Pārlekt uz galveno saturu

Akadēmiķe Baiba Rivža referē simpozijā “Capacity building symposium for policy makers"

Laikā no 4. līdz 5. aprīlim akadēmiķe Baiba Rivža piedalījusies simpozijā “Capacity Building Symposium for Policy Makers", kas notika COST Action TI 201ietvaros un uzstājās ar referātu Sievietes zinātnē un izglītībā Latvijā.

Pasākumā piedalījās politiķi, ierēdņi un zinātnieki. Galvenie simpozijā diskutētie jautājumi bija saistīti ar dzimumu līdztiesību zinātnē un augstākajā izglītībā. Visām ES valstīm ieteikts veidot dzimumu līdztiesības attīstības plānus, un tā stingri tiek vērtēta, izvērtējot HORIZONT 2020 projektus. Zviedrijā visās universitātēs ir prorektors, kurš atbildīgs par šādiem jautājumiem, bet Spānijā, tāpat kā Skandināvijā, ir ieviesta kvotu sistēma, kas attiecas uz visām institūcijām. Arī Čehija veido atbalsta pasākumus un sekmējošu vidi jaunajām zinātniecēm, lai būtu iespējams savienot mātes pienākumus ar karjeras izaugsmi.  Šāda pieeja tiek ieteikta visām ES valstīm. 

Akadēmiķe Baiba Rivža uzsver, ka, lai gan vidēji valstī mums bez kvotām un īpaša atbalsta situācija ar sieviešu īpatsvaru zinātnē un augstākajā izglītībā ir samērā laba, tomēr atbalsts jaunajām zinātniecēm ir vajadzīgs. Tāpat nevar noliegt citu valstu referātos minētos faktus, ka sievietes mazāk tiek virzītas dažādiem apbalvojumiem, mazāk ir universitāšu vadībā, mazāk ministres un mazāk pārstāvētas Saeimā.  Šie jautājumi ir rosināti skatīt arī Baltijas Asamblejā, kurā šogad Latvija ir prezidentējošā valsts.

Pievienots 27/05/2016