Pārlekt uz galveno saturu

Notiks svinīga PTF jaunā studiju un zinātnes centra atklāšana

11. maijā plkst. 11.00 notiks svinīga LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) studiju un zinātnes centra (Rīgas ielā 22, Jelgavā) atklāšana, kurā piedalīsies PTF kolektīvs, LLU vadība un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Jaunā PTF studiju un zinātnes centra ēka aiz Valdekas pils tapusi kādreizējo veco noliktavu vietā. Tās būvniecība sākta 2014. gada novembrī un noslēgusies 2015. gada jūlijā. Līdz 2016. gada februārim notikusi PTF pārvākšanās un zinātniskās aparatūras uzstādīšana. Tādējādi studiju process 2015./2016. gada pavasara semestrī fakultātes īstenotajās studiju programmās sācies jau jaunajās telpās.

Divstāvu ēkas kopējā platība ir vairāk nekā 3000 kvadrātmetru. Tajā atrodas studiju un zinātnisko laboratoriju bāze pārtikas zinātnei, nelielas pilotražotnes, kurās studentiem ir iespēja gūt izpratni par ražošanas procesu norisi, bet pārtikas uzņēmēji, noslēdzot sadarbības līgumus, PTF zinātnieku vadībā var izmēģināt jaunu produktu ražošanu, kas grūti realizējama lielās ražotnēs.

PTF dekāne, profesore Inga Ciproviča stāsta, ka šis ir fakultātes trešais mēģinājums tikt pie mūsdienīgām, pārtikas nozares speciālistu apmācībai un zinātniskā darba veikšanai atbilstošām telpām, jo Jelgavas pilī, kurā tā atradās pirms tam, ir nepiemēroti apstākļi, lai īstenotu studiju un zinātniskās ieceres. Pirmais projekts veidots jau 20. gs. astoņdesmitajos gados, bet tā arī palicis nerealizēts.

"Sākotnējais plānojums paredzēja, ka jaunajā ēkā atradīsies visa fakultāte, taču, ņemot vērā finansiālos ierobežojumus, tika samazināta jaunās ēkas kopējā platība. Šobrīd izveidots studiju un zinātniski pētnieciskais centrs pārtikas tehnologiem, bet Ķīmijas katedra un mācību virtuve pagaidām atstāta pašreizējās telpās Jelgavas pilī. Ļoti ceram, ka tālākā nākotnē ar citu projektu atbalstu paplašināsim jauno kompleksu un tur atradīsies visas fakultātes katedras," stāsta I. Ciproviča.

Turklāt jaunajā korpusā uzstādīts moderns laboratoriju aprīkojums, tai skaitā, gāzu hromatogrāfs - olfaktometrs, esošo gāzu un šķidruma hromatogrāfu aprīkojums ar automātiskām paraugu ievadīšanas ierīcēm daudzveidīgu pārtikas izejvielās un produktos esošo bioloģiski aktīvo vielu noteikšanai, farinogrāfs un amilogrāfs miltu kvalitātes īpašību izzināšanai, nitrītu un nitrātu satura noteikšanas iekārta, konvenkcijas un ātrās dzesēšanas iekārtas, mikroskopijas datorizētā sistēma un citas pārtikas tehnoloģijas procesu nodrošināšanai nepieciešamas iekārtas.

Jāpiebilst, ka būvniecības darbi notika Eiropas Reģionālā attīstības fonda līdzfinansētā projekta "LLU mācību infrastruktūras modernizācija" ietvaros, kura kopējās izmaksas bija EUR 18 057 826,93. Turpretim līgumsumma par PTF ēkas būvniecību ar SIA "RCBS" bija EUR 2 343 288,71 bez PVN. Projekta īstenošanas laiks: 2010. gada 1. septembris - 2015. gada 31. augusts.

Pievienots 27/05/2016