Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! LLU Studentu teātra jauniestudējums “Helmūts un Hellija" izvirzīts festivālam Dānijā

2016. gadā pirmizrādi piedzīvojusi latviešu horeogrāfes Maijas Ozoliņas īsluga – monologs “Helmūts un Hellija", kas tapusi 2013. gadā, bet pie skatītājiem nonākusi šogad LLU Studentu teātrī un Studentu teātradienu festivālā 2016 “Brīvība" Rīgā.

"Netradicionāla situācija un atbilstoši tai skatuviskais risinājums, kā neliela rotaļa uz saprāta un neprāta robežas, tieksmē pēc harmonijas zelta viduspunkta – līdzsvara sevī. Stāsts, kā daudzi stāsti par mīlestību vai tās trūkumu," stāsta režisore Astra Kacena.

Īslugas autore ir pašreiz Prestonā dzīvojošā latviešu horeogrāfe Maija Ozoliņa. Viņa, dzīvojot Lielbritānijā, studējusi drāmas mākslu un dramaturģiju. Sadarbība ar mākslinieci teātrim izveidojusies jau citos iestudējumos - Fr. Molnāra "Lilioms" (1991),  E. Junesko "Basgalvainā dziedātāja" (1994) u.c.

Festivāla Latvijas Studentu teātradienas 2016 "Brīvība" žūrija novērtēja iestudējumu ar īpašo balvu par radošu skatuves elementu vienību. Savukārt nominācijās "Labākais aktieris" un "Labākā aktrise" tika izvirzīti abi  aktieri, un balvu Hellijas lomas izpildītājai Ingūnai Strodei džentelmeniski pasniedza žūrijas pārstāvis Juris Rijnieks.

Režisore Astra Kacena un aktieri Ingūna Strode un Agris Siņijs ir gandarīti par sadarbību šai nevienkāršajā radošajā procesā ar ilggadējo LLU Studentu teātra kustību konsultantu Vilni Bīriņu.

"Man ļoti patika, ka sākumā Hollija ir it kā bezsvarā, plīvo pa gaisu. Šokolāde labi dominēja. Režisora darbs pirmklasīgs, patika kustības, it īpaši tās, kuras likās, ka tām nav nekāda reāla pamata. Vietām likās vienkārši ģeniāli! Aktieri ļoti, ļoti labi. Viss tik sabalansēts, negaidīts un mulsinošs. Patika pašai savi teksti, pat apsmējos, cik aktieri tos labi pasniedza. Man patika abi, ļoti laba saspēle. Visas detaļas pārdomātas, zelta kurpītes, ne ko pielikt, ne atņemt. Tērpi labi. Labs moments arī bija grieķu koris beigās. Viss traktējums ļoti modernā garā, mūsdienīgs," iestudējuma video materiālu vērtē tās autore.

Latvijas Amatieru teātru asociācija (LATA) izvirzījusi LLU Studentu teātra iestudējumu dalībai Baltijas un Ziemeļvalstu amatieru teātru festivālam Dānijā, kas norisināsies 2016. gada oktobrī.

Pievienots 27/05/2016