Pārlekt uz galveno saturu

Valdekas kompleksā atklāts jaunais PTF studiju un zinātnes centrs

Attēla autors: Ruslans Antropovs

11. maijā notika svinīga LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) studiju un zinātnes centra atklāšana, kurā piedalījās PTF kolektīvs, Jelgavas pilsētas un LLU vadība un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

"Ceļš līdz jaunās ēkas atklāšanai bija ilgs un sarežģīts, process aizsākās 2010. gada ziemas mēnešos, un vien retais ticēja, ka mums tas izdosies. Taču mēs bijām pacietīgi un optimistiski noskaņoti un šodien varam priecāties par rezultātu," atklājot jauno ēku, teica PTF dekāne Inga Ciproviča. Jaunā būve ekspluatācijā tika nodota 2015. gada 25.augustā, kam sekoja pārvākšanās darbi un modernas zinātniskās aparatūras uzstādīšana.

Jaunā PTF studiju un zinātnes centra ēka aiz Valdekas pils tapusi kādreizējo veco noliktavu vietā. Divstāvu ēkas kopējā platība ir vairāk nekā 3000 kvadrātmetru. Tajā atrodas studiju un zinātnisko laboratoriju bāze pārtikas zinātnei ar modernu aprīkojumu, nelielas pilotražotnes, kurās studentiem ir iespēja gūt izpratni par ražošanas procesu norisi, bet pārtikas uzņēmēji, noslēdzot sadarbības līgumus, PTF zinātnieku vadībā var izmēģināt jaunu produktu ražošanu, kas grūti realizējama lielās ražotnēs.  Kā atzīmēja Jelgavas Domes priekšsēdētāja vietnieks izglītības un sporta programmā Aigars Rublis, uzņēmēji ir ļoti ieinteresēti veidot veiksmīgu sadarbību ar PTF zinātniekiem jaunu produktu radīšanā.

PTF zinātnieku nozīmi un ieguldījumu Latvijā un pasaulē uzsvēra arī LLU rektore Irina Pilvere, norādot, ka "cilvēku skaits pasaulē pieaug, un tas nozīmē, ka pārtikas tehnologi nākotnē būs ļoti pieprasīti, lai varētu nodrošināt augošo pieprasījumu pēc pārtikas, tai skaitā, pēc veselīgas pārtikas". Savukārt Zemkopības ministrs, LLU absolvents Jānis Dūklavs mājas saimniekiem vēlēja, lai nams vienmēr piepildīts ar studentiem, zināšanām, un tās iemītnieki vienmēr ir zinātkāri un apveltīti ar vēlmi mācīties.

Jāatzīmē, ka būvniecības darbi notika Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzfinansētā projekta "LLU mācību infrastruktūras modernizācija" ietvaros, kura kopējās izmaksas bija EUR 18 057 826,93. Turpretim līgumsumma par PTF ēkas būvniecību ar SIA "RCBS" bija EUR 2 343 288,71 bez PVN. Projekta īstenošanas laiks: 2010. gada 1. septembris - 2015. gada 31. augusts.

Pievienots 27/05/2016