Pārlekt uz galveno saturu

LBTU notiks augsta līmeņa ekspertu konference par Latvijas reģionu pārticību un ilgtermiņa attīstību

Attēla autors: No LLU arhīva

Biedrība Latvijas Formula 2050 sadarbībā ar Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāti (LBTU) un Latvijas Republikas Zemkopības ministriju organizē augsta līmeņa ekspertu konferenci "Latvijas reģionu pārticība un ilgtermiņa attīstība", kas norisināsies 1. novembrī no plkst. 11.00 LBTU Aulā, Lielā ielā 2, Jelgavā un būs skatāma tiešraidē. Dalībnieki, kuri vēlas piedalīties klātienē, aicināti aizpildīt pieteikšanās formu līdz 25. oktobrim.

Konferences mērķis ir apkopot un izvērtēt ekspertu viedokļus un pieredzi, lai veicinātu Latvijas reģionu ilgtspējīgu attīstību un pārticību. Diskusiju centrā būs izglītības, zinātnes un inovāciju loma reģionu attīstībā, reģionu loma nācijas attīstības stiprināšanā, efektīvas pārvaldes ekosistēmas izveidošana reģionos, kā arī efektīva resursu izmantošana un jaunu ekonomisko iespēju radīšana. Pasākuma ietvaros tiks meklēti risinājumi, kas palīdzēs paaugstināt reģionu iedzīvotāju dzīves līmeni, nodrošinās ilgtermiņa stabilitāti un izaugsmi.

Komentējot temata aktualitāti, LBTU rektore Irina Arhipova norāda: "Reģionu izaugsme ir pamats Latvijas ilgtermiņa stabilitātei un labklājībai, turklāt Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāte (LBTU) ir būtisks spēks šajā procesā. Mēs, kā zinātnes universitāte, nodrošinām augstākās izglītības iespējas, veicinām zinātnes un inovāciju attīstību. LBTU absolventi uzrāda augstākos nodarbinātības rādītājus valstī, tādējādi ne tikai veiksmīgi integrējas darba tirgū, bet arī aktīvi rada jaunas darba vietas, veidojot jaunuzņēmumus un sniedzot ieguldījumu reģionu attīstībā ilgtermiņā. Šī konference sniegs iespēju dalīties ar idejām un pieredzi, kas palīdzēs stiprināt reģionu pārticību un veidot stabilus pamatus mūsu valsts nākotnei. LBTU ir gatava būtiski veicināt Latvijas reģionu ilgtspējīgu attīstību, piedāvājot zinātniski pamatotus risinājumus un veidojot sadarbību starp akadēmisko vidi, uzņēmējiem un valsts institūcijām."

Savukārt LU padomes priekšsēdētājs, biedrības "Latvijas Formula 2050" valdes priekšsēdētāja vietnieks Mārcis Auziņš uzsvēra: "Svarīgi ir izprast un novērtēt katra Latvijas reģiona unikālās īpašības, kā arī balstīt to attīstības stratēģiju šajās atšķirībās. Reģiona unikalitāte izpaužas tā ģeogrāfiskajā novietojumā, dabas resursos, vietējā sabiedrībā un tieši šo faktoru mijiedarbība var nodrošināt ilgtspējīgu un ilgtermiņa izaugsmi."

Konferences dalībniekus uzrunās Latvijas Universitātes (LU) Padomes priekšsēdētājs, biedrības Latvijas Formula 2050 valdes priekšsēdētāja vietnieks Mārcis Auziņš, LR Saeimas priekšsēdētāja Daiga Mieriņa, zemkopības ministrs Armands Krauze, viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa, izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša, Jelgavas valstspilsētas domes priekšsēdētāja vietniece Rita Vectirāne un LBTU rektore Irina Arhipova. Pēc svinīgām uzrunām notiks diskusijas trīs tematiskajos blokos.

Pirmajā tematiskajā blokā "Vietējās pārvaldes ekosistēma reģionos. 2022. gada pašvaldību reforma" ar ievadprezentāciju uzstāsies Latvijas Universitātes rektors, biedrības Latvijas Formula 2050 valdes loceklis Gundars Bērziņš. Diskusijā piedalīsies Rīgas valstspilsētas domes priekšsēdētājs Vilnis Ķirsis, Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks, Jelgavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Uldis Ainārs un Valsts kontroles padomes locekle Inga Vilka.

Pirmā tematiskā bloka tēmas saistībā ar 2022. gada pašvaldību reformas ieguvumiem un negatīvajām iezīmēm, pašvaldību finansēm un finanšu izlīdzināšanas fondu, Rīgas un citu valstspilsētu un blakus esošo novadu sadarbības iespējām, kā arī par pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem reģionos (izglītības iestādes, mājokļi, sociālie pakalpojumi).

Konferences otrajā tematiskajā blokā "Reģionu ekonomika kā nozīmīga Latvijas ekonomikas daļa" ar ievadprezentāciju klātesošos uzrunās AS SEB banka prezidente, biedrības Latvijas Formula 2050 valdes locekle Ieva Tetere, bet turpinājuma diskusijā ar savu redzējumu dalīsies Cēsu novada domes priekšsēdētāja vietniece Inese Suija - Markova, LBTU studiju prorektore Ilze Beitāne, SIA ZAAO valdes priekšsēdētājs Gints Kukainis un SIA Trempel dibinātājs Aleksandrs Bobrovs.

Diskusiju dalībnieki šajā konferences blokā runās par lauku vidi kā zaļās ekosistēmas aizsargājošu pakalpojumu sniedzēju un oglekļneitralitātes risinājumu nodrošinātāju, reģiona bioekonomikas attīstību, aprites ekonomiku, uzņēmējdarbības dažādošanu, kā arī lauku un pilsētu mijiedarbību.

Tematiskajā blokā "Reģionu loma nācijas attīstībā" ar ievadprezentāciju uzstāsies Vidzemes Augstskolas asociētais profesors, vadošais pētnieks Gatis Krūmiņš. Noslēdzošā tematiskā blokā diskutēs Latgales reģiona attīstības aģentūras direktors, Daugavpils Universitātes Padomes priekšsēdētājs Māris Bozovičs, LR Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Aivars Puriņš, Latvijas Pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis, Zinātniskā institūta "Baltic Studies Centre" direktors, LU socioloģijas profesors Tālis Tīsenkofs.

Tematiskā bloka dalībnieki runās par nācijas attīstības perspektīvu caur policentriskās attīstības prizmu, dažādas nozīmes attīstības centru izaugsmi, izglītības lomu reģionu attīstības jaudas vairošanai, par reģionu,  kā valsts aizsardzības potenciāla stiprinātājiem, kā iespējot vietas (un cilvēkus tajās) ar neizmantotu attīstības potenciālu.

Konferences izskaņā LBTU Padomes priekšsēdētāja, biedrības Latvijas Formula 2050 valdes locekle Laimdota Straujuma sniegs kopsavilkumu par apskatītājiem tematiem.

Interesenti aicināti pieteikties konferencei klātienē, izmantojot šo saiti. Dati, kas tiks norādīti reģistrēšanās formā, tiks izmantoti tikai saziņai par konferences norisi.

Detalizēta pasākuma programma pieejama LBTU mājaslapā.

Pievienots 11/10/2024