Aprēķinu veikšana, lai noteiktu samazinātās 5% pievienotās vērtības nodokļa likmes piemērošana atsevišķām pārtikas produktu grupām (piena produktiem, maizei, svaigai gaļai, svaigām zivīm un olām) ietekmi Latvijas tautsaimniecībā (S358)
novērtēt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes samazinājuma no 21% uz 5% ietekmi atsevišķās pārtikas produktu grupās – maize, svaiga gaļa, svaigas zivis, piena pamatprodukti un olas (turpmāk – pārtikas pamatprodukti).
Aprēķinos ir izmantotas atziņas no 2012. gadā veiktā pētījuma “Samazinātās PVN likmes piemērošanas pārtikas produktu grupām ietekme Latvijas tautsaimniecībā”[1]. Salīdzinājumā ar 2012. gada pētījumu, šajā darbā ir pielietota vienkāršota metode, kas ļauj rezultātus pietuvināt minētajā pētījumā izstrādātā modeļa rezultātiem. Tomēr šajā darbā lielāka uzmanība ir pievērsta “pelēkās” ekonomikas novērtēšanai.
Šī pētījuma rezultāts – vispusīgi izvērtēta PVN likmes samazināšanas pārtikas pamatproduktiem ietekme, nodrošinot politikas veidotājus ar kvantitatīvu materiālu lēmumu pieņemšanai.
Plānotās aktivitātes un rezultāti
Lai sasniegtu pētījuma mērķi, tika izvirzīti vairāki uzdevumi:
- novērtēt cenu samazinājumu attiecīgo produktu grupā;
- noteikt iespējamo patēriņa palielinājumu;
- prognozēt PVN likmes samazināšanas ietekmi valsts budžetā;
8 000.00