešus pavadot Sardīnijā.
Aktīvā sabiedriskā darbība un izcilās sekmes studijās tolaik jaunajai studentei ļāva iegūt Kārļa Ulmaņa un Senāta stipendijas, kā arī fakultātes Gada studenta titulu un divus gadus pēc kārtas - Gada izcilnieka godu. Līga uzsver: "Šī milzīgā pieredzes bagāža ir palīdzējusi man kļūt par to, kas esmu šobrīd, un nebaidīties no jauniem izaicinājumiem, jo tikai, izkāpjot no savas komforta zonas, var sasniegt visaugstākās virsotnes. Jau trīs gadus aktīvi darbojos studenšu korporācijā "Dzintra", kas dod papildus iespēju attīstīt un nostiprināt universitātē iegūtās sociālās prasmes."
Stāstot par savas karjeras attīstību, Līga atklāj: "Mans ceļš līdz SIA "Fazer" un konditorejas vadītājas amatam bija visai spontāns un drosmīgs solis, jo amats "vadītājs" uzliek cita līmeņa atbildību, bet zināju, ka esmu tam gatava. Pamatstudijās un maģistratūrā biju izvēlējusies padziļināti apgūt un pētīt pienu un tā produktus. Divus gadus guvu pieredzi kā maiņas meistars SIA "Latvijas piens", taču dzīve ieviesa korekcijas un, izturot trīs atlases kārtas, kļuvu par konditorejas ražotnes vadītāju."
Lai gan līdz darba vietai no Jelgavas jāmēro 70 km, tas nav nobiedējis Līgu. Tāpat viņu nav atturējis fakts, ka pati šokolādes vietā labprātāk izvēlas kaut ko sāļāku.
"Neesmu saldummīle, bet šis darbs man ļoti patīk un nevienā brīdī neesmu nožēlojusi savu izvēli. Esmu lepna, ka manis vadītā komanda rada izcilus produktus ar vērtību," stāsta Līga.
Izglītību universitātē Līga ieguva pārtikas zinātnē, taču šobrīd viņas darbā lielāko daļu no veicamajiem uzdevumiem veido komunikācija ar darbiniekiem, motivēšana un darbinieku spēju izvērtēšana. "Vadītājam ir jābūt fleksiblam, jāspēj ātri pielāgoties situācijai un vienmēr jābūt sagatavotam "plānam B". Tāpat apzinos, cik svarīgi atbalstīt un motivēt savus darbiniekus ar dažādiem komunikācijas instrumentiem. Vispirms katru situāciju izvērtēju individuāli, piemēram, kādam lielākā motivācija ir uzslava kolektīva klātbūtnē, bet citam skaidri darba uzdevumi un iespēja apgūt ko jaunu. Tieši tik individuāli ar katru darbinieku tiek strādāts," stāsta absolvente.
Savu universitāti kā studiju vietu viņa iesaka arī citiem: "LLU ir lieliska vide, kur sevi pilnveidot, iegūt jaunas prasmes un sasniegt jaunas virsotnes. Studentiskā atmosfēra Jelgavā jūtama ik uz soļa, tāpēc studēt LLU ir vislabākā izvēle, īpaši unikālo studiju programmu dēļ. LLU ir vieta, kur vari radīt un īstenot savas pat visneiedomājamākās ieceres. Kā teicis manas absolvētās Pārtikas tehnoloģijas fakultātes profesors Pēteris Delle: "Nevis jāsamierinās ar esošo, bet gan jādomā, jāmācās, jāstrādā!"