Pārlekt uz galveno saturu

Konference "Mūsdienīgs karjeras attīstības atbalsts izglītības iestādē – būtība un īstenošanas iespējas"

Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Mūžizglītības centru 27. aprīlī organizēja konferenci "Mūsdienīgs karjeras attīstības atbalsts izglītības iestādē – būtība un īstenošanas iespējas".

Konferenci atklāja LLU rektore Irina Pilvere, uzsverot, ka viens no universitātes saukļiem skan "Šeit top veiksmīgas karjeras" un ka veiksmīga karjera svarīga ikviena izaugsmē. Rektore novēlēja klātesošiem sekmīgas diskusijas un aicināja uz ražīgu sadarbību.

Konferences laikā tika diskutēts par projektu, kura mērķis ir uzlabot pieeju karjeras atbalstam izglītojamam vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs. Šī projekta sadarbības partneri: Valsts izglītības satura centrs (VISC), visas pašvaldības iestādes un Profesionālās izglītības kompetences centrs (PIKC). Pieejamais finansējums projektam: 23 080 688 EUR, t.sk. ESF līdzfinansējums 19 618 584 EUR un valsts budžeta līdzfinansējums 3 462 104 EUR.

Konferences sākumā Jānis Pāvulēns, Mg.ed. LLU vieslektors, iepazīstināja klātesošos ar karjeras attīstības atbalstu, tā mērķi, īstenošanu un iesaistīto personālu. J. Pāvulēns uzsvēra, ka karjera nesākās no pirmās nostrādātās dienas, bet gan krietni agrāk un spēja radīt karjeru nenotiek pēkšņi izlaiduma dienā, bet tā ir jāmācās skolas laikā, tāpēc ir svarīgi atbalstīt un iesaistīties šajā projektā, lai mācību iestādēs būtu karjeras konsultants.

Turpinot iesākto tēmu, Nora Kalēja, Informācijas un karjeras atbalsta departamenta Karjeras atbalsta nodaļas vadītāja, vērsa klausītāju uzmanību uz karjeras attīstības atbalsta nodrošināšanas teorētiskajiem un praktiskajiem modeļiem dažāda lieluma pašvaldībās. Pašvaldībās, kurās audzēkņu skaits ir mazāks par 210, būs iespēja apvienoties ar tuvāko pašvaldību, lai varētu piedalīties un realizēt šo projektu konkrētā pašvaldībā. Karjeras konsultanta izglītības prasības ir maģistra otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība un karjeras konsultanta kvalifikācija vai otrā līmeņa profesionālā augstākā izglītība pedagoģijā un skolotājs-karjeras konsultanta B programma vismaz 72 stundu apjomā. 2017. gadā tiek plānots, ka ir viens pedagogs karjeras konsultants uz 700 izglītojamo, bet 2020. gadā viens pedagogs-karjeras konsultants uz 600 izglītojamo.

Savukārt Jelgavas domes priekšsēdētāja vietnieks izglītības un sporta programmā Aigars Rublis konferencē stāstīja par praktiskām karjeras iespējām, kuras jaunieši izmanto katru gadu, kā galvenos pasākumus minot – karjeras dienas, "Izgaršo profesiju" un Ēnu dienas, kā arī darba iespējas vasaras mēnešos. Jelgavā pagājušajā gada vasarā tika nodarbināti 452 skolēni. A. Rublis uzsver, ka metālapstrāde Jelgavas pilsētai ir vēsturiska, jo tā ir viena no galvenajām uzņēmējdarbības nozarēm, bet skolēniem ir jābūt zināšanām par visām karjeras iespējam Jelgavā.

Konferencē piedalījās 260 pašvaldību, izglītības pārvalžu darbinieki un izglītības iestāžu vadītāji. Šī projekta īstenošana provizoriski tiek paredzēta no 2016.gada oktobra līdz 2020.gada beigām.

Konferences noslēgumā visi klātesošie varēja piedalīties diskusijās un VIAA sniedza ieskatu Eiropas Savienības fondu projektā, kas paredz uzlabot pieeju karjeras atbalstam vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs.

Pievienots 27/05/2016