Pārlekt uz galveno saturu

Svinīgā ceremonijā inaugurēta Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes rektore Irina Arhipova

Attēla autors: No LLU arhīva

18. septembrī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) Aulā Jelgavas pilī notika rektores, profesores Irinas Arhipovas inaugurācijas ceremonija, kurā viņa deva svinīgo rektora solījumu. Inaugurācijas laikā rektore saņēma amata ķēdi, kas simbolizē atbildību un pienākumu, ko viņa uzņemas pret universitāti un Latvijas valsti. Svinīgajā pasākumā piedalījās ārvalstu un pašmāju viesi, kā arī universitātes studējošie, mācībspēki un darbinieki.

Ar uzrunām uzstājās LBTU Konventa priekšsēdis Kaspars Vārtukapteinis un Padomes priekšsēdētāja Laimdota Straujuma, kam sekoja inaugurācijas process. Tā laikā minētās amatpersonas nodeva jaunajai rektorei amata ķēdi kā simbolu atbildībai, ko viņa uzņemas turpmākos piecus gadus. Pēc tam sekoja I. Arhipovas svinīgais solījums un uzruna klātesošajiem, kā arī sveicieni no viesiem.

“Stājoties Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes rektora amatā, es svinīgi apsolu, ka viss mans darbs būs veltīts Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātei un Latvijas valstij. Es darīšu visu, kas būs manos spēkos, lai sekmētu Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes attīstību. Es turēšu svētu un ievērošu Latvijas Republikas Satversmi, spēkā esošos normatīvos aktus un Latvijas Biozinātņu un tehnologiju universitātes Satversmi. Pret visiem es izturēšos vienlīdz taisnīgi un savus pienākumus pildīšu pēc labākās sirdsapziņas," skanēja LBTU rektores Irinas Arhipovas solījums.

Turpinājumā rektore uzrunāja klātesošos: "Cienījamie viesi, šodien izsaku dziļu pateicību par jūsu uzticēšanos būt par Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes rektori. Esmu gandarīta, ka šodien mūsu universitātē ir pulcējušies kolēģi no citām universitātēm, augstskolām, zinātniskajiem institūtiem, studējošo korporācijām, pilsētas pašvaldības, ražošanas uzņēmumiem un valsts pārvaldes institūcijām no Latvijas un ārvalstīm. Esmu pateicīga ikvienam, kurš ir šodien kopā ar mums. LBTU saime ir daļa no Latvijas un tās nākotnes, tādēļ vēlos, lai mēs visi kopā turpinām darīt mūsu valsti labāku gan sev, gan nākamajām paaudzēm. Pateicos mūsu iepriekšējiem rektoriem par viņu ieguldījumu un paveikto, lai mūsu universitāte kļūtu par zinātnes universitāti. Es vēlos izteikt īpašu pateicību ikvienam LBTU mācībspēkam un darbiniekam par apņēmību iedvesmot un izglītot nākamās paaudzes. Jūsu darbs ir pamatakmens ikvienai LBTU aktivitātei. Mīļie studenti, jūs esat mūsu nākotne un iedvesma, jūsu zinātkāre un enerģija piešķir dzīvību mūsu universitātei. Mūsu kolektīvā ir zinoši, domājoši un talantīgi kolēģi, esmu gatava ieklausīties katrā no jums. Mūsu spēks ir sadarbībā, savstarpējā cieņā un kopīgā redzējumā. Paldies manai ģimenei par atbalstu, jūsu klātbūtni un mīlestību, jo tas ir mans spēka avots! Esmu pārliecināta, ka ar nesavtīgu darbu un tradīcijām mēs spēsim radīt vidi, kur saglabāsim ne tikai akadēmiskās, bet arī cilvēciskās vērtības. Strādājot rektora amatā, es veltīšu visas pūles, lai Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte ir mūsdienīga, nacionāli un starptautiski atpazīstama zinātnes universitāte bioekonomikas jomā."

Sveicot rektori viņas inaugurācijas dienā, laba vēlējumus teica LBTU Padomes priekšsēdētāja Laimdota Straujuma: "Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes Konvents ir uzticējis un ievēlējis profesori Irinu Arhipovu par 17. universitātes rektori. LBTU kā zinātnes universitāte ieņem nozīmīgu vietu Latvijas augstskolu vidū, sniedzot mūsu reģioniem nepieciešamās zināšanas, sagatavojot speciālistus nozarēm, kuru īpatsvars ilgstoši pārsniedz 40 procentus no kopējā Latvijas eksporta. Universitātes darbības unikālā joma ir biozinātnes, tā ir vadošā zinātnes universitāte inovāciju radīšanā dabas resursu ilgtspējīgai izmantošanai. Tā ir atbildība ne tikai pret universitātes nākotni, bet arī atbildība par mūsu reģionu ilgtspējīgu attīstību, tā ir atbildība par mūsu zemes, mežu, ūdeņu saglabāšanu nākošajām paaudzēm, vēl vairāk tā ir atbildība par mūsu valsts ilgtspējīgu nākotni. Padomes vārdā novēlu rektorei ikdienā universitātē uzturēt šo misijas apziņu, esot nepārtrauktā attīstībā, pilnveidojot universitāti par mūsdienīgu, atvērtu un iekļaujošu. Mēs novēlām universitātei būt spēcīgam bioekonomikas studiju un pētniecības ekosistēmas centram, sadarbojoties ar augstskolām Latvijā, Eiropā un pasaulē. Mēs novēlām stiprināt sadarbību ar tautsaimniecības nozarēm un sadarbību fakultāšu starpā. Mēs novēlam būt zinātnes universitātei, kurā ne tikai māca 21. gadsimtam noderīgas prasmes, bet arī vietai, kur labi jūtas universitātes saime – akadēmiskais personāls un darbinieki, vieta, kur vēlas atgriezties absolventi, vieta, kura iedvesmo studentus pētīt noslēpumaino zinātnes pasauli. Novēlām rektorei spēku kopā ar savu komandu un universitātes saimi pacelties jaunā attīstības lokā! Mēs ticam un esam pārliecināti, ka rektorei un viņas komandai tas izdosies!"

Lai gan svinīgajā pasākumā nevarēja ierasties Saimes priekšsēdētāja Daiga Mieriņa, viņa rektori sveica videosveicienā: "Savu zemi jāspēj ne tikai mīlēt, bet par to jāspēj arī rūpēties. Rūpēties ar zināšanām, inovācijām un atbildību pret nākamajām paaudzēm. Jau vairāk nekā 80 gadus Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātei ir būtiska vieta Latvijas izglītības ekosistēmā, kas sagatavo augstas klases speciālistus – lauksaimniecībā, mežsaimniecībā, veterinārijā, būvniecībā, inženierzinātnēs, ekonomikā un vadībā. Tās ir nozares, kas veido nākotnes Latvijas pamatu. Šodien ir īpaša diena un man ir patiess gods sveikt profesori, rektori Irinu Arhipovu inaugurācijas ceremonijā. Profesore Arhipova ir izcila līdere un zinātniece, kura ieguvusi atpazīstamus sasniegumus gan nacionālā, gan starptautiskā līmenī un sniegusi būtisku ieguldījumu Latvijas zinātnē, kas spējis iedvesmot jaunos zinātniekus. Esmu pārliecināta, ka pildot rektores pienākumus, jūs turpināsiet attīstīt izcilību izglītībā, pētniecībā un zinātnē. Vēlu jums nenogurstošu enerģiju, ar savu pieredzi, zināšanām un aizrautību vest mūsu universitāti uz nākotnes sasniegumiem! Kāpēc mūsu? Jo arī es reiz esmu absolvējusi Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāti, iegūstot bakalaura grādu dārzkopja specialitātē, tāpēc esmu pagodināta, ka šodien varu jūs personīgi sveikt, uzsākot rektores amatu. Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte ir ne tikai vieta zinātnei, bet arī kopiena, kas balstīta uzticībā, sadarbībā un izcilībā. Lai šie svētki kalpo kā atgādinājums, saglabājot šīs vērtības un izmantojot tās kopīgam ceļam uz ilgtspējīgu nākotni, kurā zinātne, tehnoloģijas un inovācijas "spēlēs" izšķirošu lomu Latvijas attīstībā. Cienījamā rektore, profesore Irina Arhipova, no sirds vēlu veiksmi un izdošanos! Lai jaunais darba cēliens ir panākumiem piepildīts, lai izdodas virzīt universitāti pretim jaunām virsotnēm! Lai izdodas sasniegt izcilību!”

Zemkopības ministrs Armands Krauze jaunajai rektorei vēlēja: "No visas sirds sveicu jūs šajā svinīgajā dienā! Kāpēc es saku no visas sirds? Jo arī es esmu šīs augstskolas absolvents. Manuprāt, katrs absolvents vēlas, lai Jelgavā ir pati labākā augstskola un ne velti Jelgava ir studentu galvaspilsēta. Šīs universitātes absolventi šobrīd strādā gan laukos, gan mežos, gan arī dažādas valsts iestādēs un, protams, ir arī ministri. Un arī viena no Latvijas augstākajām amatpersonām – Saimes priekšsēdētāja Daiga Mieriņa ir šīs universitātes absolvente. Citējot Kārli Ulmani "Katrs savā darbā un visi valsts darbā", novēlu studentiem, mācībspēkiem un ikvienam no klātesošajiem strādāt mūsu valsts nākotnei. Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte ir tā, kas dod milzīgu ieguldījumu nozīmīgās tautsaimniecības nozarēs – lauksaimniecībā, mežsaimniecībā un citās. Lai jums izdodas!"

Savukārt Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieks cilvēkkapitāla, zinātnes un inovāciju attīstības jautājumos Jānis Paiders uzsvēra: "Vēlos jums teikt siltus un sirsnīgus apsveikuma vārdus, stājoties rektora amatā. Ticu, ka arī turpmākā mūsu sadarbība būs produktīva un augstā līmenī. Jūs esat viena no četrām zinātnes universitātēm, kas ir sniegusi unikālu ieguldījumu. Jūs esat vienīgā universitāte, kas specializējas lauksaimniecībā, mežsaimniecībā un veterinārmedicīnā. Tāpat aiz jums "stāv" bioekonomikas nozare, kuras ietekmei uz tautsaimniecību ir liela nozīme. Jūs viennozīmīgi varat būt lepni, ka jūsu nozares pārstāv lielāko Latvijas teritoriju, kā, piemēram, mežsaimniecība, lauksaimniecība un pārtikas joma. Skatoties uz jums, es redzu, ka rezultāti zinātnē, starptautiskajā sadarbībā un arī citās jomās ir būtiski auguši. Novēlu turpināt strādāt pie sasniegumiem un veiksmīgu sadarbību!"

Rektori Irinu Arhipovu inaugurācijā sveica arī citas valsts un pašvaldību amatpersonas, universitāšu rektori, studējošo korporācijas, sadarbības partneri no Latvijas un ārvalstīm. Ceremoniju ar savu klātbūtni krāšņāku padarīja LBTU kori "Liepa" un "Ozols" un tautas deju ansamblis "Kalve", bet pasākuma izskaņā bija sagatavots muzikāls sveiciens no mūziķu grupas diriģenta Raita Ašmaņa vadībā. 

LBTU rektora svinīgais solījums un inaugurācija ir 2001. gadā izveidota tradīcija, kad 12. decembrī toreizējais Latvijas Lauksaimniecības universitātes Senāts pieņēma lēmumu par rektora svinīgo solījumu. Kā pirmais to Konventa sēdē desmit dienas vēlāk deva rektors Pēteris Bušmanis, stājoties amatā, un pēc tam turpināja nākamie rektori.

Profesore I. Arhipova rektora amatā tika ievēlēta 2024. gada 22. maijā un pilda amata pienākumus no 1. jūlija. Viņa ir universitātes 17. rektore.

Pievienots 19/09/2024