Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! Valsts augstākie apbalvojumi piešķirti arī LLU cilvēkiem

Ordeņu kapituls 2016. gada 7. aprīlī nolēma par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā piešķirt Triju Zvaigžņu ordeni LLU rektorei Irinai Pilverei, bet Atzinības krustu Lauksaimniecības fakultātes emeritētajam profesoram Uldim Osītim.

LLU rektorei, profesorei, Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājloceklei Irinai Pilverei piešķirts III šķiras Triju Zvaigžņu ordenis.

Kopš 2006. gada jūnija I.Pilvere strādā LLU Ekonomikas fakultātē, vēlāk - Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē. 2007. gada viņa tika ievēlēta profesores amatā. Novērtējot I. Pilveres darba spējas, mērķtiecību un kompetenci, šajā pašā gadā fakultātes kolektīvs viņu ievēlēja dekānes amatā. 2014. gadā LLU Konvents ievēlēja I. Pilveri rektores amatā.

Nozīmīgs ir I. Pilveres ieguldījums publiskās pārvaldes attīstībā, kas vispirms saistāms ar viņas darbu Latvijas Republikas Zemkopības ministrijā. Laika periodā, kad viņa strādāja par ministrijas valsts sekretāra vietnieci, Latvija uzsāka sagatavošanās procesu, lai iestātos Eiropas Savienībā. Viņa veica liela apjoma organizatorisko darbu, lai Latvijas lauksaimniecības un pārtikas drošības politika un normatīvā bāze būtu atbilstošā ES regulējumu prasībām, kā arī aktīvi piedalījās ministrijas organizatoriskās struktūras un darbības procesu sakārtošanā atbilstoši jauno uzdevumu izpildei. 2000. gadā Irina Pilvere uzsāk veidot pilnīgi jaunu institūciju, - Lauku atbalsta dienestu, bez kura nebūtu iespējama ES pirmsstrukturālo fondu un struktūrfondu finansējuma apguve Latvijas laukos. Pateicoties viņas kompetencei un enerģiskajam darba stilam, 2001. gadā LAD kļuva par pirmo valsts pārvaldes iestādi Latvijā, kura akreditēta atbilstoši ES prasībām, un tās finansējums kļuvis pieejams Latvijas lauku uzņēmējiem.

Šobrīd I. Pilvere risina LLU attīstības jautājumus: ir izstrādāta un apstiprināta jauna LLU stratēģija, pabeigts lauksaimniecības zinātnisko institūtu konsolidācijas projekts, kura rezultātā nelieli autonomie institūti iekļaujas vienotā LLU padotības sistēmā, ir uzsākta kvalitātes vadības sistēmas ieviešana LLU. Par vienu no galvenajiem uzdevumiem rektore uzskata arī LLU nekustāmo īpašumu efektīvāku izmantošanu, tostarp Jelgavas pils sakārtošanu. Turklāt I. Pilvere ir autore 168 publikācijām, no kurām 97 ir atrodamas starptautiski citējamos izdevumos, kā arī autore vai līdzautore 30 grāmatām un zinātniskajām monogrāfijām.

Jāpiebilst, ka arī iepriekšējiem LLU rektoriem Voldemāram Strīķim un Jurim Skujānam savulaik piešķirts III šķiras Triju Zvaigžņu ordenis.

 

Savukārt par ilggadēju un godprātīgu pedagoģisko darbību, augstiem zinātniskiem sasniegumiem lopkopības zinātnes jomā IV šķiras Atzinības krusts piešķirts LLU Lauksaimniecības fakultātes emeritētajam profesoram, dzīvnieku ēdināšanas speciālistam Uldim Osītim. Šogad profesors svin savu 80. dzīves gadu jubileju.

Kopš 1964. gada, kad aizstāvēta disertācija, profesors U. Osītis sācis darba gaitas Latvijas Lauksaimniecības akadēmijā (tagad – LLU), bijis Zinātņu daļas vadītājs, Dzīvnieku ēdināšanas katedras asistents, vecākais pasniedzējs, docents un vēlāk asociētais profesors. Bijis dekāns Zootehnikas, vēlāk Zooinženieru fakultātē un no 1998. gada vadīja Lopkopības institūtu.

U. Osītis veicis daudzus zinātniskus pētījumus atgremotāju dzīvnieku ēdināšanā, izstrādāta barības līdzekļu enerģētiskās un proteīna barības vērtības sistēma Latvijas un Baltijas reģiona valstu apstākļiem, kuru Latvijas Republikas Zemkopības ministrijas Nacionālā padome ieteikusi ieviest ražošanā. Profesoram bija plaša sadarbība ar ārzemju kolēģiem. Tikai nolasīti vairāki zinātniskie referāti konferencēs un semināros Ilmajoki Lauksaimniecības koledžā Somijā, Zviedrijas Lauksaimniecības, ASV Viskonsinas, Lielbritānijas Ziemeļvelsas un Kembridžas universitātēs. Turklāt profesora plašās zināšanas un paša pētījumu rezultāti apkopoti daudzās publikācijās un grāmatās.

Pēc pensionēšanās un darba attiecību pārtraukšanas ar LLU, U. Osītis vēl joprojām sniedz konsultācijas un sadarbojas ar SIA "Osteovita", kur veic zinātniskos izmēģinājumus par olu čaumalu izēdināšanu dzīvniekiem.

Apbalvojumu pasniegšana notika 4. maijā Rīgā, Melngalvju namā.

 

Pievienots 27/05/2016